Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

[Technical Issue] Unit Tests with Moq, CollectionAssert

Колеги, имам малък проблем, за който моля за помощ!

Това е проектът от темата за mocking, но пренаписан от мен. В последния тест ето тук тестът минава успешно. Обаче ако променя данните на някоя от двете коли (например годината на първата променя на 2010) тестът също минава.

Идеята ми за този тест е да провери дали методът Search ще върне същата колекция, която се очаква - със същите данни за колите и подредбата на колите да е еднаква в expected и actual колекцията. Но очевидно не се получава това, което искам. 

Пробвах и с обхождане на елементите и сравняване с обикновен Assert, но пак не става точно това, което искам. Тогава тестът пък не минава.

Дебъгването показва, че expected и actual колекциите наистина имат по две еднакви коли. А когато съм променил данните на колата в теста, при дебъгване се вижда разликата в данните, но  CollectionAssert.Equals отново дава true и тестът минава.

Как да направя теста по горепосочените изисквания? Надявам се Владо К. да помогне с малко разяснения за сравняване на колекции, защото за тестове получихме много малко информация на лекция и на подготовката, а те са много важни!

 

P.S. Забравих да спомена, че CollectionAssert.AreEqual и CollectionAssert.AreEquivalent също не водят до очаквания от мен резултат.

6
C# OOP Advanced 16/01/2015 10:42:02
vladislav.karamfilov avatar vladislav.karamfilov 1123 Точки
Best Answer

За да може правилно да ти сравни елементите в колекциите трябва да си override-нал Equals метода (а когато override-неш Equals с него трябва да override-неш и GetHashCode задължително!). Та, ето примерна имплементация:

public override bool Equals(object obj)
{
      var otherCar = obj as Car;
      return otherCar != null && this.Id == otherCar.Id;
}

public override int GetHashCode()
{
      return this.Id.GetHashCode();
}

И само да добавя: не ползвай Еquals за да assert-ваш - това е метода, който се наследява от object класа! Трябва да ползваш AreEqual или AreEquivalent

7
16/01/2015 15:26:37