Предложение - Курс по въведение в информационните технологии
Здравейте,
Наскоро приключи и последният изпит от ниво 1 по PHP и сега с нетърпение очаквам предстоящите курсове от по-горните нива. Освен това, се замислих с какво може да се подобри ниво 1 съдейки по това какво ми липсваше на мен.
Хубаво е, че имаше доста практически курсове, от които научих нови неща, но за жалост липсват теоретични, които имат по-общ характер. Личен пример мога да дам с това, че се научих да си преинсталирам компютъра няколко месеца след като започнах обучението си (колкото и смешно да звучи). Също така, наскоро разбрах някои елементарни неща като това как работи процесора, какво е процесорно време, service и други подобни. (Главно благодарение на курса по LSA).
Разбира се, най-вероятно има много хора, които знаят всички тези елементарни неща отдавна било то поради проявен интерес или защото са имали възможност да учат за тях в училището си, но има и такива като мен, които нямат голям предишен опит в тази област, а най-значимото нещо което са научили в училище по ИТ е, че компютъра се включва от онова голямо копче с кръгче в средата (в повечето случаи).
В тази връзка, предлагам да се преподава един по-теоретичен курс насочен именно към по-начални и общи знания по компютърни науки. Разбира се, нещата за които говорих досега са прекалено елементарни и просто ги споменах, за да постигна по-експресивно въведение, но забелязвам, че някои интересни неща не се засягат издълбоко, като например това какво представлява Boot процедурата на един PC, какво е kernel, как работи той, какво е HTTP,DHCP,DNS,FTP и разни други странни думи.
Цялата тази материя е доста обширна, разбира се, и дори една година обучение не би стигнала да ги изучим всичките неща, но поне може да добием основна представа за това, за да може когато ни помолят да сменим крушката да не минаваме с номера, че това е хардуерен проблем (В кръга на шегата разбира се).
По време на ниво 1 не учим чак толкова сложни неща, а по-скоро просто сменяме различни езици и изучаваме някои по-леки курсове като HTML/CSS (за жалост доста изтощителен) и Teamwork & Personal Skills (който намирам за изключително полезен, но все пак домашните там са сравнително лесни и оценяването е тип предадено/непредадено домашно). Затова предлагам паралелно с обучението през първите четири месеца да се провежда и подобен курс било то и незадължителен. Не мисля да засягам самата организация, защото не е моя работа, а освен това за сега това е просто една идея.
Keep calm and learn to code (Not only I hope) и весели празници.
Поздрави,
Преслав