Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
mar0der avatar mar0der 191 Точки

Linux System Administration - Учебен материал за контролно

Здравейте,

съдейки по минатите лекции реално сме на 90% от курса, ако на това контролно в четвъртък има въпроси от всички теми до момента, то върху какво ще е второто контролно и кога ще е то. Също така не знам колко седмици ще продължи още курса, но от другата седмица започва ниво две и ние имаме в четвъртък лекция. Въпрос 1 е ако не е готова втората зала къде ще се проведе лекцията и ако пък е готова как да отида и на двете?

Тагове:
1
Linux Курсове 16/01/2015 23:07:29
Yulia avatar Yulia 1342 Точки

Наистина, и аз се чудя кои теми ще покрива контролното. На въпросите ми до сега бе отговаряно с "каквото сме взели до момента" - така, че ще си уча по всичките теми. Излишни знания няма и в крайна сметка ще бъдем изпитани на всичко xD

Като учебни материали, освен видео-лекциите, има хубави записки в GitHub репото на Мариян: линк.

Не знаем и дали имаме право да ползваме записки, mind map-ове или нещо друго. Моля - някой от екипа да каже какво е позволено, и какво не.

За продължителността на курса, до сега на лекциите бе споменато само общото "някъде краят на февруари". Ще има практически упражнения, доколкото чух.

Като цяло - малко куца връзката между лекторите и екипа на софтуни, заради което организацията много фейлва. 

1
13/01/2015 22:01:07
mar0der avatar mar0der 191 Точки

до колкото разбрах ще сме аз молива и листа. Както в добрите стари времена в high school. Хубавото е че ще има отговори така че и хората дето не са учили ще могат да минат :(

0
Yulia avatar Yulia 1342 Точки

Ама как така "ще има отговори" ? о.О

0
14/01/2015 10:58:38
mar0der avatar mar0der 191 Точки

Как се пали компютъра?

а) от голямото зелено копче над малкото зелено копче.

б) от кабела в контакта

в) с кибрит или запалка

г) all of the above

0
14/01/2015 12:04:52
mihayloff14 avatar mihayloff14 825 Точки

Относно съвпадението на лекциите от ниво 2 и ЛСА - писах на екипа по този въпрос и ми отговориха, че ще трябва да посещаваме или едната или другата лекция, защото не могат да се направят промени по графика. 

1
mar0der avatar mar0der 191 Точки

awesome :(

0
mar0der avatar mar0der 191 Точки

За присъствалите вчера ... как ви се стори контролното?

0
mihayloff14 avatar mihayloff14 825 Точки

Според мен, контролното не беше лесно и имаше някои "tricky" въпроси. Като цяло, аз мисля че се справих сравнително добре (като за 4.50 - 5.00 :D ). Мисля че имаше и някои неща, които не са казвали по лекции, но пък ги имаше в допълнителните материали, които ни предоставяха, така че няма повод за оправдания. 

Това което ми се стори странно, е че липсваха (поне в моя вариант) въпроси свързани с bash scripting и awk. Въпросите, които най ме затрудниха, бяха тези, които са свързани с LVM и тези относно значението на различните директории.

0
16/01/2015 14:00:15
mar0der avatar mar0der 191 Точки

в мойто нямаше за баш и за текстови редактори но пък имаше много за сед. Да кажа колко ще имам не смея с тази система на изпитване спокойно мога да имам и 2. 

Въпрос: Как се премахва програма в дебиан

...

б) apt-get remove

c) apt-get purge

....

а познай отговора!

0
mihayloff14 avatar mihayloff14 825 Точки

Да, и аз си мисля че тези въпроси свързани със синтаксис на командите са малко относителни, защото е малко тъпо да зубриш наизуст команди. Вярно, ако се ползват често се запомнят и аз лично нямах проблем с тези въпроси, защото съм ползвал Ubuntu, а в момента Fedora и затова съм запознат с разликите в софтуера за package managment. Отделно имаше някои въпроси в моя вариант свързани с команди за LVM и там вече наистина не ги знаех. 

От друга страна, дори и да не се знаят, все пак може до известна степен да се достигне до верния отговор, ако си добре запознат със софтуера. Примерно конкретно за LVM, може да не знаеш как точно е командата за създаване на нов дял, но ако знаеш че са разделени на logical volume, physical volume и volume group, може да се "налучка" :D

PS: Доколкото помня, за премахване на софтуер с apt-get, командата е uninstall, май.

0
16/01/2015 14:09:22
mar0der avatar mar0der 191 Точки

Винаги съм твърдял, че зубренето трабва да се наказва, а не насърчава. Затова и се записах в СофтУни, а не в Софойски Универеситет. Инженерните професии са problem solving, а не зубрачески дейности. Ако някой твърди, че ще те направи какъвто и да било инженер то той трябва да покаже как ще те научи да решаваш проблеми. Как един сложен поблем да го разделиш на прости задачи и да ги решиш последователно. До момента СофтУни бият всичко което съм виждал в БГ по този показател. 

Уважавам hackman и харесвам курса (казах му го и на него) за мен това не е начин да определиш кой колко знае. Аз каквото съм написал вярно от въпросите свързани с команди и параметрите им е плод на дълги години прилагане на тези команди а не на това че съм седнал да уча за контролното. Като пример аз ползвам дебиан дистрибуции от от 7 - 8 години и за тях съм сигурен какво точно прави и как точно се пише apt-get remove и apt-get purge. Обаче никога не съм ползвал дистрота от семейството на Федора и въпреки че знам, че пакетния им менаджер е yum не знам дали се пише yum i apache2 или yum install apache2 ... и честно казано не ми и трябва да го знам защото като седна на федора ще напиша първия вариант и ако не стане ще напиша втория и ще стане. Т.е. това че съм объркал  точния синтаксис на параметара не означава че не мога да инсталирам пакет. За съжаление на изпита нещатата са бинарни 01010101. 

По правилния въпрос би бил как се казва пакетния менаджер за федора .... макар че и това е информация, която е на 2 думи и 1 клик разтояние, ако случайно ти излезе от главата.

Това са мойте 2 цента !!!

1
16/01/2015 14:33:05
Yulia avatar Yulia 1342 Точки

Наистина - въпросите за вариации на команди във fedora бяха абсурдни - освен, че ще пробвам всички логически варианти на практика, мога да погледна и в man-a. А хипотетично, с някой и друг alias - всичките може да са верни.

За файлови системи, права, директории - е полезно да се знае кое, какво е и за какво е, но на практическите въпроси не мисля, че мястото им е в този тест. 

Аз лично оценявам представянето си за тройка, ако изобщо съм отговорила вярно поне на 50% от въпросите. Ще видим как ще се развият нещата. Мисля, че съвместно с екипа на СофтУни може да се разработи адекватен метод за оценяване.

1
16/01/2015 15:57:27
mar0der avatar mar0der 191 Точки

Да и аз трябва да добавя, че имаше хубави фундаментални въпроси точно за файловите системи ( не че съм ги отговорил вярно) или за това къде какво има по главните директории. Да не си помислите, че само хейтя. Просто има неща свързани с параметри на команди, които не дават ясна представа този човек разбира ли от Линукс или не, а показват дали е ползвал командата вчера или я е назубрил за изпита. Аз от години отварям тар.гз файлове и отказвам да науча параметрите на командата по - бързо ми е да ги намеря в гугъл

1
16/01/2015 16:28:24
Yulia avatar Yulia 1342 Точки

Да, от теста научих много неща и открих какви пропуски имам, за да ги запълня :)

0