Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

Petya avatar Petya 2461 Точки

Нова концепция за проверка на домашни: до 3 дни след изтичане на срока за предаване

Здравейте, колеги,

Както знаете, всички в СофтУни ценим високо Вашето мнение и се опитваме да се вслушваме и да променяме това, което не Ви харесва и което може да бъде подобрено с наличните ресурси. Във връзка с оплаквания, че моделът на проверка на домашни не работи добре, и вследствие от предложение, направено от RoYaL в една от темите във форума, въвеждаме ново правило. Спрямо него домашни от определена лекция ще могат да бъдат оценявани до 3 дни след изтичане на срока за предаване на решенията за същата лекция. Тоест за да получите точки от проверка на домашни, трябва да:

  • сте предали своето домашно за лекцията;
  • да е изтекъл срокът за предаване на домашното;
  • да сте проверили поне 3 домамшни и оценките Ви да са маркирани като "полезни" от проверявания, като проверката трябва да е станала в срок от 3 дни от изтичаве на срокът за предаване.

Нашите мотиви:

  • писането и проверяването на домашни е важна част от нашата концепция за практическо обучение;
  • прегледът на чужд код е важна част от ежедневието на всеки програмист;
  • докато проверявате може да срещнете решение, за което Вие самите не сте се сетили;
  • по-полезно е да има коментари и оценки към домашно няколко дни след като сте го предали, а не след като мине целият курс, заедно с изпита.

Промяната ще влезе в сила за започващите курсове:

  • за ниво #2 - от JavaScript Applications November 2014;
  • за ниво #1 - от PHP Basics November 2014;
  • за новоприетите от Януари - от Java Basics January 2015.

 

Екипът на СофтУни

51
Важни съобщения 19/11/2014 14:01:15
verito898 avatar verito898 265 Точки

Аз  лично също смятам ,че срока за оценяване е кратък и много много не се радвам на тази промяна ,защото ще взима от времето за подготовка .Предавам си попринцип домашните по-рано и не следя сроковете , та би било доста добре ако остане тази система да има известия за отворено оценяване към даденото домашно.

Според мен трябва да се измисли начин качеството на самото оценяване да се подобри и чак тогава тези промени биха били в + .В повечето пъти получавам коментари които са ми напълно безполезни,а понякога дори и некоректни. От тази гледна точка за мен няма никакъв смисъл от кратките срокове ,защото се съмнявам полезните коментари по домашните да се увеличат .

Нещото което бих предложила в този ред на мисли е да има възможност  да се оцени коментара на оценяващия.Например сега както имаме възможност да оценим с коректен и полезен и съответно обратното , проверяващия домашни да има възможност да види как са го оценили .Това според мен би било полезно и ако един път са оценили коментарите му  като неполезни или некоректни например следващия път би се постарал повече.

Това е моето скромно мнение , което реших да напиша защото забелязвам ,че екипът на  СофтУни все повече започва да се вслушва в мнението на учащите , поздравления за което ! 

 Лек и усмихнат ден от мен :) 

4
20/11/2014 13:07:18
kyamaliev avatar kyamaliev 209 Точки

Супер, най-накрая. Преди 5 месеца бях писал нещо такова из форума :)

2
n.velchev95 avatar n.velchev95 79 Точки

Според мен трябва да се забрани споделянето на домашни в форума. Това ще прекрати практиката с преписването. Замислете се - дали ще препиша или не изпратя домашно, за мен ефекта е един и същ. Ако едно домашно го има в форума и то бъде преписано N на брой пъти то това означава, че хората който се трудят да оценяват домашни могат да се натъкнат на N брой копирани домашни които ще оценят коректно с коректен коментар а на човека преписал отговора няма да му пука и няма да е наясно за какво иде реч или изобщо няма да погледне коментара защото той не е писал кода а и надали го е погледнал.. така хората които се занимават да оценяват ще оценяват залоду..

Ако някой не е получил коментар по домашното си а много държи на такъв или иска помощ относно задачите, според мен може да се сдържи да мине датата за изпращане на домашното и тогава да пусне тема в форума или просто да опише конкретния проблем който има с задачата а не да се публикуват целите задачи и решения..

-8
biggeorge avatar biggeorge 10 Точки

Споделянето на решенията е в основата на екипната работа.
Когато някой зацикли над даден проблем и не знае какво да прави е добре да има от къде да погледне решението на задачата и така да изгради собственото си решение.
Като цяло няма особен смисъл от преписването без самостоятелно мислене, защото като се явиш на изпита истината ще лъсне наяве в броя на точките.

3
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

n.velchev95: Предложението ти не е изпълнимо, защото форумът не е единствен източник на домашни. Много хора си ги публикуват в гитхъб. Мен понякога ме питат за решения, които не съм публикувал във форума, а само в репозиторито. Освен това домашните най-често са почти същите в академията на Телерик и съответно решенията им ги има в техния форум. Нали не си мислиш, че някой ще тръгне да проверява всички източници, за да установи дали си преписал или не!?

Гледането на чужд код е полезно и не може да се лишат останалите студенти, заради няколко, които са решили да преписват безскрупулно.

4
cherokee avatar cherokee 146 Точки

Нали КПК не влизаше в списъка с курсове, за които е валидни новите правила или греша, защото всички домашни там вече са заключени и не могат да бъдат оценявани?

0
Petya avatar Petya 2461 Точки

Извинявай, като съм редактирала датите съм отбелязала януари 2014 вместо 2015 г. До няколко минути ще е оправено.

0
mar0der avatar mar0der 191 Точки

Изчетох цялата тема подробно ( което ми се случва рядко), но мисля че темата е важна и реших да предложа нещо, което не видях да се споменава. След като единствената полза ще е да си прочетеш коментара преди изпита .... ми просто сложете срока за оценяване до датата на първия изпит. Добавянето на допълнителни дедлайни в така и така претоварената програма няма да подобри качеството, а по - скоро ще принуди хората изнемогващи с времето да занижат критериите си. 

Предложението ми е компромис между двете крайни мнения, които има по тази тема.

Замеслете се над следното. Кога имате най - голямо спокойствие и можете да свършите дадена задача качествено - когато имате да предавате домашни, екипна работа и да се готвите за изпит или след като всичко това е приключило и тъкмо е почнал новия предмет с лекця в която ти обясняват кое ИДЕ да ползваш и обикновенно нямаш домашни по нея. На мен това са ми най - спокойните дни и тогава мога да оценя най - качествено домашното.

 

1
milen8204 avatar milen8204 296 Точки

Ако позволите да предложа друга концепция за проверка на домашните:

  • Крайните срокове за проверка и предаване на всички домашни да са датата на изпита.
  • Проверката да е активна веднага щом някой качи домашно за проверка.

Така ще се даде голяма свобода за организация на наличното време за обучение от страна на студентите. Ще могат да получават коментари, как да подобрят домашното си преди да изтече срока за предаване и в базата ще са най - качествените им домашни. Преписвачите, разчитащи на това, че ще препишат чрез проверката на другои домашно ще са принудени да хвърлят едно око на кода, защото няма да знаят дали е коректно написан :).

Някои от вас ще кажат, че това ще доведе до всичко да се прави в последния момент. Да така е, но оставянето всичко за последния момент, според мен е лоша практика и гарантирано, че колегата който прави така ще се провали на изпита и ще се принуди да започне да си организира нещата за да дава по - добри резултати.

5
gudov avatar gudov 274 Точки

Това е най-добрия вариант.

Аз също искам да вмъкна и наблюдателите да могат да проверяват домашни. Ако си наблюдател да имаш право да пращаш домашно в даден курс и да можеш да провериш 3 домашни след това. Така доста ще се качи броя на проверените домашни. Ако някой наблюдател не дава коректни коментари или не е запознат с материята като цяло да има и бутон за докладване...

0
Yulia avatar Yulia 1346 Точки

No, не може да се оценяват когато се качи домашно - освен, че ще преписват - какво правим като се качи нова версия на домашно, което има вече някакъв коментар? И наблюдателите затова са наблюдатели - те не участват в курса. Забравете тези идеи.

3
25/11/2014 09:14:45
XmUrF avatar XmUrF 363 Точки

Аз имам един въпрос. Ак примерно приемем, че проверя 3 домашни, обаче някой, поради някаква причина не влезе във форума, не е разбрал и не ми даде оценка за домашното, това какво значи, че аз няма да си взема точките за оценката ли? Хайде сега да си представим, че проверя не 3, ами 6 домашни, но заплеснатите са повечко, примерно цели 4-ма или аз просто съм се отплеснал и съм ги проверил в последния половин час.  Тогава какво става?

Тоест въпросът е следният. При неоценено домашно получават ли се точки? Щото в края на краищата проверяващият няма вина, че другата страна не е оценила домашното. Също и другата страна може да няма вина за това, все пак не всеки виси и се набира на F5 5 минути преди крайния срок.

1
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Сериозно ли за 5те точки написа толкова голям коментар?

Мисля, че можеш да оценяваш коментарите по домашните до края на курса.

Иначе до колкото съм наясно, неоценено домашно или неоценен коментар за домашно, не получават точки. В тоя ред на мисли домашното ми по jQuery е оценено от ЕДИН човек. А това за плъгините то НУЛА :)

 

 

0
XmUrF avatar XmUrF 363 Точки

Не, така си пиша по дефолт :P. Пък и дълъг дълъг... колко да е дълъг? Плюс това точките не са 5, процентите са 5 :P.

Моето първо домашно също е оценено само веднъж, а аз самият не съм оценил нито едно домашно. Даже това за jQuery плъгините не съм го и предал. И въпреки това го написах тоя дълъъъг коментар. Така е, като тръгна да правя нещо искам да знам всички възможни ситуации и варианти.

П.П.

Поправи ме ако греша, но имам някакъв смътен спомен, че самият ти си признавал, че ти се е случвало да попреписваш някоя и друга задача от домашните. Та защо го направи бре, Иване, защооо? Сериозно ли заради "5те точки"? :). Извинявай, ако съм се объркал и не си прегрешавал чак толкова :).

-1
28/11/2014 13:33:47
nina75 avatar nina75 143 Точки

Здравейте, спрямо тази логика срокът за оценяване на домашното от темата 'Дефиниране на класове' от курса ООП-януари 2015 не трябва ли да е 30.01.2015/23.59 ? Крайният срок за предаване беше 27.01.2015/23.59. Извинявам се за въпроса, ако бъркам нещо :)

 

2
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Един колега пусна снощи тема по въпроса, аз преди малко писах мейл на екипа. Не си се объркала.

0
nikola.m.nikolov avatar nikola.m.nikolov 830 Точки

Аз докладвах сутринта за грешката чрез бутона "Докладвай грешка". Сега видях, че са го пуснали отново. Друг е въпроса, че според мен трябва да го удължат поне до събота до обяд.

0
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

И аз тръгнах през бутона да докладвам, но там има надпис, който казва, че той е само за материалите и ако има други проблеми да се ползва формата, затова ползвах нея :)

Намекнах, че няма да е зле предвид недоразумението срокът да бъде удължен, но не знам дали ще реагират.

1
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.