Софтуерно Инженерство
Loading...
+ Нов въпрос
RosenKrumov avatar RosenKrumov 204 Точки

[Technical Issue] SSD disc - Проблем с празното място

От доста време се ровя из интернет и пробвам какви ли не работи, но не мога да си увелича free space. Смятах ги, по инсталирани програми, от 120 ГБ са ми заети около 70 и трябва да имам около 40-50 свободни. Но с времето започна да се запълва от нищото малко по малко и сега ми е на червено, под 10 ГБ оставащо празно място. Някой срещал ли е този проблем и може ли да помогне. 

Благодаря :)

1
Хардуер 06/02/2015 14:54:16
dmstoyanov avatar dmstoyanov 32 Точки

Здравей, 

провери със SpaceSniffer къде и колко памет отива. Също така, може да сканираш с KCleaner за ненужни файлове.

1
05/02/2015 23:40:17
a.angelov avatar a.angelov 1317 Точки

Провери дали ти е активирана функцията Trim и ако не е - проучи как да я включиш.

Едит: Тук също пише какво е и как се включва на Windows 7 и 8 /само те я поддържат/: 

http://www.buildcomputers.net/trim-support.html

0
05/02/2015 23:42:45
bsdemon avatar bsdemon 348 Точки

Trim ще помогне само за оптимизация на диска, да работи по-бързо. Когато изтриете един файл, той не се трие а просто пространството което е заемал се маркира като свободно. При ротационните дискове това не е проблем, те презаписват новата информация директно върху свободното пространство с една операция. Но при SSD е нужно това свободно пространство да се изтрие, не само да се маркира като свободно. И ако не е включен trim то трябва да се изтрие и тогава да се запише, което си е загуба на време и естествено на скорост. В линка който си дал е описано точно това.

Така че trim няма да освободи пространство. 
При Windows 7/8 trim трябва да е включен по подразбиране.

По основната тема, ползвай някой софтуер за чистене на диска, има хиляди, Advanced SystemCare примерно.
Ако те не намерят нищо или ти освободят малко, ще търсиш по трудния начин или колегата dmstoyanov ти е дал линк за софтуер който да ти помогне много :)

5
kyamaliev avatar kyamaliev 210 Точки

Общо взето тримът е като да дефрагментираш стария ХДД, само че помага за писане, не за четене. А на ССД-то дефрагментацията ще помогне и за четене, само дето не е добре да се ползва, понеже износва паметите.

 

1
a.angelov avatar a.angelov 1317 Точки

Хм, съгласих се и с двамата :) Явно не съм вникнал като хората в тази функция...

0
RosenKrumov avatar RosenKrumov 204 Точки

Благодаря ви за помощта, ще опитам вариантите и ще пиша пак :)

0
kyamaliev avatar kyamaliev 210 Точки

Самсунг SSD-tata позволяват софтуерно да се включи overprovisioning, т.е. заема се дадено място от ССД за служебни цели и не се вижда от файловата система. Да не е туй?
Ако си включил пълен мемори дъмп на уиндоуса и ти е крашвал, може да са ти се насъбрали дадени дъмпове (всеки с размер на рам паметта).

Също така включване на хибернацията прави едно такова файлче. Най-сигурния начин е спейс-снифера и нещо подобно - ще ти покаже нагледно кое колко място заема.

0
zerefel avatar zerefel 70 Точки

Overprovisioning-a заема определен от user-a капацитет памет, който не се променя с времето, според мен не е възможно да е това.

За хибернацията - прав си на 100%, като точно при Samsung, софтуера за SSD-то дава възможност да се включат и изключат различни 'features'. От там може да се махне хибернация, виртуална памет, индексинг, кеш буфер и др.

Въпросния Software за Samsung SSDs е Samsung Magician. 

П.П.: Наскоро излезе нова версия на Magician и нов Firmware за EVO 840, в който се оправя бъг, който значително задръства производителността на SSD-то при по-дълга работа. 

1
kyamaliev avatar kyamaliev 210 Точки

Четох за бъга, но на мен не ми дава ъпдейт. Пише ми, че имам последния. Предполагам, че не се отнася за всички 840-ки. Не знам дали щото дъното ми е старо и не поддържа AHCI, но ми пише, че имам последен фърмуеър.  

Отделно, пробвах да махна индексирането, но е супер зле, нищо не става, търсенето в старт екрана не работи добре без индексиране, та го включих. 


3 години да изкара, ще съм доволен. Хубавото на ССД е, че като се прецакат се прецаква първо писането, а не изцяло, и съответно ще си извяда разни важни работи, които и без това са в клауда :)

1
zerefel avatar zerefel 70 Точки

Самият Magician май не дава възможност през него да го ъпдейтнеш, а става отделно (трябва да си го свалиш от сайта).

Лично аз не съм го правил, тъй като от Samsung бяха казали, че има вероятност всичко да ти се затрие.

Индексирането и аз съм го включил, то Windows 8.1 изрева, че иска да го пусна.

За живота на SSD-то не се притеснявай. Повечето стрес тестове надминават 100TB data transfer, а в момента с бая тежка употреба на моето съм на 8TB за около 11 месеца. TL;DR - По-вероятно да ти думне HDD-то, отколкото SSD-то laughinglaughing

0
gngeorgiev avatar gngeorgiev 90 Точки

Аз залагам, че Windows-а ти се пълни с кешове и боклуци. Там трябва да търсиш. На моя линукс постоянно ми свършва мястото, но там мога да изтрия каквото не ми трябва и мога да видя кое реално заема място.

0
XmUrF avatar XmUrF 363 Точки

Ако Уиндоуса ти е стар и имаш примерно и Офис е напълно възможно с времето мястото да почне да не стига :). Прегледай вариантите, описани от колегите и виж дали ще ти помогне. Ако си с Уиндоус 7 инсталирай си ето този ъпдейт и след това Disk Cleanup utility-то ще можеш да триеш стари ъпдейт файлове на Уиндоус, които ОС-а е сметнал, че вече не са му необходими.

Запомни обаче едно, с всеки ъпдейт на Уиндоус/Офис, че и Visual Studio мисля, Уиндоуса пази старите варианти на променените файлове в една директория WinSxS която се намира в Уиндоус папката ти. Това е така, за да може при нужда да се rollback-ва до предишна версия. Сам разбираш, че с годините тая папка расте до чудовищни размери. Решението е едно, нова инсталация с версия, включваща възможно най-последните ъпдейти.

Аз точно поради подобна причина преинсталирах преди 2-3 седмици и въпросната директория вече ми е 6+ ГБ. Така е като сложих малко стар Офис пакет и ъпдейтите за него бяха над 2ГБ.

П.П.

Има разни тулове за анализ на файловете в WinSxS директорията и за триене на вече ненужни записи в нея, но като цяло тази директория не се пипа, ако искаш всичко да е тип топ!

1
06/02/2015 18:48:19
bsdemon avatar bsdemon 348 Точки

Виж директорията AppData, hybernate файла и winsxs директорията на windows-a. Тази последната директория на windows 8 може да се прави cleanup.

Да добавя, ако не намериш какво да освободиш, си намали разнемра на recycle bin-a, че windows-a как обича да заделя, 10% мисля бяха.

1
06/02/2015 18:57:36
RosenKrumov avatar RosenKrumov 204 Точки

Тази WinSxS папка наистина е над 6 ГБ, но да я изтрия цялата ли? Или да я прегледам за стари файлове и да изтрия тях ?

0
a.angelov avatar a.angelov 1317 Точки

Едно предложение по отношение на системните файлове и по-точно тези от ъпдейтите на уиндоус:

Използвай системния cleaner - десен бутон Properties върху C-то, Disk Clean-up и като си направи калкуларцията кликни върху бутона - Clean up system files. Ще последва нова калкулация вече включваща и системните файлове - като приключи виж какво показва Windows Update CleanUp - там особено след обемисти ъпдейти наистина може да се натрупат значителни гб. Маркираш и потвърждаваш след това - уиндоуса сам ще си ги изтрие.

0
06/02/2015 22:16:47
bsdemon avatar bsdemon 348 Точки

Проблема е че не можеш да ги изтриеш, защото някои може да потрябват. Но щом е само 6  ГБ не ти е това проблема, обикновенно е повече. При мен примерно е 14 ГБ ама защото windows-a е на 3-4 години и слагам всички ъпдейти. Погледни софтуера който колегата dmstoyanov предложи. Има портабле версия и добре визиализира нещата.

0
kyamaliev avatar kyamaliev 210 Точки

Недей току така да триеш системни директории ( с delete бутона), ще се видиш в чудо после. AppData съдържа доста работи, които не можеш да ги махнеш. Доста програми, където и да ги инсталираш, записват доста неща в AppData (local i roaming папките), така че недей много смело. Преди да триеш нещо потърси в гугъл "Can I delete folder X". Преди време бях решил да трия папките, в които седят ъпдейтите, питах в гугъл и излезе, че не трябва :)

 

0
RosenKrumov avatar RosenKrumov 204 Точки

В крайна сметка със софтуера от dmstoyanov просто разбрах това, което знаех, но изтрих някой ненужни неща, които имах, и в момента не съм на червено, но пак не са толкова колкото трябва. Може и да си преинсталирам windows (8.1), мисля, че дори е полезно от време на време, колкото за прочистване от глупости. Благодаря ви много за отговорите и помощта. :)

0