Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

m.nikolov97 avatar m.nikolov97 25 Точки

[JA 3 - Task 4] Message

Здравейте, колеги!

Въпросът ми е относно 4-тата задача от Judge Assignment 3 - Message.

Не знам защо, но напоследък все по-често ми се случва да издокарвам решението на задачите, но само според моя компютър/компилатор. Щом предам в Judge, ми става лошо. laugh

Този случай е подобен. Мислех си, че съм решил задачката (поне логически) правилно, но получавам 20/100 на тестовете в Judge. Тъй като има само един примерен input/output в условието, пробвах други варианти, за да тествам, поиграх си с дебъгера, но отново не намерих къде съм сгрешил. Паметта, използвана за програмата е 1.90 MB, а времето за компилиране е 0.015 секунди, което ме навежда на мисълта, че проблемът не е в опитимизацията на кода ми, а по-скоро в логиката..

Моля, ако някой има възможност, да ми даде съвет какво да направя. Ето и кодът ми, сложил съм и кометнари (извинявам се, ако има грешки в тях - английският ми не е много добър): https://pastebin.com/DYgAV9qb.

Благодаря ви  за отделеното време! smiley

 

Тагове:
0
C++ Fundamentals
MartinBG avatar MartinBG 4803 Точки
Best Answer

На пръв поглед виждам, че ще прочетеш "." като валидна дума и ще добавиш "." в списъка с входните думи.

Опитай да ги прочетеш по този начин:

std::unordered_map<std::string, int> words; // нямаме нужда от сортировка -> unordered_map

std::string word;
while (std::cin >> word && word != ".") {
  words[word]++;
}

Или просто направи проверка дали думатa не е ".", преди да я добавиш:

if (words.find(result) == words.end()) {
  if(result != ".") {
    words.insert (pair <string, int> {result, 1});
  }
} else {
  words[result]++;
}

За да вземеш елемент на конкретен "индекс" в set, може да използваш advance:

std::set<int> mySet{ 1, 2, 3 };
auto it = mySet.begin();
std::advance(it, 1); // it сочи към вторият елемент в сета (т.е. 2)

 

0
05/11/2019 01:10:19
dmartinov avatar dmartinov 37 Точки

Според мен подхода с map не е погрешен. Да, map-а е по-бавен от unordered_map, но пък освен "брояч" печелиш и лексикографска подредба още от самото начало. Това спестява доста от if проверките и set-a, които правиш по-надолу, a те сами по себе си са предпоставка за забавяне. Ето моето решение, в което използвам map: https://pastebin.com/nKscE4EC 

Резултата от този код е Memory: 1.89 MB, Time: 0.015 s

0
MartinBG avatar MartinBG 4803 Точки

Има много решения на конкретната задача, както и варианти с различни контейнери. Като правило се използва този контейнер, който най-добре обслужва конкретното решение. В случая не става дума толкова за performance, колкото за ясно комуникиране на идеята ни и за улесняване четенето на кода (ако видя map, очаквам подредбата да е ключова за конкретното решение).

0
05/11/2019 14:23:47
galin_kostadinov avatar galin_kostadinov 166 Точки

Привет!

1. В първата част на задачата трябва да не добавяш точка, за целта:

if (result == ".") {
    break;
}

-  в случая по-удобно би било да четеш директно от конзолата, както предлага MartinBG, ти имаш отделена от думите точка, така че когато я достигнеш спираш да четеш.

- иначе ако имаш само спейсове и ти се налага да вземеш целия ред, то по добре да си направиш

istringstream iss(input);

2. В следвата част на решението отдели логиката за трупането на думите отговарящи на зададената бройка от  добадянето на думата в резултатната колекция, отговаряща на дадения индекс.

set<string> tempWords;

Те не зависят една от друга. А така или иначе чакаш да стигнеш до края на колекцията:

if (it == words.end()){...}

3. Тъй като резултата го колекционираш и го печаташ накрая, то същато трябва да напарвиш и с ".". В момента думите ги печаташ накрая, а точките веднага. Просто ги добави в резултатната колекция вместо да ги печаташ при проверката.

- тъй като в момента не ти се налага да обработваш допълнително събраните думи и точки, не би имало проблем да ги печаташ веднага след като ги намериш, иначе заделяш памет където да ги съхраняваш, а и допълнително време за да ги пълниш.

Поздрави!

0
05/11/2019 22:02:40
m.nikolov97 avatar m.nikolov97 25 Точки

Благодаря на всички колеги за помощта, коригирах си решението, като използвах съвети от всички коментари. Ако можех щях да дам точки на всички, но не ми достига 1 точка, за да мога да гласувам 😁

2
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.