[Exam] PHP Basics - 21 декември, 22 декември 2014 - решения, впечатления, резултати
Здравейте колеги. Явно заради празниците все още няма създадена такава тема. Какви са ви впечатленията от изпита? Доволни ли сте от резултата?
Аз се явих на изпита на 22-ри.
Както винаги започнах от 1-ва задача. Оказа се много лесна без никакви подводни камъни и сложни сметки. Дори формулата ни беше дадена. Май досега на изпит не бях решавал задача за 10мин.
Следващата задача беше втора. Бързо успях да направя regex и да пробвам решението и взех 50 точки. От този момент чак до края на изпита започнаха родилните мъки с тази задача, като така и не успях накрая да родя 100 точки.
След 1 час и 40 мин. мъки реших най-накрая да започна 3-та задача. Успях да си изградя логиката на задачата още в самото начало. Първият submit с реален код (винаги пускам още в самото начало var_dump na $_GET) не ми даде никакви точки. След 5 минути мина само 1 тест и след още 5 взех 100.
Започнах 4-та. В началото като видях толкова много input полета и checkbox-ове не останах доволен. След внмателно прочитане на задачата успях да разбера какво точно се иска. Доста неприятно беше, защото се получи доста дълбок асоциативен масив и си беше объркващо. Бавно и внимателно сглобих кода и след 1 час взех с първия submit 87 точки. Най-гадното нещо в една задача е да е мине 1 тест. Ядосан се и си помислих, че и тук ще падне голямо копаене... Да ама веднага се сетих, че аз изобщо не съм използвам по никакъв начин полетата за min и max килограми и не съм сравнявал с получената сума. Останах доста изненадан, че с такава генерална грешка само 1 тест не ми мина :) След корекцията в логиката на програмата ми взех 100 точки и малко си отдъхнах.
Върнах се пак на 2-ра задача. След като ни казаха да проверяваме и от двете страни дали числото има символ взех още 12 точки и вече станаха 62. Това бяха последните точки, които успях да взема до края на изпита. Какво ли не правих, как ли не променях решението си ама не... През цялото време си мислех, че за да не минат 3 последователни теста значи не намирам правилно числата от стринга. Дори написах нова логика за намиране на числата, този път без regex и пак 62 точки. По едно време реших все пак да подам дата, по-малка от 1970-та и пробвах с 1940-та година и пак си работеше. Трябвало е обаче да пробвам с < 1900..... За три реда код (вместо strtotime е трябвало да използвам DateTime класа) се лутах 4 часа общо на тази задача и така и не взех 100 точки.
Ето решенията на 4-те задачи, но не във вида, в който ги предадох, а малко поизчистени:
Понеже бях нощна смяна и за да ми мине по-бързо времето реших задачите и от другия изпит:
Пожелавам на всички колеги весели празници и посрещане на новата година с настроение и усмивка. Не на последно място и успех в новото ниво в SoftUni.