Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

vladislav_hadzhiyski avatar vladislav_hadzhiyski 66 Точки

SoftUni Terms and Conditions

Здравейте,

Искам да напомня на всички геймъри, Facebook маняци и прочие, че съществува един документ които сме задължени да спазваме по време на пребиваването си в СофтУни. Поправете ме ако греша, но считам за неправилно да се играят игри, да се гледат филми и да се говори по Skype по време на лекция (това са последните случаи за които се сещам). В крайна сметка всички сме дошли доброволно да се обучаваме в СофтУни и поради този факт покажете поне малко уважение към лектора, който води лекция. Не подценяваите труда на целия екип на СофтУни, той единствено заслужава уважение и адмирации!!! Не мисля, че СофтУни трябва да се превръща в компютърна зала или интернет кафе или каквото и да е различно място от това, кеото гласи името му. Ако нямате желание да научавате нещо ново всеки ден и да се срещате с хора, които имат сходни интереси с вашите, по- добре се откажете. В такъв случай не виждам смисъл да сте записани в  СофтУни.

Всички, които в своя защита ще кажат че материала който се преподава го знаят от едно или друго място и затова се занимават с странични деиности ще им отговоря че винаги има какво ново да се научи. Не искам да се изтъквам с този пост по какъвто и да е било начин защото няма с какво. Не се смятам за голям програмист, разбирач и прочие, нямам дори професионален опит като програмист. Единствено имам желанието да се развивам и да помагам за развитието на средата, в която се намирам (СофтУни). Ако идвате на лекции само за да се чекирате за присъствие, по- добре се откажете от програмирането. Това че ще изкарате десет стотни повече на крайната си оценка от присъствия или преписване на домашни не би трябвало да е какъвто и да е било стимул за човек, който иска да се развива. Аз вярвам, че повечето хора в СофтУни искат да се развиват и да бъдат добри програмисти един ден, затова с минимални усилия можем всички да помогнем за надграждането на средата, която СофтУни ни предоставя за да се развиваме.

 

Извинявам се ако съм обидил някого с по- горе написаното. С този пост единствено целя да изразя своето собствено мнение и да предотвратя нещо, което смятам за неправилно.

 

Поздрави,

Владислав Хаджийски

Тагове:
6
Въпроси за SoftUni
devil619 avatar devil619 62 Точки

Според мен, ако това, че някой се занимава с нещо странично на лаптопа си по време на учебния процес ти пречи, е най-правилно да му направиш устна забележка. Защото по мои наблюдения едно 50%-60% се занимават с нещо странично на лаптопа си, най-вече Facebook. Аз мисля, че не е чак такъв проблем, ако студент се занимава с нещо странично по време на учебния процес, стига това да не рефлектира на останалите и да възпрепятства нормалното провеждане на лекция. Все пак това си е за него. Поздрави :)

П.С. Ако ще гледаме кои точки не се спазват от договора за обучение, мога да дам пример със следната точка от Допълнителни Условия:

Със сключването на договора за обучение, студентът:
- се задължава да не внася алкохолни, наркотични и други упойващи вещества на територията на
Софтуерния университет;

Както знаем на бара във кафето се продава алкохол (бира), но всеки си е сериозен и няма проблеми. Всичко си е в границите на нормалното. Именно това различава Софтуерният университет от останалите университети. Широко скроени хора са от екипа на СофтУни и обучението е на топ ниво. Какво повече може да иска човек.

11
30/11/2014 23:35:54
v1ppers0nn avatar v1ppers0nn 234 Точки

Да прав си. Но... 30% в залата не са там заради лекцията. Други 30% са в Facebook, дори и нищо да не правят. 10% ровят из нета, клипове и тнт... Други 10% са от друго ниво и.. (лафче, teamwork, и тнт). Остават 10 които слушат... но и те ровят от време на време някъде... 
Да не забравяме, че има и хора които през лекциите пишат домашни... те също ли не трябва да го правят?

Това е мое мнение :) Дано не съм обидил някого.

4
vladislav_hadzhiyski avatar vladislav_hadzhiyski 66 Точки

Здравейте,

Ще се опитам да отговоря и на двамата едновременно. Имах предвид странични неща като играене на игри, гледане на филми, говорене по Skype, ровене из Facebook. Не мислите ли че времето и мястото за тези действия е вкъщи. Това са неща, на които станах свидетел в последните няколко дни, не казвам че не са се случвали преди, но поне не беше толкова очевадно. Не ми беше особено приятно да съм се съсредоточил върху някаква задача и от едната ми страна един колега да гледа филм без слушалки, а пък от другата ми страна друг да си говори по Skype с приятелката си (най- вероятно). Писането на код не мисля че е странично занимание, все пак това е целта на занятието (да се научим да пишем код)! Най- малкото може да се прояви малко уважение към лектора, който води лекция.

До колкото знам за бирата в кафето единствено нямаме право да я внасяме в залата.

-1
devil619 avatar devil619 62 Точки

И аз това имах предвид. Играене на игри, гледане на филми, говорене по Skype, ровене из Facebook. Както казах, ако нещо ти пречи никой не те спира да му направиш забележка. Стига да не пречи на нормалното провеждане на учебния процес не виждам къде е проблема. Всичко си е за собствена сметка. Като иска ще си цъка във Facebook, то си е за него. Не мога да разбера, кое толкова те възмути.

1
vladislav_hadzhiyski avatar vladislav_hadzhiyski 66 Точки

Отношението на хората или по- точно българския манталитет. Да прав си, за тях си е, но най- малкото екипът на СофтУни си е направил труда да напише тези правила не мислиш ли, че трябва да се спазват. Не са написани само за да ги има някъде. С целия пост искам по някакъв начин да кажа на всички хора, които го правят че не е правилно. Опитам се да изкореня байганьовщината в хората. Едва ли съм аз човека, който ще го направи, но неможем да стоим със скръстени ръце и само да се оплакваме. Нищо няма да се промени ако ние не го променим.

-1
devil619 avatar devil619 62 Точки

Добре, както виждаш някои правила не се спазват. Щом не се спазват и е описано в договора, че СофтУни може да налага санкции, да предупреждава и в крайна сметка да изключва студенти, ако не спазват правилата нека да налагат санкции на студентите, да ги предупреждават и ако има нещо да ги изключват. Така хората ще се научат да спазват правилата. На този етап не знам за случай, в който някой е бил предупреден примерно да не влиза във Facebook. Значи СофтУни няма проблем с това на тоя етап. Твоят пост няма да накара хората да не се занимават с нещо странично по време на лекции, санкциите и предупрежденията ще ги накарат.

1
gngeorgiev avatar gngeorgiev 90 Точки

На кратко - ако някой прави нещо, което ти пречи по някакъв начин му направи забележка. Ако просто си гледа филм без да се чува нищо или гледа фейсбук, не мисля, че ти си човека, който да му държи сметка.

Общо взето правенето на забележки през форума ми изглежда като несериозна работа.

5
01/12/2014 12:14:10
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Владо,

В съвременния свят правилата съществуват, за да може оказаните в тях права да бъдат упражнявани, когато е необходимо. Това е така, почти навсякъде, където се сетиш. 24/7 стриктното следене на правилата, би превърнало животът на хората в един кошмар - на тези, които следят и на тези, които са следени.

Има доста места, където спазването на правилата е от жизнено значение и учудващо, там също има пропуски.

Нека ти дам един пример: В пътните правила е забранено минаването на червен светофар. Най-вероятно в 70% от случаите, можеш да минеш на червено без никой да те спре и да те подложи под наказателна отговорност. (тук изключвам факта, че може да причиниш щети).

В случай обаче, че масово хорат спрат да спазват това правило и съответно неговото неспазване се види, че води до щети (а в конкретния пример то води) ще се появят съответните отговорни лица, ще застанат на светофара, ще минеш на червено и ще ти е последния път в близкото бъдеще, в който ще го правиш.

Така е и с правилата тук. Има ги, не за да сме стриктни роботи, а за да не се стигна до анархия. Ако всички 200 човека си пуснат филм на говорители, то тогава СофтУни няма да останат с пръст в уста, а ще влязат в залата, ще кажат така и така момчета и момичета, имаме правило, което го забранява - хайде кой от къде дошъл.

По български, терминът се нарича "връзване на гащите" или "оплитане на кошницата" :))) И това е съвсем нормално.

Подобни институции като СофтУни, или примерно работното ти място (и на двете има правилото да не правиш странични дейности) са места, в които хората прекарват адски много от времето си на ден. То неизбежно придобива някаква емоционална стойност. Хората се опитват да се самонавият, че на тези места им е комфортно, за да могат да преживеят 8+ часа там всеки ден. И за да им стане комфортно се отпускат. Създават приятелства, чувстват се като у дома си и прочие неща, които са далеч от професионалните.

Както виждаш, хората започват да чувстват СофтУни толкова като част от живота им, че тук се празнуват всякакви партита, рожденни дни, хората идват да изпият по едно кафе с някой колега в свободното си време и какво ли още не.

Тази атмосфера не трябва да се убива. Ако някой пречи на нормалния ход на лекцията, примерно на лектора или на студентите, нека му се направи забележка. Достатъчно разбрани хора сме.

6
01/12/2014 11:48:12
Ivaylo.Il avatar Ivaylo.Il 226 Точки

Аз пък искам да се оплача, че в бара продават само бира. В това студеното време, на кой му се пие студена бира.... друо си е да има един ром да се сложе в чайчето или уйски в кафето....

5
luboslav1995 avatar luboslav1995 109 Точки

Не мога да те разбера искаш всички да спрат да използват Skype, fb  и др неща или се оплакваш само от тези които го правят силно, защото едно е да ти пречат когато говорят или си пускат звук от лаптопа, друго е когато си пише по фб или скайп без да пречи на останалите. И на мен ми се е налагало да ползвам фб или скайп но или винаги съм с иключен звук, или съм на слушалки. А за това. че някой е гледал филм по време на лекция със звук или е говорил по скайп просто е липса на възпитание. Според мен всеки може да си пуска на собствения лаптоп каквото реши, но не трябва да го прави така че да пречи на останалите.

2
vladislav_hadzhiyski avatar vladislav_hadzhiyski 66 Точки

Предполага се че щом си отишъл на лекция целта ти е да научиш нещо по време на лекцията, а не да се занимаваш с някакви странични неща, които така или иначе можеш да ги правиш по всяко друго време. Проблема който исках да изтъкна с този пост е принципен, а не да има някой който гледа другите какво правят или нещо подобно. Най- вероятно много хора са ме разбрали погрешно както и ти.

1
luboslav1995 avatar luboslav1995 109 Точки

Да, най-вероятно съм те разбрал погрешно. Лично за мен щом някой не ми пречи да слушам, няма значение с какво се занимава. Всички са големи, интелигентни и мислещи хора и не мога да им кажа какво да правят на лекция или където и да било. Така мисля аз. Вече е друг въпроса, ако пречи на моето слушане и ме разконцентрира ... 

Поздрави

2
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.