Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

arsoman avatar arsoman 419 Точки

Молба за лека промяна в критерии за сертификати!

Здравейте колеги, предлагам на обществено обсъждане следния въпрос:

Възможно ли е да се направи съвсем лек компромис с критериите за получаване на сертификат, понеже вече два пъти се натъквам лично на следната ситуация - получавам за цялото първо ниво обща оценка 4.99, заради което НЕ МОГА да получа сертификат за нивото, същото се повтаря и на изпита по JS APPs, със същия резултат съм и е твърде гадно заради 1 СТОТНА да не получиш сертификат, още повече че резултата може би е 4.993 примерно...Още повече, че лично аз не мога да приема това, защото за първо ниво, курса по Teamwork and Personal skills не се взема под внимание, а там съм на изненадващото дори за мен ПЪРВО място с отличен 6.00! Моля всички колеги за мнение, както и мнение на екипа на СофтУни с молба за този малък компромис, все пак от 4-5 изпита, разлика от 1 СТОТНА е твърде малка, за да се откаже сертификат. Предполагам, има и други в подобно положение, кажете вашето мнение. 

Благодаря!

Samuil.Petrow:
Темата е изчерпана.
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Привет,

Разбирам, че е гадно да попаднеш в такова положение. Но когато са поставени точни критерии трудно се правят компромиси, макар и за една стотна - защото след това компромис ще поискат хората с 4.98, след това тези с 4.95, накрая ще смъкнат летвата до 4.90 и пак някой с 4.88 ще се чувства прецакан.

Затова се съмнявам екипа да промени предварително посочените правила, понеже лека-полека това ще се превърне в практика, което не е добре. Хората от СофтУни, визирам Наков, предполагам много добре разбират каква анархия би се получила ако се огънат дори малко в това отношение и не смятам, че ще има положителен отговор на твоята молба.

Според мен при такава малка разлика, ако има възможност оценката от някой изпит да се повиши, това е по-добрият начин. По-добре е да се напъне човек малко за една поправка и да изпълни критериите, отколкото да се свалят самите критерии.

12
arsoman avatar arsoman 419 Точки

Здравей, аз визирам цялата успеваемост, а и както съм изложил по-горе, курса по Teamwork and Personal skills изобщо не е взет под внимание, което е неточност според мен, защото все пак и там са положени усилия, иначе не трябва да го има въобще. Все пак може ей тъй лекичко да бутне 1-2 стотни на базата на 4-5 други курса. Пък и тук основното е да разбера има ли и други като мен, или аз съм единствения карък /отново/. Все пак за втори път ми се случва и си е бая гадничко да ви кажа. Може и да няма промяна, но все пак да видя как стоят нещата и при другите колеги и да събера малко мнения.

Благодаря!

1
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

За Teamwork съм съгласен, че може би е добре да се взима под внимание. Макар че оценката е единствено на база предадени домашни, все пак е отделяно време за лекции и писане на домашните. По-вероятно е екипа да се съгласи да вкара с някаква тежест и този курс, отколкото да намали необходимата оценка за сертификат.

1
cherokee avatar cherokee 146 Точки

В действителност за Teamwork курса, всеки който е предал домашните и не е засечен, че предал преписани такива или празни е получил 6.00 и е на 1-во място. Ако и той се вземе предвид и оценките се екстраполират (предполагам, че това се прави), може да стане и обратният ефект - оценката ти да падне. Според мен (подкрепям съвета на Filkolev) е по-добре да се опиташ да се явиш на поправка на JS APP, така и така ти е най-скорошен изпит, а и има общо с идеята на работа на AngularJS (т.е. ще попълниш пропуски в знанията си по основните концепции докато правиш курсовият проект), а и няма други коренно различни като материя курсове до края на ниво 2. Шанса ти да си повишиш оценката според мен е много голям, все пак ще си работил по SPA концепцията около 2 месеца.

3
23/12/2014 20:44:13
vladimirov avatar vladimirov -6 Точки

Да ти пишат 4,99 вместо 5.00 направо си е подигравка. Аз също имам 4,99 по Java Basic, а на последния изпит 4,98. За да ни е гадно, нали така беше?

2
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

Наближава коледа и всеки очаква подаръци! Провери си сметките дали от закръгляне няма да излезе някой подарък от торбата на дядо Коледа. 

Шегата настрана. Критериите и без това са доста ниски. Има случаи, когато с постигнат резултат от 2/3 от максимума се пише кръгла, пълна 6.00. Общоприетият начин на оценяване би трябвало да е при 50%+1 да се пише 3.00, а от там нагоре се изчисляват броя точки за 4.00, 5.00 и 6.00.

Колегата Filkolev е казал съвсем точно нещата. Един компромис води след себе се втори, после трети ...

2
arsoman avatar arsoman 419 Точки

Здравей и на теб, много благодаря, че се включи, ти си от най-активните и будни хора тук! Позволи ми този път да не се съглася, не знам как реши, че критериите са занижени? Тук сме начинаещи, поне аз съм такъв, с малко опит от преди година. Да ти кажа, на мен лично не ми е лесно, ако ти имаш опит и от негова позиция говориш за ниски критерии, е некоректно. Идеята е да се сравним с начинаещите, защото това е мисията на СофтУни нали? От домашните ти личи, както и от коментарите, че си с опит, колко - не знам, но не е малко според мен. Затова твоята преценка е малко по-различна. Честно казано, не мисля, че е застрашена системата, за 1 стотна....

PS: пък и за тази стотна да бия 500км е малко ненормално....

4
24/12/2014 00:37:43
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

Опитът ми не е чак толкова по-голям от повечето колеги в потока. PHP, Java и Javascript ги започнах от нулата в Софтуни. Така че не мисля, че разбиранията ми са деформирани поради това, че имам половин година повече опит със C#. Освен това при отворен прием няма как да се гарантира, че всички студенти ще са с еднакви първоначални знания. Затова трябва да се гарантира, че накрая всички ще покриват минимални еднакви изисквания и ще са оценени спрямо тях.

Критериите и точките за всеки от тях се обявяват в началото на всеки курс и в голяма степен се пресмятат явтоматично. Едва ли някой е тръгнал  да намалява оценките с 1-5 стотни умишлено.

Това дали са занижени или не критериите не е толкова важно в случая и е просто въпрос на преценка (не моята). По-важното е, че правенето на компромиси с предварително поставените критерии не говори добре. Прав си, няма да събори системата, но ще намали доверието в нея.

Бях свидетел в софтуни, как едно момче от следващия випуск имаше оценка 4.96 и попита един от лекторите дали нещо не може да се направи. (в стил полицейските въпроси "Кво прайм сега?"). Отговорът беше, че трябва да се яви на поправка, но тогава изпитът ще му формира 100% от крайната оценка. Тоест всички домашни, проверки на домашни, отборни работи се игнорират и каквото се изкара на поправката, това е. Това доста разколеба младия колега. Явно не мислеше, че в новата ситуация би се справил по-добре. Та не виждам причина отговорът за твоя случай да е по-различен. Дали неговият сертификат като се е явил, повишил си е оценката и се в вписал в критериите ще има същата тежест като твоя сертификат?

1
arsoman avatar arsoman 419 Точки

Ок, явно съм се заблудил за опита ти, но просто си личи, че му разбираш :). Иначе поставяш доста въпроси, на които в по-голямата част съм съгласен и с отговорите ти, но все пак говоря за конкретна ситуация, и си е доста странно някак, въпреки всички теории и теореми....

1
vladimirov avatar vladimirov -6 Точки

Затова сигурно в учлищата и вузовете са се наложили определен тип точкови системи.

0
23/12/2014 18:38:31
alea_him avatar alea_him 128 Точки

Лично аз не съм имала точно такъв случай, и не си го пожелавам ( ,99). Съгласна съм и с мнението, че системата си е система и трябва да се съборазяваме с нея напълно равнопостовено. И все пак никой не може да ме убеди, че човек изкарал 4,99 като резултат от цяло ниво, върху 4 изпита, не заслужава сертификат, а този който има 5.00 получава такъв.  Става въпрос за стотна, има закръгляне и т.н В това да си повишиш оценка от изпит няма нищо лощо, но това е свързано със средства както за  самия изпит, така и (за един онлайнер) с разходи по пътуване, евентуално отсъствие от работа... Имаше коментар и, че след компромис за 0,99 ще се търси такъв и за ,98 и в това обаче има голям резон. И все пак 4,99 е подигравка, може би вариант е системата да изчислява оценките до десета, тогава 4,95- 4,99 би било 5, както е редно и напълно заслужено, а 4,94 ще е 4,9.  Нужни ли са тези стотни наистина? Ще се счупи ли системата, ако ги няма? Защо не работи точно както сега и за финализиране на оцнеката не се прави закръгляне с още една цифра... Все пак може да става въпрос, не просто за стотна, а за хилядна 4,994 --- 4,995 - една хилядна тук определя кой заслужава сертификат за знанията си, и кой върпреки всичките усилия и средства, които е посветил и заделил за тази кауза, всъщност няма да получи такъв. Толкова ли определяща трябва да бъде тази хилядна за знанията, които получаваме от софтуерния университет? Има ли логика да е така наистина?

4
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

След това ще започнем закръгляне на .25, след това на .50, ... и накрая сертификати ще се издават с оценка 4.00.

Аз лично не намирам логика в поставянето на граница за издаването на сертификат. В него си пише оценката, каквато и да е тя. Искам да кажа, че може би е добре софтуни да помислят, дали не може да се направи нещо като Академична справка в същия формат като сертификатите и когато оценките са под заложените критерии студентът да може да си прикачи линк към тази академична справка. Когато са покрити критериите в този 'документ' да пише Сертификат вместо Академична справка. И тогава нека този, който гледа документа да преценява дали 4.99 е равно на 5.00!

Категорично обаче не мога да приема, че трябва да се правят компромиси с критериите. Не намирам и за нормално да се появяват искания за удължаване на срока на домашни, щото видиш ли някой не е намерил време цяла седмица да си го напише.

1
quickben avatar quickben 966 Точки

Доколкото знам, оценката от Teamwork and Personal Skills влиза в общата оценка, поне така беше на предишния курс, когато си добавиш 6-цата от този курс мисля, че ще имаш над 4.99 :)

Допълнително и аз съм виждал много хора с 4.95 и/или 4.99 на даден курс, но хората отиват на поправка и си взимат петицата, все пак ако се направи компромис за теб, утре всички ще искат и на тях да се направи компромис. Просто според мен няма как да стане, предполагам не ти е толкова голям проблем да отидеш на една поправка след нова година и да си повишиш оценката по даден курс и респективно оценката за цялото ниво.

 

1
24/12/2014 10:21:54
arsoman avatar arsoman 419 Точки

Оценката от Teamwork and Personal Skills НЕ ВЛИЗА в крайната оценка със сигурност!

1
quickben avatar quickben 966 Точки

Доста хора съм питал и всички казват, че оценката влиза в общия резултат от ниво 1. Незнам дали ако си онлайн невлиза, питал съм хора само присъствена форма на обучение. Най-добре някой от екипа да каже със сигурност дали оценката влиза в общия резултат и дали има значение формата на обучение.

Бих те помолил да не викаш и да спазваш добрия тон, най малкото не е коректно след Молба да има удивителен знак, да неговорим, че самата тема си е чист въпрос към екипа и би трябвало да им пишеш на тях по-подобни въпроси. 

0
arsoman avatar arsoman 419 Точки

Не съм викал, как го реши това, пък и темата е за да се види вашето мнение, на екипа е ясно, че трудно ще се промени, но ми беше интересно да видя има ли други такива случаи, както съм споменало по-горе.

1
n.galabov avatar n.galabov 40 Точки

Има ли възможност да се явяваме на поправки със следващо ниво? Въпросът най-вероятно е задаван някога някъде, за което се извинявам. 

0
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

Последното, което знам по твоя въпрос е, че  можеш да се явяваш на поправка със следващото ниво, както на техните редовни, така и на техните поправителни изпити. Най-високата оценка, която изкараш от всичките ти явявания се зачита за издаване на сертификат. Оценките ти от твоя първи редовен изпит и от поправката с твоя випуск могат да те изместят по-напред в класирането. Явяването ти със следващите випуски не променя класирането ти в курса, но те вкарва в класирането на следващия випуск. Малко е объркано, дано да си ме разбрал. А и нали знаеш, че в СофтУни сигурно е само миналото - може и да има нови решения по този въпрос.

3
n.galabov avatar n.galabov 40 Точки

Благодаря ти, не се интересувам от класирания.. Това е може би най-субективното нещо ;] 

0
XmUrF avatar XmUrF 363 Точки

Колкото и да разбирам тези хора, изпаднали в точно такава ситуация само една стотна да ги дели от по-горния праг, решение за това няма. Замислете се, какво може да е евентуалното решение? Винаги трябва да има ясен и точен критерий, ясна граница кога се случва едно и кога друго. И компромис не би следвало да се прави, освен ако няма някакви уникални обстоятелства около самата оценка.

Виждам тук коментари на колеги, че изчисляване с такава точност и резултат 4,99 вместо 5 било подигравка, или по-добре на 1 десета да се смята, не на всяка стотна. Само че аз разлика не виждам. Това, че ще пише 4,9 вместо 4,94 и ти няма да знаеш, че само една стотна те дели от 5-цата няма да промени този факт.  Единствената разлика на такова закръгляне е само, че повече хора ще попадат в един кюп, тези имащи примерно 4.9 вместо същите да са разделени отделно и по стотици(е, и ако закръглянето почва от 4,95, повече хора ще имат сертификати, което обаче не смятам, че  е по-удачния вариант или решение на проблема). Ама конкретната разлика между кюпа на тия с 4.9 и тия с 5 пак ще е 1 стотна или дори една хилядна, без значение. Изчисленията пак ще са същите, просто няма да се "вижда" по този начин. Плюс това ще се появи някой който да смята, че само 1 десета(4,9) от сертификата и 5-цата пак е проява на изключителна несправедливост.

Та пак, колкото и да е неприятен този момент, той е реален и непреодолим. Това е, няма как да се заобиколи и избегне.

4
24/12/2014 21:35:51
arsoman avatar arsoman 419 Точки

Доста добро мнение, наистина трябва да има граница в някакъв момент, но не разбрах на теб случвало ли ти се е? Ако ти се случи 2 пъти за 2 месеца, пак ще си говорим. Весела Коледа! Пък и както разбрах преди малко, на нас курса по Teamwork and Personal skills не се взема под внимание за първия випуск, така че моля колегата модератор, който загатна да каже какви други неща има предвид, защото спомена и за други разлики, ако не е тайна, да сподели с нас. Иначе благодаря на всички за отговорите, темата както очаквах е интересна и породи доста различни, добри и точни мнения. Няма лесно решение на този казус, затова приемаме по-малкото зло и пием едно червено вино! Наздраве!

1
quickben avatar quickben 966 Точки

"Стига сте мрънкали" Светлин Наков :)

За времето което отделяш да се жалваш из форума, можеше да си научиш за поправката.....

-1
arsoman avatar arsoman 419 Точки

Колега, никой не се жалва, къде го видя! Пък и ти не си човека, който ще ми казва какво да правя с времето си! Откъде знаеш и колко време прекарвам във форума, абе изобщо много лошо изказване! Това, че не ти понася темата, не я чети, тук си обсъждаме, лични нападки у вас!

1
iliev72 avatar iliev72 147 Точки

Гледам сериозна дискусия се е зафоремила за 0.01 smile

Въпроса ми е - Този сертификат същата тежест ли има като на тези на Телерик Академи ?!

0
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1550 Точки

Не знам дали има същата тежест, зависи за кои говориш, тук сертификати се издават от след първо ниво и нагоре, а в Телерик има сертификати само за професия и завършване, тоест след 60-70% от програмата поне. Иначе според мен темата е несериозна, така или иначе има супер много сертификати, които да се вземат - едва ли ще е всеки път проблем 0.01. 

Освен за лично удоволетворение, в малко ситуации биха послужили, досега никой не ми е казал - "Уау, видяхме в CV-то ти, че имаш сертификат". 

1
28/12/2014 16:55:28
iliev72 avatar iliev72 147 Точки

Това имах предвид.По никакъв начин не може да се сравнят с тези от Cisco или Microsoft wink

Все таех надежда , че може да има някакво развитие и поне в БГ да значат нещо.

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.