Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
MargaretWarner avatar MargaretWarner 0 Точки

Съвет за купуване на лаптоп втора ръка

Здравейте!Ще си купувам лаптоп, но се колебая между два. Можете ли да ми кажете за кой повече си заслужават парите?

https://m.bazar.bg/obiava-27519587/dell-e7240-i5-4200u-8gb-ram-256gb-ssd-perfekten-laptop

 

https://m.olx.bg/ad/...32-ID852Tm.html

Тагове:
0
Хардуер 06/02/2020 11:04:04
Savas avatar Savas 34 Точки

Аз също си падам по хубави неща втора ръка - затова ще те посъветвам първо да провериш фирмите, които предлагат компютри/лаптопи втораръка във Вашия град (сравни цените с OLX или друго по интернет) и тогава тръгвай да купуваш по интернет...

- Проблемите с "пристигнал" по пощата "перфектен" лаптоп може да са всякакви - и няма на кой да се оплачеш.

- Ако огледаш по фирмите, ще видиш че за същите пари има съшите предложение, че може и да са по-добри + гаранция поне 6 месеца.

0
MargaretWarner avatar MargaretWarner 0 Точки

Да, прав си, затова тези дни гледах точно в такива :plasico, kvantservice, kozelat и много други. Но като цяло нищо не ми хвана окото като тези. А със сигурност ще ги тествам преди да ги купя, но питам и вас, защото не съм толкова опитна с лаптопите... Благодаря много! 

0
Savas avatar Savas 34 Точки

По отношение на "какъв" е лаптопа:

- вариантите са два - или intel или AMD --> съвета ми е Intel... АМД дръпнаха много в последните години, но това значи, че нямат хубави стари (втора ръка) модели.

- гледайте процесора какъв е, защото диск (SSD/HDD) и памет (RAM) винаги може да се сменят и подобрят. По принцип и процесора може, но там има доста условности.

i3, i5 или i7 (интел имат и по-ниски модели, но нека да ги наречем компромисни и да не се фокусираме върху тях, ако говорим за втора ръка) - следва да се в абривиатурата на процесора - всеки процесор се инициализира и с четири цифри примерно i5-4200u (както е на Dell-а по-горе) --> от тези 4 цифри първата цифра означава коя "генерация" е процесора ... в случея е четвърта (първата цифра е 4) - колкото по-нова генерация, толкова по-добре,
Четох в едни коментари, че в последните години АМД са удвоявали скоростта на процесорите си с всяка генерация, докато Intel са удвоявали цената с всяка генерация (доста лоши отзиви срещам за i9. Може гроздето е кисело, но... времето ще покаже :).
Избора на генерацията на процесора е въпрос на пари - аз съм с трета генерация и не намирам обстоятелства, които да изискват ъпгред нагоре... При Intel трета генерация има много голяма вероятност да сте ограничеа за ползване само (до) вин7, защото лаптопа е по-стар и няма дарйвъри за вин10 (по принцип винаги може да се излезе от положение, но изисква усилие и умения). Мнението ми за операционите с-ми е, че това са просто операционни с-ми. Това ми мнение масово не се споделя, затова е добре е да сте с вин10, така че преди да купите лаптоп може да проверите в сайта на производителя дали има драйвъри за вин10 (за модела, който сте си избрала).

Успех!

1
06/02/2020 20:47:09
MargaretWarner avatar MargaretWarner 0 Точки

Изключително много благодаря за информацията! В крайна сметка намерих прекрасен лаптоп Dell с i7 и в момента много му се радвам, защото е много бърз. 

0