Loading...
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

Бисери от преписвачи на домашни

Колеги, явно освен публичен позор няма друг начин да се справим с откровените преписвачи. 

След като първото отворено домашно беше отново преписано от моя гитхъб отварям второто и започвам да проверявам. Обаче не може да открие jQuery. 15 минути ровя из кода да не би да пиша на човека, че не му работят задачите, а те всъщност да са ок. Не намирам грешка, след което прибягвам до помощ от приятел. Той отваря jquery-2.1.1.min.js файла и констатира следното съдържание:

Въпрос: Познайте това домашно не е ли на откровен и нескопосан преписвач?

Въпрос: Познайте от гитхъба на кой колега е преписано домашното?

ПС. Понеже темата придоби съвсем друг характер от планирания и се насочи към сертификати за ползване на код се чувствам длъжен да дам линк към договора, който всички сме приели, за да се учим в софтуни (договор). Обърнете внимание на текста от Допълнителни споразумения

се задължава да се явява лично на изпити и да не ползва чужди резултата и проекти като свои;

Домашните не са ли собствен проект на всеки от нас и автоматично по договор да е забранено тяхното преписване?
-23
Общи приказки 25/11/2014 23:33:09
rvmladenov avatar rvmladenov 293 Точки

Хахахаха ... бисери колкото искаш ... още по-интересно щеше да е, ако евентуално си беше оставил и името при преписване, че да му се е изсмеем публично :D

-9

Това е достатъчна информация за екипа на софтуни да го намери в системата и ако сметне за необходимо да го санкционира

-7
Hristo_Penchev avatar Hristo_Penchev 389 Точки

След като днес за пореден път попаднах на едно към едно преписани домашни, на които дори имената на променливите не бяха сменени, се чудех да се смея ли, да се ядосвам ли. И накрая просто се отказах да проверявам. Не вижам никаква полза нито за мен да чета едни и същи неща, нито за колегите, които са преписали домашните си. Едва ли моят коментар ще им е полезен при положение, че дори не са си напраивли труда да вникнат в написаното. Та, просто се отказах да проверявам домашни. Ще жертвам тази част от оценката и живи и здрави да сме. В крайна сметка всеки да учи както смята за най-полезно. Който иска, копира код, който иска, решава задачи. В крайна сметка сме тук за знания.

1
zontak avatar zontak 457 Точки

Не съм сигурен, защо толкова хейтите преписвачите? Това не е ли за тях си..? Както Цветан беше казал " Преписването на домашни води до ниски резултати ".. Вместо да сте горди от себе си, че сте се справили ок и някой е решил да ви вземе домашното вие сте решили да унижавате публично хората.. Тито ти след като писа всички домашни по c# oop и ги качваше във форума какво стана на изпита?  След като сте решили да споделяте домашните си публично нямате право да се оплаквате, че някой ги е преписал.. И аз, както всеки един от този университет по една или друга причина е преписал някое домашно..А уж пишете тук за да си помагате и да се подкрепяте а то май се оказва, че е заради пробитите точки на които се надявате... Успех за напред :)

34
25/11/2014 14:15:12

Зонтак, явно не разбираш разликата между това да погледнеш чужд код, да го осмислиш, да се опиташ да го пренапишеш и това да го изкопираш дословно, без дори да провериш какво копираш и дали работи.

Да, публикувах си домашните и пак ще ги публикувам, точно защото колеги се свързват с мен по скайп и ми казват, че моите домашни са им били полезни. И ме питат за кода в тях, става дискусия. И аз съм доволен, и те са доволни. Тези хора нямат нищо общо с преписвачите, за които отворих темата. Те искат да разберат и да научат и ми помагат и аз да науча повече.

И само да ти кажа, че форумът не е единственото място да се крадат домашни. По тази тема като не съм публикувал домашно във форума защо отново ми се пада да си оценявам сам.

И да не искаш да ми кажеш, че трябва да уважавам преписвачите. Няма как да стане това. Един човек, който се опитва да мами заради някакви 5 точки няма как да ми спечели уважението.

Не ти разбирам въпроса: Тито ти след като писа всички домашни по c# oop и ги качваше в форума какво стана на изпита?

-5
zontak avatar zontak 457 Точки

Интересно е, че всички онези.. които не са се свързали с теб да ти благодарят за споделеното домашно са преписвачи и немогат да бъдат уважавани от ВАЖНА персона като теб.. И какво не му разбра на въпроса ми? Казах, че си писа домашните, изкара изпита и не е нужно да се притесняваш за  хората които преписват.. Щом не уважаваш преписвачите значи не уважаваш и мен, както и 90% от хората в университета, което води до прекратяване на дискусията. Уважавай се сам тогава и ще видиш до къде ще доведе това. На тези години вместо да си гледаш живота, ти си решил да се занимаваш с глупости и " бисери "... Едит: Мога да ти препиша всички домашни и пак да си искарам изпита.. както повечето хора.. така че не съм сигурен даже защо си правиш труда да пускаш такива измислени теми ;)

18
25/11/2014 15:06:18
rvmladenov avatar rvmladenov 293 Точки

На мен лично тази тема ми е много забавна, не, защото се взимат домашни от този и онзи и ги представя като собствени, а факта, че го е взел и ДОРИ не го е разгледал да види дали бачка или не(и по този начин се е създал и куриоз).

За мен такива хора не ценят себе си и затова и не трябва да се толерират. Ако не ти се занимава да учиш или не ти се отделя 10 минути, за да провериш взетото домашно как бачка или дори ДАЛИ БАЧКА .... какво правиш тук? Взимай си краката в ръце, ръцете в крата и се махай !

3
Roumen avatar Roumen 127 Точки

След като е взето от github значи е било в публично достъпно хранилище, което 99.999% е безплатно, а такова може да се ползва само за open source проекти, което пък значи че лиценза позволява да се форкне и използва и от други хора, което повдига въпроса, дали в този случай това е нарушение изобщо?

Освен ако не смениш лиценза например със creative commons или някой "малко по затворен" собствен, където изрично забраняваш материалите или техни производни да се предават като домашни в softuni, или да се ползват без да се посочи автора им, тогава вече нещата стават малко по различни. Така ако всички гитхъбъри сменят лизензите на хранилищата си и поставят такива условия, ако някой вече ги наруши, може дори да му бъде търсена съдебна отговорност при желание на "ощетената" страна разбира се, или най-малкото да бъде репортнат за наказание, което си е достатъчен стимул тази практика да престане. smile

6
25/11/2014 14:32:07
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Дайте да се изколим и избесим за едните домашни... Дела, наказателна отговорност... прекалено много Матрицата :)

14
mzografski avatar mzografski 189 Точки

@Румен: Така е колега, но не в това е въпросът.

0
25/11/2014 15:10:43
Roumen avatar Roumen 127 Точки

Точно в това е въпроса, щом не е изрично забранено, значи приемаме че е разрешено. smile Още повече, че от екипа на SoftUni изказват официално подобно мнение, не го забраняват и не наказват, ако това се промени в бъдеще.. добре, ако не.. пак добре, просто няма какво толкова да се ядосва човек за това, независимо коя от двете гледни точки по въпроса подкрепя, няма смисъл от всичките тези спорове.

8
AlexKondov avatar AlexKondov 91 Точки

Аз не виждам защо това е чак такъв проблем. Решил е някой да преписва - ами за него си е, на изпитите си проличава, а домашните там не вървят. Не става дума за нещо, което ви ощетява материално или опропастява обучението ви. Знам, че на хората, които са вложили много време и усилия в домашните си им е много неприятно, когато видят, че някой го е преписал дословно, но споделянето на домашните помага и на тези, които искат да научат повече. Лично на мен ми е много полезно да огледам кода на останалите. Виждайки по-добри решения и аз се научавам на повече.

10

За съжаление колегата Зонтак отмести темата в тази посока и аз му се поведох по акъла. Идеята ми беше да покажа колко нескопосано е преписал колегата и да може тук да се публикуват подобни 'таланти'.

Иначе е абсолютно правилно, че всеки каквото си прави, за себе си го прави.

1

Дразни преписването без замисляне. Вярно, че си е за тях, но не пречи да ги осмиваме. Може би нечия гузна съвест ще направи чудеса. wink

1
25/11/2014 16:14:01
str81 avatar str81 10 Точки

Официалното становище на СофтУни още от С# Basics курса е, че няма да ограничават и санкционират преписването на домашните, тъй като предпочитат да стимулират обмена на опит и информация. По-добре преписано домашно и по време на преписването дай Боже нещо да влезе в главата, отколкото въобще да не се занимават с домашни. Според мен се опитват да ни научат на колегиалност и друг начин на мислене - да не гледаме на колегите си като на конкуренти и врагове, да не се опитваме всячески да им направим мръсно, да не търсим под вола теле,  и да не ги докладваме на шефа за най-малкото провинение. А това, за което си писал ти, дори не е провинение, тъй като не е забранено. Повярвай ми, имам такива колеги, които се опитват да злословят по адрес на другарчето си пред шефовете дори и за най-малката подробност, и никoй не обича да има такива колеги. Заради такива хора стават интриги, работната атмосфера се влошава, хората напускат работа, колегите се опитват 'да си изкарат очите''. Дори мениджърите вече не харесват такъв тип конфликтни личности и подмазвачи. Тъй като от СофтУни са казали, че няма да преследват преписването на домашни, смятам че трябва да уважаваме решението на ръководството вместо да си играем на детективи и да следим кой от кой бил копирал. Това е все едно да докладваш холандците, че пушат трева в Амстердам. Щом като правителството не е забранило да се пуши в кофи шоповете в Амстердам значи е позволено. Друг е въпроса, че е нездравословно и всеки сам решава за себе си. От лични наблюдения знам, че хората, които редовно преписват домашни, не вземат изпитите. Тогава защо да си правим труда да ги издирваме. Те сами се самозакопават. И не е колегиално ние още повече да ги закопаваме. По-добре ще е да им подадем ръка. Ето един пример как можеш да попадеш ръка на другарче - записваш се доброволец асистент и пишеш една тема във форума със заглавие: "Днес от 16 до 18 часа съм в СофтУни. Ако някой има въпроси по домашните и не му е ясно как се решават, вместо да преписва нека да заповяда в залата и аз ще му помогна".

Аз примерно следвам стриктно инструкциите на ръководството и винаги давам коректна оценка на домашното, без значение дали имам съмнения или дори съм сигурен, че е преписано. Е, понякога ако е много нахално преписано го споменавам в коментара, но го правя доста дипломатично напр. "абе видях едно подобно домашно, може би някой е преписал от теб?" Този намек според мен е достатъчен човекът да се усети и да му стане неудобно, че е преписал. И му давам 10 точки ако решението е коректно. Ако все пак от ръководството променят критериите за оценяване нека да ни информират, за да започнем всички да оценяваме по единен начин, а не един да даде 0 точки, а друг 10 за преписано домашно, което иначе няма грешки и е 100% вярно.

И за финал да си призная, че и аз 1-2 пъти съм преписвал в ниво #0, но съм го правил от човека, чието решение най-много ми е харесало. Така че ttitto радвай се, че хората избират твоите домашни. Това означава, че оценяват високо твоите умения smile

Няма нужда от негативизъм wink

11

Ще ми е интересно становището на софтуни като останем 150 човека след няколко курса, от които 100 човека предават домашни. И от тези 100 домашни само 10 са различни. Работодателите няма ли да питат, защо тези домашни са еднакви!?

-7
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1550 Точки

Само да вмъкна - досега нито една от фирмите-партньори, до които съм имал някакъв досег, не е преглеждала домашни, даже от една изразиха, че времето им е крайно недостатъчно, за да правят и това. 

Иначе проблемът си е болежка и подкрепям темата.

2
25/11/2014 17:40:25
str81 avatar str81 10 Точки

Все си мисля, че само неразбралите материята преписват - с надеждата да наваксат пропуснатите знания преди изпита. Предполагам напредват бавно и им е трудно. Едва ли го правят ей така защото ги мързи. Е, сигурно има и такива, ама тях ги изпокъсват на изпитите и получават лош feedback на екипните проекти щом са толкова мързеливи и не отделят време...

А иначе не съм адвокат, но мисля че според договора е забранено представянето на чужди проекти по време на изпити. Поне аз така го разбирам от контекста. Не се споменава за домашни. Ще е хубаво да чуем официално становище на СофтУни все пак и ако забранят преписването на домашни да го вмъкнат изрично в договора и нека ни кажат какви оценки да раздаваме. Ако го забранят официално хората ще имат повече страх да копират. И все пак който иска ще намери начин - ще промени няколко променливи, ще промени 1-2 реда код и готово...

0
25/11/2014 18:11:09
milen8204 avatar milen8204 296 Точки

Предлагам някъде посредата на кода да се слага коментар или някакви друга мета  данни, като например:

// I am stupid. Because I steal this. 

:)

Естествено това да е във версията, която е в Интернет, а не тая която предаваме :).

Така копи/пейстърите, които дори не си правят труда да разгледат кода ще си носят печата на простотията си :).

@ zontak Колега, не мога да се съглася с твоята теза, че няма значение дали ще си напишеш или препишеш домашното. Домашните са част от обучителния процес и би следвало да са важна част от твоята подготовка. Това, че предаваш чужди домашни за свои си е измама, ако си уверен в силите си защо не се явиш на изпит без да предаваш домашни пак ще имаш отличен ако решиш всички задачи. Не знам дали си наясно, но публикувнето на решенията във форума не са само да бъдат преписани и да се нацъкат безмислени, блазнещи егото  "+" - чета, те се публикуват също за да се видят от други колеги, които да дават свои предложения и мнения за подобряване на кода или да споделят алтернативни решения. Съгласен съм с теб, че всеки трябва да се уважава, дори и преписвачите, защото те имат правото да си съсипят обучението.

4
25/11/2014 23:41:12
salih1f1 avatar salih1f1 188 Точки

Колеги, с риск да бъда нападнат от доста хора ще кажа само 1 - толкова много хейт се изсипа тука, че честно казано не помня скоро да е имало друга такава тема (чак се изкушавам да я докладвам). Позицията на СофтУни относно домашните е ясна още от самото начало на университета - няма смисъл да я пиша и аз, и да развивам есета по темата. И като завършак ще кажа само едно "Правете програми, а не война" smile. Поздрави и успех на всички.

3
luboslav1995 avatar luboslav1995 109 Точки

И в крайна сметка каква е целта на темата ? Аз лично не знаех че е толкова голямо престъпление някой да е преписал нечие домашно. Малко е too much да се прави тема, за да се подиграваме на този, който може би по разбираеми причини не е успял да напише домашното и го е преписал, няма никакъв смисъл и наистина това си е за него. Не знам на вас какво ви пука за тези, които преписват. Сериозно ли искате някакви наказания за човек, който е преписал домашно ? След 8 клас не съм се срещал с тези проблеми за домашните. Заради великите 5% се получава всичко това, защото не мисля, че ако не се даваше този минимален процент на "пострадалите" сериозно от това "престъпление" щеше да им пука толкова много, че някой е преписал тяхното домашно.

4

Темата не се подиграва на този, който е преписал домашното, нито на това, че го е преписал. Подигравката е за начина по който го е направил. Да не можеш да си свалиш един файл от гитхъб!? И ще ставаш програмист?!

Наистина темата се измести от хора, които се засегнаха от думата "преписвачи" в заглавието. Но независимо дали е позволено (интересно къде софтуни са позволили преписването на домашни?!) или забранено, това е неморално и неправилно. И да, наистина се прави за 5% точки, но не от тези, които си пишат домашните, а от тези, които ги копират. Ако не бяха точките тези, които не са могли да ги напишат (мързел, ангажименти) те нямаше да намерят и стимул да копират.

-3
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Вече имам чувството, че не остана за какво да се говори.

Песента с домашните, проверките и преписванията я слушаме вече за N-ти път. Системата е тази, която е далеч от перфектна и смятам, че ако се нуждае нещо от промяна, това е тя и трябва да се стремим към тази промяна.

Да нищим хората е пошло. Със или без тези 5%, ако не струват - ще са изпадащи. Единствено остава СофтУни да ги връща там, където знанията са им свършили и са спрели да получават нови.

Всичкото останало осмиване, цитиране на правилници и закони, добавяне на редове "I am stupid" и прочие, прочие, са чиста проба детинщини. Пък и явно винаги е важно Вуте да е зле.

Дайте по тази логика да вземем да се подиграваме и на хората, които са допуснали грешка от същия тип, от който е това измислено копиране на jquery, докато са били на изпит, и съответно имат 0 точки. Някак си не ви отива... най-малко на годините.

9

Роял, сигурно е така, но просто няма как да се подмине такъв гаф.

Ctrl + S на станица в GitHub, запазена като jquery.2.1.1.js си е за тема във Форума! Та сега сме 2-ро ниво!

Ако на това не се посмеем, на какво? Това за мен е темата на темата, да ме прощавате за тафтологията. wink

1
26/11/2014 00:50:06

Роял, няма как темата да се тълкува като осмиване на някой, защото нито го знам кой е, нито съм му посочил името. Темата осмива това, че човек, който иска да става програмист и е стигнал до това ниво в университета не може да свали кадърно един файл от гитхъб. Това, че много хора се засегнаха от думата "преписвачи" не е мой проблем. По-скоро си е техен. Аз си пиша домашните. Това ми помага. Всичките ми изпити са с отличен досега и съм доволен. Но е много дразнещо като отворя пет домашни да видя два варианта.

Нека на всички да е ясно, че реномето на университета се гради от студентите, които излизат от него. И от нас зависи след 2 - 3 години като кажем, че сме завършили софтуни дали събеседникът ни ще гледа на нас с добро око или ще каже "Абе махни го тоя, те в този университет само компромиси с качеството правят".

И аз съм на мнение, че системата не е перфектна, но като си мълчим няма как да дойде промяната. Ако от Софтуни са позволили преписването на домашни да го направят официално. Да го кажат на лекция, или да изпратят имейл, или да го обявят във форума. Не казал един лектор на някой студент в почивката, че не се санкционират подобни действия и оттам да следва, че това е позволено.

И в завършек само ще напиша, че дори и да не съм успял да посея малко морал, най-малкото вече всички знаят как НЕ трябва да се копира файл от гитхъб.

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.