Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
VenelinGrozev avatar VenelinGrozev 130 Точки

Брой класове в .cs файл

Здравейте,

Добра практика ли е при C# в един клас файл да се държи само един клас? При Java нямаме избор понеже езика налага задължително в един клас файл да има един клас но в C# няма подобно ограничение та ще се радвам някой да сподели какво мисли.

Четох в stackoverflow всякакви мнения но сякаш няма едно виждане по въпроса.

Тагове:
2
C# OOP Basics
vladislav.karamfilov avatar vladislav.karamfilov 1123 Точки

Задължително в един .cs файл трябва да имаш един клас/интерфейс/структура/енумерация! Това показва добра модулярност на кода (разглеждайки класа/интерфейса/структурата/енумерацията като едно цяло предназначено само и единствено да върши работата, за която е именувано и нищо повече) ти и предоставя възможност за преизползване и разширение. :)

9
05/01/2015 23:57:41
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6847 Точки

Java налага в един файл да имаш само един ПУБЛИЧЕН клас, но може да имаш колкото си искаш други класове. И в двата езика обаче е добра практика да имаш само един клас.

1
06/01/2015 09:33:27
VenelinGrozev avatar VenelinGrozev 130 Точки

Да, всъщност можеше един публичен да се държи при java. Т.е. ако имаме private класове и тях трябва да ги държим в отделни файли чиито имена съвпадат с имената на класовете - правилно ли съм разбрал?

-1
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6847 Точки

Не точно. Прайвит класовете са нещо трики, гледай да избягваш да имаш такива.

Джава не позволява да имаш прайвит класове като топ левел класове. Ако ти трябват класове, които ще ползваш в библиотеката си, но не са част от пубичния интерфейс (API-а) това са така наречените интърнъл класове, които са видими само на ниво пакет.

Тези интърнъл класове е хубаво също да са изнесени в отделни файлове.

1