Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
Kamenov avatar Kamenov 18 Точки

Teamwork and personal skills January 2015

В лекцията сорс контрол системи, не се показа почти нищо как стават нещата в линукс. Лекторът след като каза, че ще покаже как се работи в линукс спря лекцията. За windows разбрах как става, но за линукса не чак толкова добре. Дали ще има продължение на тази лекция или онлайн студентите ще трябва да се оправяме сами.

Тагове:
4
Teamwork and Personal Skills 27/01/2015 16:28:23
Kamigawa avatar Kamigawa 750 Точки

Днес на лекцията за Линукс от Java Basics би трябвало да се показва точно това - как се качва Java през терминала, как се инсталира Еклипс, как се работи с git (инсталация, качване на repositorу-ta, сваляне и т.н.).

3
nick.genov avatar nick.genov 104 Точки

ОК, обаче вече трети ден я чакаме тази лекция на сайта... няма и качено домашно, а срокът си тече. Малко е кофти това изоставане. Добре че има материали от предишни курсове.

1
Kamigawa avatar Kamigawa 750 Точки

До колкото разбрах няма домашно, иначе за жалост на лекцията не се засегнаха source control системи. Ако имаш нужда от помощ с Git в линукс мога да споделя това, което знам - как се инсталира и как се работи с него (без мърджване, засега не съм пробвал).

1
nick.genov avatar nick.genov 104 Точки

Благодаря за предложението :) 

Ако закъсам ще питам. Засега съм си качил GitBash терминал и там си пиша линукс команди в Windows. Работи нормално. Предполагам, че командите под Linux са идентични, но още не съм пробвал.

0
TKlasnakov avatar TKlasnakov 28 Точки

И аз отначалото мислих като теб, но всъщност накрая се показаха командите за Линукс. Аз успях да си оправя моя Git гледайки лекцията. Просто трябва да обърнеш внимание на последните 5-6 мин от лекцията. Успех и ако имаш нужда с удоволствие бих ти помогнал :)

1
VyaraG avatar VyaraG 45 Точки

Здравейте, може ли малко помощ?

 

Не мога да се оправя с GitHub профила, кака става commit-ването? Инсталирах TortoiseGit i Git, пробвах през GitBash, но някъде бъркам.

Мерси :))

0
TKlasnakov avatar TKlasnakov 28 Точки

През Windows ли ? 

0
VyaraG avatar VyaraG 45 Точки

Да, през Windows

0
TKlasnakov avatar TKlasnakov 28 Точки

Първо трябва да си направиш Git папка. В самата папка трябва да ти излезе .git фолдър (ако си позволила да виждаш hiden файловете). След това трябва да клонира repositoryto, в което искаш да комитваш. Когато си направиш ново репозитори в GitHub примерно имаш линк към него, който трябва да копираш (предполагам в TortuaseGit, тъй като работя през Линукс и нямам такъв). В самата програма трябва да имаш нещо от сорта на "reposotory URL" или нещо такова. Мога да ти кажа горе долу как протича целият процес през линукс и да се пробваш да го направиш през CMD на Windows. 

1
pataroka avatar pataroka 319 Точки

А някой пробва ли Egit плъгина за Eclipse, че да сподели впечатления. Аз го пуснах, ама отвреме на време се сблъсквам с някои странности...

0
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6847 Точки

Отдавна спрях да ползвам Еклипс, но когато го ползвах, единствената странност на EGit беше, че ми искаше парола в 3 от 4 пъти, въпреки че съм я сейвнал :)

0
pataroka avatar pataroka 319 Точки

Ами това, което ме омота е, че в единия случай имах клон на проекта в гит директорията, но си работех в уъркспейса. Комитвах към проекта в гит директорията и от там пуш към репозиторито. 

Във втория случай (нямам идея какво съм оплескал) ми създаде работната директория направо в гит директорията.

Едит: И на мен Eclipse не ми харесва, смятам че IntelliJ е класи отгоре, ама нали шефа каза "Това ше ползваме!" и така...

0
29/01/2015 10:36:52
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6847 Точки

Еклипски работи, като ползваш импорта май няма значение къде ти е workspace-а :) При създаване на нов проет е филма май.

За целите на курса мисля няма проблем да ползваш IntelliJ :) даже не се ли водят лекциите на него?

0
gimoch avatar gimoch 7 Точки

Здравейте,

опитвам се да кача проект в github под линкус с git,но получавам следнoто съобщение при push-a:

fatal: I don't handle protocol '//https'

при commit-a получавам:

Run

git config --global user.email "you@example.com"
git config --global user.name "Your Name"

to set your account's default identity.
Omit --global to set the identity only in this repository.

fatal: unable to auto-detect email address (got 'developer@dev.(none)')

Въвеждам следните команди:

git init

git remote add origin //https:..(url на repository-то)

git add . 

git commit -a -m "some comment"

git push -u origin --all

Абсолютно начинаещ съм с линукса,ако може някои да помогне,да кача проект и под линукс.

0
SimeonStoykov avatar SimeonStoykov 114 Точки

Здравей. Пробвай със следните стъпки.

1. Създай си празно repository, където ще качваш проекта или пък избери съществуващо такова и го клонирай в някоя от папките си на компютъра. Това става по следния начин: Отваряш терминала и отиваш във текущата папка, в която искаш да клонираш repository-то (чрез cd път/до/текуща/папка). След това пишеш git clone https://github........ (линка на repository-то). Вече трябва да имаш клонираното repository на компютъра си.

2. Променяш файлове или добавяш/премахваш файлове и папки в repository-то на компютъра, което си клонирал от github (правиш всички промени които искаш да се качиш в github) и след това отваряш терминала и отиваш в текущата директория, в която си запазил клонираното repository (пак чрез cd път/до/клонираното/repository) и след това пишеш git add . (за добавяне на всичко в github).

3. След това пишеш git commit -m "Съобщение при commit"

4. Следва само да напишеш git push и терминала трябва да поиска потребителското ти име и парола в GitHub и да качи промените в repository-то, които си направил (добавяне на файлове и папки, триене, променяне на файлове и т.н.).

0