Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
kasskata avatar kasskata 492 Точки

[DataBases] MSSQL management studio plug-ins

В тази тема ще се опитам да помогна на тези, които искат да си спестят 5 минути на SQL документ от писаници на еднакви редове.

Направих лек reserch в нета и намерих един два нормални plugina естествено безплатни. НАредил съм ги по функционалност на INTELisence, самите плъгинчета могат още 300 неща, така че можете да намерите и други благинки в тях. Та pluginите които избрах за вас са:

ТОП 01. SQL Complete Express - free SQL IntelliSense add-in for SSMS - най- добрия intellisence, който можах да намеря за microsoft продукта, доста бързо работи, догатва всички команди, които ви трябват, работещ Ctrl + K, Ctrl+D, който реди кода и коригира командите в UPPER CASE, в рекламата за него имаше и снипети, но все още не ги намирам... Точно заради тези SELECT * FROM ... дето ги пиша всеки път, мисля че може да се направи снипет.

Цена: безплатен express(урязани разни неща), пълна версия Trial(30 дена), както и платена($119.99)

ТОП02SSMSBoost - плюса й, че е има всичко изброено до сега от мен като функционалност, но минуса й че има още 30 000 настройки, които трябва да минеш за да се оправиш с програмата. Има даже награди за плъгин. Колегите надолу обесняват как се настройва или поне някои идеи, вижте мненията им.

Цена: FREE Community edition, с гадна регистрация с имейл за newsletter bul***ts.

$125 PRO.

ТОП 03.SqlSmash logo SQL Smash - яка картинка, почти никакъв intellisence, различен от държавния, ИМА работещ Ctrl + K, Ctrl+D, който нарежда всичко както трябва и прави командите от lower case към UPPER, което е страшно яко, особено за Наков който така си пише :D

Цена: безплатен (пълна версия Trial) 14-30 дена. Платена: $60, $100, $200 (Оо егати plugin-a).

 

ТОП 04. SSMS Tools Pack - много го хвалят в StackOverflow, но и така не разбрах защо, поне на мен не ми свърши работа с нищо. Можете да го пробвате, ако има нещо готино в него, пишете тук.

Цена: безплатен forever!

Ако някой използва друго яко Plugin-че, да пише тук. Ще се постаря да го оценя в моята класация и ще ъпдейтна темата. 

Цена: priceless :)

Тагове:
8
Databases Basics 15/02/2015 17:11:30
kasskata avatar kasskata 492 Точки

Аз сега разглеждам първия tool(SQL Complete Express - free) и е доста яко. Вижте какво сътворих за пример.
Print Screen

2
ttitto avatar ttitto 1154 Точки

Да, и аз пробвах безплатната версия и ми хареса доста. Разгъването на някои снипети не е консистентно, но това е въпрос на навик и мисля, че много бързо се свиква с него. Голяма благодарност за споделянето!

0
cherokee avatar cherokee 146 Точки

Колеги,

Горещо Ви препоръчвам да пробвате SSMSBoost. Прави всичко или почти всичко споменато до момента и е напълно безплатна. Има Community Edition и Professional, като разликата м/у двете е подръжката - иначе каквото има в Pro-то го има и в Community-то - нищо не е орязано (необходимо е само начално да се активира - напълно безплатно и легално)

Някои от нещата, които включва:

 • Autocomplete (autoreplacements)
 • Code formating
 • Locate object Obj Explorer
 • Executed SQL Statements History
 • SQL Editor contetns hystory - infinite UNDO
 • Recent Tabs
 • Find in result grid
 • Result visualisers
 • Result export (Scripter) - Excel,XML,etc.
 • Result Copy (Headers and/or Data)
 • Commenting a section
 • Keyboard shortcuts Manager - много яко

Аз лично съм очарован от възможностите и как се справя. Дано и на Вас да Ви допадне.

 

2
ttitto avatar ttitto 1154 Точки

не можах да разбера как да си направя собствени шорткъти

0
cherokee avatar cherokee 146 Точки

Малко е шантаво, но то си е така и в самото SSMS.

Отваш на менюто SSMSBoost -> Settings -> Shortcuts.

Даваш 'Add new' и после в дясно първо избираш първо Context-a,  а после от 'Sequence of Commands' си настройваш какво искаш да прави клавишната ти комбинация. Малко е търсене в списъка, но пък може да си зададеш няколко на брой операции да се извършат с една клавишна комбинация.

Ако искаш да модифицираш някои от действията на самият плъгин, в списъка (Sequence of Commands) търсиш 'SSMSBoosts.Connect' айтемите. По принцип в документацията пише, че за версиите преди 2012 на SQL Server трябва да го правиш само през това меню, а в следващите вече ползва вградения редактор на съръвъра, т.е. същото нещо (дефиниране на клавишна комбинация) може да  се прави и през Tools -> Customize на самият SQL сървър (но не съм го пробвал от там.

0
14/02/2015 10:33:11
cherokee avatar cherokee 146 Точки

Забелязах едно гадно нещо в този плъгин при форматиране на кода, сваля запетайките на долният ред преди името на колоната, когато имаш 2,3 или повече избрани такива да се изведат. За момента не мога да открия дали е възможно това да се коригира.

0
14/02/2015 10:40:36