Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

beshko avatar beshko 19 Точки

Има ли повтаряли нулево ниво? И кой , кога, защо?

Интересно ми е кой как се справя, а и сигурно не само аз си задавам въпросите: "По-назад ли съм?", "Вписвам ли се?", "Успявам ли и т.н.". Никой не знае кой какво ежедневие има и с какво отделно се занимава, за да прецени кой какъв е. Аз лично мисля да повторя ниво 0, без да се отказвам от изпит и да продължавам да присъствам на лекциите, да решавам, предавам и проверявам домашни. Но дори да мина на изпита си усещам, че имам някои празноти и идеята ми не е просто да мина и после да ям шамари. Може би се напасвах към прекалено много неща в личен план докато траеше и продължава да трае процеса на обучение. Та конкретният ми въпрос е някой повтарял ли е основите, които за мен за фундамент и ако не е тайна, защо, как, какви поуки си е извадил и как се е развил занапред? Благодаря и искам да кажа, че до сега съм се запознал само с положителни хора и нещата сеслучват. А това е хубаво. Всички вървим напред. Не знам дали темата не се повтаря, търсих, но не намерих подобна дискусия, а и да си призная доста рядко намирам време да посещавам форума коректно. Аз го виждам, че не е срамно да повториш нещо, в което наистина виждаш смисъл и усещаш положителни емоции ;)

5
Programming Basics
Bi0GaMe avatar Bi0GaMe Trainer 389 Точки
Best Answer

И аз бих искал да се включа в темата. Фактът, че материалът остава отчасти неясен е абсолютно нормално. За два месеца, няма как да схванеш на 100% основите на програмирането особено ако започваш от нулата. Затова цялото първо ниво на СофтУни е направено с цел постъпково въведение към дълбочините на програмирането. Тоест, материалът, предаден през нулевото ниво, се застъпва неколкократно на различни езици и среди, за да се затвърдят знанията.

Моята препоръка е: ако започваш да усещаш, че задачите почват да се решават малко по малко сами в главата ти и започваш да усещаш основните парадигми на програмирането, мисля, че да продължиш напред е една добра стъпка. Ако обаче изпитваш затруднения с разбирането на някои основни неща (като това какво е променлива, как се декларира, как се прави някаква условна конструкция с проверка и най-вече какво е това цикъл и как действа), няма нищо лошо да преповториш материала. Позволявам си да цитирам г-н Наков: "Който е надъхан, ще успее, ако трябва и трети или четвърти път да повториш". 

Една вметка да добавя за хората, които се демотивират от скороста и трудността на материала: На всеки в някой момент нещо му е било трудно, неясно, прекалено бързо или "тъмна Индия". Рецептата е: Не губете надежда! Живеем в свят, задвижван от новите технологии и интернет. Търсете информацията, която не знаете. Всеки разбира материала по различни начини, така че опитвайте се сами да намирате обяснението, което ще ви проблесне в съзнанието. С желание и усилия няма непостижими неща :)

Успех на всички and "Keep calm and learn to <code>!" :)

14
Kamigawa avatar Kamigawa 750 Точки

Аз може би малко ще се отклоня към офтопик - според мен човек не трябва да се сравнява с другите, ами със себе си - с най-доброто, което може да постигне. Както си написал хората не са еднородни - всеки е различен, с различно ежедневие, време, мотивация, задачи и т.н. Изпитите са добър начин да си видиш нивото, но са далеч от идеалния. Поне според мен е важно как се чувстваш сам като материя - разбираш ли нещата или има неща, които не са ти ясни - ако има такива действаш към това да ти станат ясни. Отново - лично мое мнение и начин на мислене - не искам да го натрапвам на никого.

По темата, отностно повтарянето - до колкото знам има възможност да запишеш 1во ниво (респективно си взел изпита), но все пак да се запишеш нулевото ниво за да затвърдиш знанията.

4
04/12/2014 18:46:38
TeodorTodorov avatar TeodorTodorov 27 Точки

Аз не съм студент, занимавам се от около година, в началото съм повтарял основите, в началото, просто не го чувстваш като свое, след като попишеш код, с практиката и с времето, научаваш. Лично, когато се сблъсках с ООП - то, не е кой знае какво, можех да го обясня, но просто ми беше някакво странно, писах код, пак не ми беше ясно, след известно време, станах по - уверен и каточели започнах да го разбирам.  Не е кой знае каква хамалогия, след време тези основи, ще ги знаеш по- добре и от азбуката. Трябва да не се отказваш, и да не работиш механично, а да вникваш в нещата, ако за един ден пробвам да изгледам 6 часа лекции, ами няма да се получи след 2 рия час, вниманието ми просто ще изчезне. Явно си трябва известно време за да схванеш нещата, става с МНОГО ПРАКТИКА, и ПИСАНЕ НА КОД, БЕЗ ДА ЧАКАШ НАГОТОВО.     

Ако решаваш домашните сам, не би трябвало да имаш големи затруднения. 

2
04/12/2014 21:10:35
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

Няма лошо да повториш. Който е надъхан, ще успее, ако трябва и ит трети или четвърти път. Важното е постоянно да пишеш код -> много, много практика всеки ден, месеци наред, дори години наред.

17
quickben avatar quickben 966 Точки

Лошото е, че ако не си от София ще ти дойде доста скъпо(разходи за живот в София имам предвид) да се пробваш няколко пъти, моя съвет към хората който живеят извън София и не се чувстват достатъчно подготвени, е да карат едно ниво анонимно(да си правят домашните от съответния подготвителен курс, да изрешат всички изпитни задачи, да прочетат и разберат поне 1/2 от книгата) и чак след като се подготвят да кандидатстват за СофтУни.(казвам го, защото съм сигурен, че ако се явиш на изпит и изкараш много нисък резултат това може да убие желанието ти да се пробваш отново)

Отделно мисля, че нетрябва да забравяме, че поне половината от хората който са в СофтУни са се занимавали с програмиране(дори и да не си признават поради някакви неведоми за мен причини), сиреч са хора малко или много с някакъв опит, мисля, че това допринася към синдрома -> "По-назад ли съм?", "Вписвам ли се?", "Успявам ли и т.н.", все пак и аз съм си задавал и досега си задавам тези въпроси, което е нормално взимайки предвид, че изпитите са еднакви независимо какъв ти е backgrounda. :)

3
04/12/2014 23:25:51
velio84 avatar velio84 241 Точки

Здрасти,

аз съм в момента в 1-во ниво(онлайн ходя и на работа на пълен работен ден), в края на месеца го приключваме. Моя съвет е следния:

if (от 0-вото ниво разбереш различните типове данни, цикли, масиви, листове и условните конструкции && не ти е била натоварена програмата) {

запиши се смело в 1-во ниво. Първия курс по Джава като цяло припокрива материала от 0-вото ниво с малко надграждане. На мен доста неща, които ми бяха малко мъгляви по C#, тук ми се доизясниха. Но имай предвид, че темпото е МНОГО по-интензивно. Ако накрая на 1-во ниво не се чувстваш готов да продължиш и мислиш, че имаш сериозни пропуски, тогава повтори нивото;

} else {

повтори нулевото ниво;

}

дано съм ти помогнал :)

И да си знаеш от сега: javascript sux

0
04/12/2014 22:52:24
RumenVasilev avatar RumenVasilev 103 Точки

Ще си позволя да се включа от позицията на човек започнал от нулата в СофтУни.
В началото, разбираемо ми беше много трудно, но абсолютно всеки ден пишех, ровичках, ръчках, гледах и препреглеждах лекциите. Винаги вървях напред с материала, правех домашните за лекциите, които все още не са дошли, но въпреки това отивах на тези лекции, ако съм пропуснал нещо или лектора каже нещо допълнително. По този начин времето за подготовка за самия изпит става двойно. Много хора, като си напишат домашното за съответната лекция и спират да учат до следващото домашно, което поне за нулевото ниво е много грешно. Не трябва да се изпускат юздите и постоянството е страшно важно.
Ще отворя една скоба да дам нагледен пример- по време на курса HTML и CSS по различни причини причини пропуснах напълно 1 седмица и въпреки по- лекия материал, наваксвах и учих до последния ден преди изпита. Сега смятам ваканцията да започна ООП, защото за мен основната дума описваща обучението в СофтУни е точно постоянство. 

Повторението не е срамно или лошо, дори в някой случай изключително полезно. Щом усещаш положителната емоция, щом ти харесва това, положи необходимото (а е добре и повече от необходимото) количество усилия и енергия и ще се справиш. Ще имаш дни в които ще си мислиш, че просто няма начин да се справиш, а други в които ще имаш чувството, че си написал алгоритъма на гуугъл. Успех и не се предавай!

4
silidimi avatar silidimi 8 Точки

аз лично смятам, че хората, които повтарят, заслужават уважение, че опитват отново, вместо укор, че не са успели от първия път.

Losers quit when they fail. Winners fail until they succeed.

8
06/12/2014 19:14:29
beshko avatar beshko 19 Точки

Искам да благодаря на всички писали :) И за миг не съм си помислял нещо лошо, относно повторението на курса. Мога да мина на изпита и сега, почти съм сигурен, но не искам с 250 точки примерно да мина между капките и на следващото ниво да ям шамари, след като съм от София, разполагам с време и възможност да ходя присъствено. Приемам нулата като едни истински основи и колкото по-здрави са те, то толкова по-големи неща бих могъл да правя след това,а и доста по-уверено. Днес получих писмо с анкета, което включва и Богомил и като повтарям нивото много бих искал да срещна поне толкова готин и отзивчив лектор като него. Изключително приятни и ползотворни лекции. На C# Advanced човекът дойде от нощна смяна и четири часа ни преподава материя, а след това на ръба на силите си реши и задачи :) Само уважение към всички, които са в университета. Състуденти, лектори, асистенти, организатори, спонсори, събития, всичко е на ниво и както гледам дори експериментът с лаб-а, всички се развиваме заедно. Както и вие - организатори и преподаващи, така и ние учащите се :) Всички сме тук, за да се учим и да си помагаме и това е част от цялостното чувство на удовлетворение от ученето. Поздрави! :)

2
taewu avatar taewu 23 Точки

аз съм от тези който повтарят frown, проблема ми е ,че  стигам до някъде и не разбирам по нататък..  embarassedвсе пак съм завършил училище преди 15 години и сега ми е трудно да си спомня всичко въпреки голямото ми желание от малък да уча това преди беше невъзможно сега когато е достъпно пък ми е малко трудно... искам да се ява на изпит но се опасявам като НАКОВ в математическа олимпиада да не мога да реша нищто.. Все пак се опитвам да уча въпреки трудностите.. като бях 7-8 годишен преписвах от малд техник програмите и ги пишех на правец 8М за да играя но после по време на демокрацията се объркаха нещата сега благодарение на Наков такива като мен който са пропуснали може да научат нещто..  успех на Всички Колеги !

1
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.