Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

Petya avatar Petya 2461 Точки

Нова концепция за проверка на домашни: до 3 дни след изтичане на срока за предаване

Здравейте, колеги,

Както знаете, всички в СофтУни ценим високо Вашето мнение и се опитваме да се вслушваме и да променяме това, което не Ви харесва и което може да бъде подобрено с наличните ресурси. Във връзка с оплаквания, че моделът на проверка на домашни не работи добре, и вследствие от предложение, направено от RoYaL в една от темите във форума, въвеждаме ново правило. Спрямо него домашни от определена лекция ще могат да бъдат оценявани до 3 дни след изтичане на срока за предаване на решенията за същата лекция. Тоест за да получите точки от проверка на домашни, трябва да:

  • сте предали своето домашно за лекцията;
  • да е изтекъл срокът за предаване на домашното;
  • да сте проверили поне 3 домамшни и оценките Ви да са маркирани като "полезни" от проверявания, като проверката трябва да е станала в срок от 3 дни от изтичаве на срокът за предаване.

Нашите мотиви:

  • писането и проверяването на домашни е важна част от нашата концепция за практическо обучение;
  • прегледът на чужд код е важна част от ежедневието на всеки програмист;
  • докато проверявате може да срещнете решение, за което Вие самите не сте се сетили;
  • по-полезно е да има коментари и оценки към домашно няколко дни след като сте го предали, а не след като мине целият курс, заедно с изпита.

Промяната ще влезе в сила за започващите курсове:

  • за ниво #2 - от JavaScript Applications November 2014;
  • за ниво #1 - от PHP Basics November 2014;
  • за новоприетите от Януари - от Java Basics January 2015.

 

Екипът на СофтУни

51
Важни съобщения 19/11/2014 14:01:15
Hristo_Penchev avatar Hristo_Penchev 389 Точки

Приветствам решението! Така проверките ще са по-полезни.

1
VenelinGrozev avatar VenelinGrozev 130 Точки

Това ново правило ще засегне със сигурност в негативен аспект частта от студенти, които работят и учат едновременно.

Също така от обявата не стават ясни каквито и да са мотиви (поне за мен) как това правило ще подобри проверката на домашните и как ще мотивира учещите да влагат по-големи усилия. Който си го е карал през пръсти ще продължава по същият начин само че в рамките на 3 дни. Който е бил съвестен ще продължава да е такъв само че ще има по-малко време за проверка (респективно това ще се отрази на качеството на оценяването му).

Самата първа година е достатъчно натоварена за да се обременява с допълнителни срокове. А според световната конспирация даже това е начин да се стимулира повишаването на оценки чрез допълнителни изпити за които се плащат допълнително такси. Но нея не я обсъждаме сега.

7
Petya avatar Petya 2461 Точки

Венелин, основният мотив е, че на никого не му е полезно да чете оценка на първото си домашно, когато вече изпита е минал.

Не виждам как това ще се отрази негативно, защото сега има по 3 дни за проверка - всеки ден да отделяте да проверявате по едно домашно, пак ще сте си направили минимума. Не е ли по-зле да трябва да проверяваш 3 домашни по 5-6 лекции = 15-18 домашни в рамките на 2-3 дни след изпита, както всички правят масово сега?

15
VenelinGrozev avatar VenelinGrozev 130 Точки

Бих могъл да се съглася с мотива за това, че на никой не му е полезно да чете оценка след като изпита е минал. Но това пак не отговаря на въпроса как това ще мотивира учещите да проверяват по-качествено домашните. А основната цел на това нововъведение е именно това, нали така? Или не съм разбрал?

Разбира се проверяването на домашни е важно, повечето научаваме по нещо ново повечето пъти и едва ли има някой да не е съгласен с това.

А относно защо ще се отрази негативно на работещите - ами просто няма как да знаете натовареността на хората извън заниманията им в СофтУни за да правите сметки като "...ако всеки ден проверявате по едно домашно...".

4
nikola.m.nikolov avatar nikola.m.nikolov 830 Точки

Според мен ще има положителен ефект защото:

  • досега повечето проверки се правеха след като мине изпита и понеже са се събрали домашните от всички теми и вече е започнал новия курс, то проверката от наша страна е малко през пръсти
  • както и други изтъкнаха нямаме толкова голяма полза от получените коментари след като е минал курса
  • 3 дни не са никак малко за проверка на домашни. Който досега е писал полезен коментар сега пак ще го направи и той ще е много по-полезен, защото няма да е закъснял. Когато се налага да се пишат коментари само за едно домашно това може и да ни стимулира да пишем наистина полезни коментари.
6
19/11/2014 14:50:45
felix_de_suza avatar felix_de_suza 100 Точки

Абсолютно съм съгласен със VenelinGrozev хората които преписват ще продължават, даже така ще се стимулира преписването понеже сроковете ще са още по-кратки и именно хората на които им се налага да преписват понеже нямат време да напишат домашните сами ще са още по притиснати(тези които преписват от мързел, поне за сега, няма как да бъдат премахнати) а хора като RoYaL и дригите топ перформъри ще продължават да са съвестни и да си предават домашните и като цяло мисля, че това със съкращаването на сроковете няма да доведе до никакъв положителен ефект, а точно обратното.

-3
Petya avatar Petya 2461 Точки

@felix_de_suza Тук не става въпрос за предаване на домашно, та да има преписване. Срокът се отнася само за проверки на домашните. Срокът за предаване си остава по една седмица, както е било досега. Така че не виждам как едното ще доведе до повече преписване.

2
felix_de_suza avatar felix_de_suza 100 Точки

Извинявай моя грешка, така става като четеш отгоре отгоре :)

0
dinkoslav avatar dinkoslav 123 Точки

Здравейте,

 

Това е добро начало !!! Но според мен за да се премахне претупването от страна на преписващите трябва да бъдат различни домашните за всяка група. Знам, че е трудоемко, сигурно няма и достатъчно хора, които да правят това нещо. Но според мен това е единственото решение.

 

Лек и спокоен ден,

Динко

1
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1550 Точки

Под различни домашни за всяка група се има предвид различни домашни на всяко ново издание на даден курс ли :?

Ако е това - не мисля, че би оказало влияние - хората си преписват от темите за техния си випуск :)

0
a.angelov avatar a.angelov 1316 Точки

Подкрепям това, доколкото ще се разнообразят домашните и който има желание ще може да реши повече задачи.

По отношение на преписващите - това е проблем единствено на самите преписващи. С това не си помагат ни най-малко и на изпитите всичко си излиза на яве. Според мен няма какво да се обръща внимание на тези хора - който е мотивиран си гледа съвестно работата, който не е, рано или късно системата ще го изплюе.

3
dinkoslav avatar dinkoslav 123 Точки

"Ако е това - не мисля, че би оказало влияние - хората си преписват от темите за техния си випуск :)"

Така е да, но в случая след като се каже какво е домашното ще има по-малко време за решаването му. Казвам го от гледна точка на това, че аз си реших всички домашни за JS преди да почне изпита. Със сигурност е имало такива, които са ги копирали и само са чакали да стане време за пращането им. Ако се даде домашно и трябва да се прати в рамките на седмица, налага се хората да полагат повече усилия. Още повече, че може в групата да няма хора които да искат да качат домашното, или поне да го качат на по-късен етап, когато вече ще е изтекъл срока.

А и какво лошо има в това малко да се разнообразят нещата наистина.

0
FunnyBunny avatar FunnyBunny 38 Точки

Има логика и оценяването да има срок и то по-малък от този за писане на домашните, понеже не изисква толкова време. Като хората свикнах с тази идея, ще се нагодят. Дали три дни са достатъчни или не, ще покаже практиката, но наистина е по-добре feedback-а да идва по-рано отколкото по-късно.

Без съмнение натрупаните знания и опит са едни в началото, други в края на курса и ако оценяването става в края с цел трупане на точки, няма да е от полза нито за едната, нито за другата страна. От моя опит досега разбрах, че когато хората (включително и аз smile) имат задачка с по-нисък приоритет (т.е. по-дълъг срок), визирам оценяването, то се оставя или за най-накрая или изостава спрямо писането на домашни по една или друга причина.

 

2
georgi.lambov.7 avatar georgi.lambov.7 9 Точки

Здравейте,

На мен ще ми е полезно, ако има и авторските решения на домашните след срока за предаване.

 

1
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

Представителите на екипа на софтуни не се месят по никакъв начин в домашните ни, освен да измислят задачите. Дори се молех в една тема за помощ, защото не можах да се справя (имаше една задача за качване на файл в дропбокс с предварително зададена библиотека в условието на задачата) и никой не се отзова. Отреагират само ако има грешка в условието.

Така че не се надявай! Домашните са си за нас.

0
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Това е логично решение. Само че хайде направете да се пускат нотификейшъни като дадено домашно е отворено за оценяване, защото не всеки следи постоянно за кое домашно кога изтича срока за качване, съответно оценяване.

Три дни също ми се струва малко ограничаващо, според мен ако са 4 или 5 няма да има особена разлика от гледна точка на целта, която искате да постигнете.

6
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

Докато го направят може да се ориентираш по нотификейшъните, които получаваш че са ти проверили домашното. Щом на теб проверяват, значи и ти имаш да проверяваш ;)

0
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Никак не е надеждно ако разчитам някой да ми провери домашното, за да се подсетя. Ако се хвърлят хората да проверяват в срок може и да се получи, но пак не е гаранция. По-добре да се появи едно съобщение горе да няма драми. 

1
kgerov avatar kgerov 49 Точки

Здравейте, 


Много съм съгласен с идеята, защото сегашното "проверяване" е доста безмислено. Аз не получавам нито един коментар преди изпита, което е нормално имайки предвид срока (но това обезмисля целия процес). 

Обаче срокът от 3 дена е доста кратък. От сега мога да кажа, че аз лично (и като гледам не съм единствен) няма да имам време да проверявам домашните, особено тези, на които срока им е до понеделник. Като няма нито един почивен ден се получава малко "кофти". Това, което предлагам е или да се удължи срока, или да могат да се проверяват домашни преди да им е изтекъл срока за предаването, или нещо като предложението на Yulia. Удължаването на срока няма да попречи на цялата идея, а даже бих казал ще я направи по-ефективна, тъй като гледам не сме малко хората, които имаме желание и проверяваме домашни просто няма да ни стигне времето.

4
milen8204 avatar milen8204 296 Точки

Мисля, че няма човек, който да не е съгласен с мотивите, изтъкнати от Petya. Но моето мнение е че, хората които са онлайн, това няма да допренесе до по - качествено проверяване на задачи даже напротив, а лично аз не разбрах как ще накараме по този начин приписвачите да не приписват, каквито предположения изказаха някои колеги.

Каквото и да си говорим проверките изискват време. Хората, който ходят на работа обиновено са заети от 8:00 до 19:00 и могат да отделят по 2-3 часа на ден след работа, тоест за седмица да кажем може да се отдели 18 часа (все пак трябва и да се почива... и да се обръща внимание и на жената :) ). Ако има допълнителен срок за проверки те просто няма да имат време и за това! Защото да разгледаме в момента какво се случва: по време на обучението, едновремено вървят минимум 2 курса ... в седница да има по 2 лекции за всеки курс, една лекция е около 3 часа, дори да се гледа на 1.5 скорост е 2 часа, до тук  имаме около 8-12 часа само за гледане на видеа, и то ако се гледат по един път, което в повечето случаи не е достатъчно. За писане на домашни остават 6-10 часа..., а ако и екипна работа запишеш... просто не остава време. Да кажем обучението е в продължение на 1-2 месеца да стиснеш зъби, да се организраш и да се справиш, но тука става въпрос за 2 години.

6
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

Милене, няма как системата за обучение да се пригоди така, че хем да е универсална за всички, хем да е съобразена индивидуално с времето на всеки студент. Тя трябва да е оптимизирана, така че да е удобна за минимум 80% от студентите. И дори бих казал, не да е удобна, а 80% от студентите да дават добри резултати. Останалите 20% ще трябва да решат за себе си дали ще се справят и ако не се справят от какво ще се лишат. Който учи бавно, ами да учи с предния прием, а официално да запише следващия. Така вече ще е научил материала, на който ще го изпитват. На който не му стига времето да си реши кое му е най-малко полезно и да го пропуска. 

В крайна сметка никой не задължава никой да проверява домашни, а за тези които съумяват да се организират по-добре е дадена възможност да го направят в рамките на х брой дни.

Аз съм убеден, че скъсеният срок ще повиши качеството на проверките, защото ще се получават коментари от хората, които са се организирали правилно. Обикновено това са най-мотивираните и най-старателните. И съвсем честно казано, тези които не са старателни е по-добре да не пишат коментари, отколкото да пишат някакви глупости за запълване на изискваните символи.

0
milen8204 avatar milen8204 296 Точки

@ttitto  не разбрах какво те е накарало да мислиш, че мотивите ми са да се съобразява системата за обучение с всеки идивидуален студент.

С две думи моето мение, че при наличие на срок за проверка на домашните той ще съвпадне с необходимостта за подготовка и ще изпадне от приоритетите на студентите онлайн и от там ще се намалят извършените проверки на домашни и няма да има и никакви коментари...

Ти сам каза, че е добре да е удобна на 80% от студентите, според мен голяма част от студентите онлайн могат да отделят максимум 18-22 часа на седмица.

Можем да проверим тази моя теория като всеки каже колко време отделя за обучението на седмица.

2
biggeorge avatar biggeorge 10 Точки

Три дни за оценяване са предостатъчно за тези, които са направили вярно домашното и знаят какъв трябва да е крайния резултат.
Аз обаче не съм доволен от срока за предаване на домашното.
В момента е 2 седмици, а това е прекалено дълго.
Дори и 10 дни са много.
Според мен максималният срок трябва да е 7 дни.
Ще попитате защо?
Защото в момента крайният срок за предаване на домашните от C# Basics ноември 2014 застъпва изпита на 19 и 20 декември.
Ето ги сроковете:
Математика за програмисти - краен срок: 29/11/2014 23:59:59
Въведение в програмирането - краен срок: 07/12/2014 23:59:59
Примитивни типове данни и променливи - краен срок: 11/12/2014 23:59:59
Оператори и изрази - краен срок: 13/12/2014 23:59:59
Вход и изход от конзолата - краен срок: 15/12/2014 23:59:59
Условни конструкции - краен срок: 18/12/2014 23:59:59
Цикли - краен срок: 20/12/2014 23:59:59
C# за напреднали - краен срок: 20/12/2014 23:59:59
На последните три домашни срокът им изтича преди или в деня на изпита.
Дори и домашните ми да са грешни няма как да разбера и да се коригирам, което значи, че ще се явя на изпита неподготвен. :/

4
cherokee avatar cherokee 146 Точки

В ниво 2 сроковете стават 1 седмица (7 дена). За ниво 0 и 1 е добре да има малко по-дълги срокове, докато хората, които никога не са програмили добият опит и алгоритмично мислене.

2
biggeorge avatar biggeorge 10 Точки

@cherokee, добре де, прав си, че в началото е нужно повече време за подготвяне и предаване на домашното.
Но тогава оценяването трябва да започва по-рано(примерно още в момента, в който качиш домашното си), много преди да е изтекъл крайният срок за предаване.
Така хем ще имаме възможност да коригираме това, което сме натворили, хем ще получим някаква обратна връзка за домашното си. :)

0
20/11/2014 10:29:39
cherokee avatar cherokee 146 Точки

Напълно съм съгласен с теб.

Може например това да се направи като линка за оценяване да се активира в момента, в който си качиш своето домашно (например) - ето това е едно предложение към СофтУни. Едва ли някой ще ползва такава възможност , да пусне празно домашно и после да оцени чуждо домашно, което после да качи отново в системата като свое - така или иначе, ако някой иска да си копира домашното, може да го вземе от форума.

3
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.