НАСА Space Apps Challenge ще се проведе онлайн на 2-4 октомври

На 02 - 04 Октомври 2020 във виртуален формат в България ще се проведе за поредна година състезанието на НАСА Space Apps Challenge. Екипи от целия свят ще се състезават да решават глобални проблеми, които засягат живота на Земята и Космоса.

Това е състезание за разработване на иновативни технологични решения (Applications) с отворен код с използването на отворени данни, които са генерирани чрез мисиите на НАСА. Space Apps Challenge дава възможност на талантливи, иновативно мислещи и амбициозни хора от всички възрасти да се състезават. От участието на България през 2013 г. до днес, редица проекти печелят най-високите места.

Няма ограничение за участие!

РЕГИСТРАЦИЯТА Е ОТВОРЕНА: https://www.spaceappschallenge.org/

За участие всеки трябва да се регистрира и да избере едно или повече от предизвикателствата, които да реши самостоятелно или в екип.

Предизвикателствата (Challenges) за решаване са в седем категории.

  • Наблюдавай (Observe) - Предизвикателствата в тази категория изискват да създадете инструменти, които правят данните за наблюдение по-достъпни за използване от учените, хората, вземащи решения и обществото.
  • Информирай (Inform) - Тази категория предизвикателство изисква от вас да погледнете данните на космическата агенция с нови очи. Измислете ефективни начини за ангажиране на други хора с научна и историческа информация.
  • Устойчивост (Sustain) - Напредъкът в изследването на Космоса и науката за Земята разкри значението на изграждането на устойчиво бъдеще. Какви действия можем да предприемем, за да поддържаме нашата планета, така че да бъде подходяща за бъдещите поколения?
  • Създавай (Create) - Креативността е в основата на промяната. Независимо дали става въпрос за произведения на изкуството, хардуер или нова технология, предизвикателствата в тази категория ще ви помолят да си представите, изградите и създадете разбиране/осъзнаване.
  • Сравнявай (Confront) - От природни бедствия до социално и икономическо неравенство идва момент, в който трябва да се изправим пред проблемите, които откриваме. Изберете предизвикателство в тази категория за справяне с различни проблеми на местно, национално и/или глобално ниво. Как технологията може да служи като инструмент за промяна?
  • Свързвай (Connect) - Свързаността ни дава възможност да предприемем действия заедно. Предизвикателствата в тази категория изискват да проучите методите за комуникация помежду си и да анализирате сложните мрежи от хора и идеи, които допринасят за мисии на космически агенции на Земята и в Космоса.

Измислете собственото предизвикателство - задайте свое предизвикателство и създайте решение по ваш избор!

ПРОЧЕТЕТЕ повече за категориите ТУК

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ВЪВ ВСЯКА ОТ КАТЕГОРИИТЕ СА ОБЯВЕНИ!  

Екипите могат да започнат да разработват своите проекти. Решенията могат да са на концептуално ниво, прототип или завършено решение за пазарна реализация. Няма възрастово ограничение за участие.

Състезанието ще започне с уникална програма и лектори, които на 2 Октомври /петък/ от 14.00 ч. ще провокират, предизвикат и изненадат всички участници!

Състезанието ще се проведе във виртуален формат. На 4 Октомври /неделя/ от 14.00 ч. екипите ще представят проектите си пред локалното жури.

ОЧАКВАЙТЕ НАГРАДИ ИЗНЕНАДИ!

 

Повече информация и регистрация: https://www.spaceappschallenge.org/about/

Състезанието в България: http://spaceappschallengebulgaria.eu/bg