Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6847 Точки

Има такива хора, да, от нашето ниво смятам, че който не е потърсил, той не е намерил :)

6
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1548 Точки

Напълно съм съгласен, който не е искал - той не е почнал. (Все пак става дума за хората, които са си взели изпитите с поне 4 ;д)

5
quickben avatar quickben 966 Точки

да не се притеснявам, че имам на места 5.30 :)

2
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Имай предвид, че първият випуск на университета в момента започват трето ниво, т.е. след няколко месеца приключват първата година от обучението си, когато се очаква повечето хора да започнат (да търсят) работа по специалността. Така че е още малко рано да оценяваме по-глобално успеха на студентите в професионален план.

Въпреки това вече има хора, започнали работа, така че изгледите са положителни. Доколко са им помогнали сертификатите не мога да кажа, аз лично не ги считам за съществени.

6
stefoto avatar stefoto 51 Точки

Според мен най-важното е какво си научил в университета, а не толкова придобитите сертификати. Разбира се те дават реална оценка за това как си се справил и ако имаш >= 5.00, то значи наистина заслужаваш сертификат за дадената специалност. Например може да се случи следната ситуация - изкарваш на редовния изпит слаба оценка 3.50, но след това си научаваш добре материала и знаеш повече. Но решаваш да не отидеш на поправка. Това значи, че нямаш сертификат, но имаш знания, които можеш да ги покажеш на интервюто, на което си поканен. Има известна доза субективност, въпреки че СофтУни е най-обективният университет в България със сигурност! Просто имам база за сравнение и не го казвам само ей така. 

Все пак и на мен ще ми е интересно и другите да споделят кой/къде/какво е започнал да работи със знанията придобити тук. :)

3
BoriszlavBaleff avatar BoriszlavBaleff 9 Точки

Отворих тази тема, тъй като в момента се колебая дали да започна с онлайн курсовете на Телерик или да си насоча усилията към Софтуни. Макар и да записах двете, сега виждам, че едва ли ще ми остава време и за двете академии. Да, курсовете горе-долу съвпадат, но и доста време си отива и в чисто техническите аспекти на обучението. Тъй като работя на пълен работен ден, разбрах, че няма как да ги карам и двете (или поне няма как да дам най-доброто от себе си и на двете места, даже и да успея да изкарам курсовете и в двете академии). Курсовете на Софтуни ми се струват и по-гъвкави откъм време и отношение към студентите. Но, доколкото знам, на сертификатите на Телерик, се гледа с доста добро око от работодателите в IT сферата, тъй като Телерик обучават курсисти отдавна и са се доказали на пазара... Искаше ми се да разбера дали по същия начин ще се гледа в индустрията и на сертификатите на Софтуни, но това ще се разбере след няколко месеца след като излезе първия випуск...

Да, сертификатите нямат значение, а знанията, но аз съм без каквато и да е диплома в IT сферата - имам висше икономическо образование. Може би си идвам с мисловния багаж от моята сфера, където без диплома нямаш шанс да те допуснат изобщо до интервю.

1
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6847 Точки

Пробвай да си отговориш на въпроса за дипломата с един сърч в jobs.bg

0
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1548 Точки

Не гледай сертификатите, аз имам такива от Телерик и колкото и да са стойностни - до сега никой не ми ги е споменал. Също толкова малко ще бъдат гледани и тези оттук.

Относно дипломата - досега не са ми искали също, само в една фирма ми обясниха, че ако почна при тях за вбъдеще ще искат да си изкарам Висшето, защото клиентите им искали developer-ите да са дипломирани, но ставаше дума за изкарването на такава след 2 години, така че това беше по-скоро прецедент да се изисква диплома за каквото и да било отколкото практика.

Всичко е до знания - целта е да те викнат, за да можеш да ги покажеш, събери солидно количество проекти в портфолио и няма да са ти нужни хартийки, за да те канят на интервюта.

13
14/01/2015 10:02:18
danidoff avatar danidoff 0 Точки

Аз съм от септември тук и искрено се надявам Samuil.Petrow да е прав.

0
06/11/2015 19:46:33
taylorswift avatar taylorswift 54 Точки

Започнах да уча в СофтУни септември 2014, намерих си работа юни 2015, където още работя.

На никое интервю не са ме питали за сертификат, но навсякъде са искали да покажа проекти.

8
cap7ainjack avatar cap7ainjack 20 Точки

Интересно, би ли споделил само в общи линии какво има показа :)

2
taylorswift avatar taylorswift 54 Точки

Аз нямах проекти, не участвах в тях, мислех че е по-добре да имам високи оценки, сега разбирам че съм грешал.

Първото ми CV беше с изброени предметите в СофтУни от ляво, а от дясно "Отличен 6", което мислех че ще впечатли някой, но не се получи, никой не ми звънна след 20 пратени CV-та. След това оправих малко CV-то, изброих всичко, което съм учил в СофтУни, всяка библиотека на JavaScript която съм ползвал, как съм я ползвал и т.н. CV-то започна да излежда като на човек, който не търси стаж, а е готов направо да почва работа. От около 20 CV-та пратени ме поканиха на 1 интервю, а от други 4 места ми върнаха имейл или звъннаха да ме питат имам ли проекти, тогава разбрах че хората които ми звънят са HR и трябва тях да впечатля в CV-то, което означава че трябваше по-скоро нещо добре изглеждащо на външен вид да покажа, отколото добре подреден код по всички правила на обектно ориентираното приграмиране с приложени дизайн патърни. След което се захванах и направих 2 много лесни проекта с повечко JavaScript, дизайните копирах от други сайтове, защото бях сигурен че ще хващат около и махнах някои неща, които ми бяха трудни за направа, тогава от около 20 CV-та бях поканен на 10 интервюта и една малка фирма ми даде шанс.

16
05/02/2016 07:40:19
cap7ainjack avatar cap7ainjack 20 Точки

Благодаря! Супер го обясни.

 

Все пак не е чак толкова лено със започването на 1ва работа в тази сфера както твърдят много хора, но ето че това е една доста добра насока от колегата !

0
05/02/2016 12:53:51
bacuty avatar bacuty 55 Точки

Аз ще използвам темата да попитам, как седи въпроса с реализацията в други градове. Аз съм от голям  град, уви въобще не съм мобилна, а основно, което се търси е PHP. Мен това не ми е... по сърце . А ако трябва да съм честна вече се замислям поне за стаж...

0
sukalu88 avatar sukalu88 46 Точки

I am really happy to find this website finally. Activities really informative and meaningful, Thanks for the article and effort! Please continue to share more like a blog. I have now saved it to my bookmarks so I can stay in touch with you. mapquest driving directions

-1