Позволено ли е :D
Ами ако не го забранят, значи е позволено. Помага доста. Проблема е че е направено само за Parse.com и не си правим сами ajax заявките, а идеята на част от изпита е да се разбере дали можем да правим точно ajax заявки.
От друга страна, всяко нещо което би ти улеснило писането на приложение е добре дошло.
То с това plugin-че се премахва цялата работа с AJAХ заявките. Предполагам, че ще го забранят :D
Аз разбрах, че се учим да правим приложения... а не ajax заявки... иначе за к'во са ми Underscore, requre.js и всякаквите там плъгини. Щяха да ни учат на чист JS.
...
Няма как на изпита да е забранено каквото и да е да се ползва. Поне мое мнение. Това е някакъв код (било то и голям) намерен в гугъл. Не протекоха ли до сега така всичките ни изпити? С намиране на код в интернет, който върши близко до работата, която ни трябва.
Аз лично не виждам проблем това нещо да се ползва. Правилно казаха по-нагоре, че в момента се учим да пишем JS Apps, а не да учим от какви депенденсита се нуждае parse, за да може да ги подкараме.
Нали един програмист трябва да може и да се ориентира от къде да вземе нещо, за да си помогне в работата ... или се лъжа ? Днес знаем наизуст как се прави jQuery AJAX заявка, утре определено ще сме забравили.
Да, супер е! Аз мислех да го ползвам на изпита, но така и не се престраших :)
Нямате право да използвате jQuery-Parse или библиотеката на Parse на изпита. Не съм ги препоръчвал и за teamwork-а. Не е това идеята на курса. Доста малко от services имат такива библиотеки. Правете AJAX заявки.
На вчерашния изпит е питано и разрешено.
Преди малко ми каза един колега, че е питал г-н Наков.
И моля следващия път не си позволявайте да отбелязвате отговора си с "Най-добър", защото даже не сте си направил труда да прочетете цялата тема. Благодаря!
Да, но никой не е казал, че не можем и да ги използваме ?
Идеята зад курса е напълно ясно - създаване на app, базирайки се на някакъв service. Но според мен определено беше грешно да давате BaaS като parse, тъй като там има избор за работа и нещата може да се правят и по по-различен начин, без да давате ограничения на това какво може и какво не може да се ползва.
Интересно ми е колко и дали е имало колеги на вчерашния изпит, които са решили да работят по друг начин и реално дали те сега ще бъдат санкционирани по някакъв начин.
Официален отговор от Екипа на Софтуерен Университет:
" Привет,
Ясно. Консултирах се с лекторите ви и стана ясно, че не е позволено ползването на този ресурс, съжалявам.
Успех на изпита, ако още не сте се явили.
Kind regards,
Petya Grozdarska "
Така, че недейте...
Обаче ще се пробвам да разбера защо.
Здравей,
Ще се постарая да ти отговоря на въпроса с въпрос . Ти защо идваш на изпита? За да изкараш повече точки или за да се научиш?
Курсът може да е по JS APP, но JS е само една технология, а REST е фундаментално знание, без което не можеш.
Ако някои ден ти се наложи на работа да правиш AJAX заявки на някакъв къстъм сървис, какво ще правиш?
jQuery AJAX и Parse.com са само инструменти чрез които да се научим на тези фундаментални неща, както C# беше инструмента за научаване на фундаменталните принципи на програмирането.
Ако отиваш на изпит тепърва за да се учиш, значи здраво си го загазил :) Аз лично отивам на изпит, за да покажа какво съм научил през курса, а научих как да си направя библиотечка, която да ме улесни - и току-що разбирам, че не било позволено.
Колеги, не искам да обидя никого, но защо за всеки изпит настава едно брожение до небесата. Погледнете нещата от друга страна, изпита е върху еди каква си материя и с еди какви си параметри ( в случая parse.com, parse REST API, jQuery и jQuery.ajax). Ако всеки е уверен в знанията си, отива на него и копае съобразявайки се с това. А при нас напоследък все се мъчим, било преди или след изпита на едната група, да променяме параметрите. Не разбирам защо го правим. Да може би, за да ни е по лесно, но изпитите така и така не са от най-сложните сравнени с подобни на едно друго място.
Не искам да споря с никого, но енергията, която изразходвате в подобни теми може да я вложите в усвояване на проблемният материал вместо да търсите по-лесното решение.
Noty забранено ли е? Не знам дали е забранено. Аз бих се пробвал.
noty го ползваха на някои от упражненията, мисля че няма проблем да го ползваме.
Не това имах в предвид...