Софтуерно Инженерство
Loading...
+ Нов въпрос
gkyupev avatar gkyupev 11 Точки

Малко лаптоп модели имат място за втори диск! Трябва да провериш твоя модел.

Все пак има варианти. Единия е на мястото на ДВД устройството. Това е в случай, че не го ползваш.

Ако ти трябва може да го направиш на външно. Продават се такива кутии.

Друг вариант е, ако имаш свободен mPCI слот (май така беше).

 

0
v.indzhev avatar v.indzhev 37 Точки

Здравейте!

 

Съмнявам се, че се казваше mPCI. Мисля че беше mSATA. Варианта е с по - голям SSD диск или както е казал колегата с диск на мястото на CD. За около 400 - 500лв може да си вземеш такъв. Аз смених моя диск (128GB SSD) с 500GB SSD, но той беше M.2 NGFF. Не мисля че ще имаш нужда от повече, но все пак зависи за какво го ползваш. Моя лаптоп е само за програмиране и нищо друго.

0
gkyupev avatar gkyupev 11 Точки

Благодаря колега, mSATA също е вариан, но според това се използва доста рядко.

Аз имах впредвид Mini PCI Express - mPCIe. Идеята е да се монтира нещо такова.

Не е лошо колегата да сподели каква машина има.

Поздрави.

0
cherokee avatar cherokee 146 Точки

Преди да се хвърляш на mSATA или mPCIe провери дали имаш съответните  конектори на твоя лаптоп (ако искаш да са вградени вътре в машината) - обикновено високият клас лаптопи (от преди 2-3) години ги имат, а към днешна дата вече се срещат и в средният клас лаптопи. Ако мислиш да правиш някаква комбинация от такъв като външно устройство не си струва, защото ще им загубиш предимствата (високата скорост) и по-добре си вземи обикновен външен диск с голям капацитет. Ако нямаш такъв слот по-добре помисли да подмениш текущият си диск с SSD или по-евтиният вариант (но доста сполучлив, поне при мен последните 1.5 години е безотказен и съм много доволен) хибриден диск - стандартен диск с вграден в него SSD (Hybrid Drive).

1
04/01/2015 13:56:29
alek1339 avatar alek1339 57 Точки

аз си махнах двд-то... има кадита по 20-30лв със сменяеми панели за да ти се запази цвета и да не става циганско ако има разминаване... ssd на самсунг 128гб ми е напълно достатъчно на мен

0
AleksandurSeferinkin avatar AleksandurSeferinkin 335 Точки

На първия въпрос:

Хващаш една отвертка и си играеш с нея докато не получиш отговор. Друг вариант е да попиташ google.com, но ако го питаш поне посочи какъв е модела на лаптопа ти. Теб те интересува какви интерфейси поддържа и колко на брой! Ако никой от двата варианта не ти помага, в някой сервиз ще ти помогнат. :)

На втория въпрос:

Адекватен отговор няма да получиш! Това е строго индивидуално за всеки програмист. Зависи колко програмираш, какво програмираш, как програмираш...

Копирай твоите приложения в една папка и провери колко място заемат. Раздели общия резултат на броя приложения, за да намериш горе-долу колко място заема едно твое приложение. Помисли позитивно за бъдещето и за това колко приложения ще напишеш в близките на брой години. Умножи средно-аритметичния резултат по броя приложения за тези години и ще добиеш представа колко GB ще са ти нужни. Уменията, които си придобил с програмирането, могат да ти помогнат да правиш изчисления и в реалния живот! :)

0
05/01/2015 13:21:23
bewolf avatar bewolf 30 Точки

Здравей, като за начало е добре да разберем какъв е лаптопа. Пък тогава идеи какво може да се направи.

0
KostadinStefanov avatar KostadinStefanov 32 Точки

а как седи въпроса с прехвърлянето на информацията от HDD на SSD всичко ли си върви нормално нищо не се инсталира наново нали ?

четох някъде че за да ти вижда HDD който е на мястото на записвачката се бутало настройки в биоса има ли такова нещо ?

0
AleksandurSeferinkin avatar AleksandurSeferinkin 335 Точки

Ако питаш за преинсталиране на ОС - не е необходимо. Друг е въпроса, че е по-добре да пазиш ОС в/у SSD, заради скоростта. А въпроса с прехвърлянето на информация нещо не го разбирам. Просто разделяш новия хард диск на нови дялове и ти се появяват нови 'места' в MyComputer.

BIOS автоматично разпознава устройствата, включени към лаптопа ти. Би трябвало автоматично да настрои новото устройство за работа. Силно се съмнявам, че трябва да пипаш каквото и да е било в BIOS. 

0
micro3x avatar micro3x 135 Точки

Според мен много зависи от конретния хардуеър. Например да си представим за момент, че CD-то е АТА а не е SATA. (при по-старите машинки беше така). При това положение няма смисъл да се тормозиш понеже 1. Ще е бавно 2. няма SSD на PATA. 3. Едвали ще намериш такова Caddy.

Незнам какво имаш в предвид да се бута в биоса.

Предполагам имаш предвид Boot Order. Демек от кой диск да ти зарежда операционната система. Ако диска се разпознае от биоса не виждам какво друго има да му буташ. :) Ако не се разпознае тогава може евентуално да ъпгрейднеш биоса с надеждата да го познае. (преди време имаше подобни проблеми с дисковете скоро не съм имам такъв случай да не ми познае здрав диск).

За информацията... 

Пак според зависи. Има партишъни, боот сектори и сякви такива гадориики дето са важни. Всякъкви извръщения съм виждал и правил. Можеш дори ако искаш да си инталираш Windowsa във Файл и да зарежда от .vhd. (правил съм го, много е яко за местене напред назад).

В момента конфигурацията ми е следната:

2 диска (един вътре, един в кади), Системния с операционната и приложенията е хибриден (демек SSD и HDD в едно), втория освен за блъскане на глупости държи Pagefile-a и всичко темпорари, както temp на windows, така и на Usera. Това ускорява доста нещата тъй като докато зарежда да речем VS, чете от единия физически диск и пише всички временни файлове на втория физически диск.

Най-добре първо разигравай всичко на виртуалка ако е възможно. 

Като цяло, един съвет от мен - Прави beckup преди да почнеш да мажеш каквото и да било. :)

1
jerrynp avatar jerrynp 4 Точки

Ако лаптопа ти няма място за втори хард диск, единствения вариянт е с едно rack-че на мястото на оптичното устройство. В днешно време дискове почти не се ползват, пък ако случайно ти се наложи има USB DVD-RW устройства за по 30-40лв.

eSATA не го удобрявам като вариант. Неудобно е, пък и хард диска е частта, която най-малко искаш да се подмята.

При по-големите модели, 17" примерно, се срещат с 2 места за хард диск. Ако няма второ, на мястото на CD-то.

0
lubomir.mladenov.5 avatar lubomir.mladenov.5 23 Точки

Колега моя съвет е на мястото на стария диск да сложиш SSD-то, а на мястото на CD-то едно кади с HDD-то. Като обем SSD-то според мен 64GB е добре (колкото повече, толкова повече cool).

1