Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
UzunovLAB avatar UzunovLAB 0 Точки

Избор на машина

Здравейте!

На път съм към закупуването на нова машина (лаптоп), но съм изправен пред затруднен избор.

Машините, които съм набелязал са:

- Acer Aspire V 15 Nitro (black editon)

Характеристики - http://laptop.bg/laptops-acer-Aspire_VN7_591G-acer_aspire_v15_nitro_black_edition_NX_MQLEX_033_256gbssd

Цена: ~2400лв. (16ГБ Рам + 256GB SSD + 2г. някаква застраховка, която не съм сигурен, че ще е нужна)

- Dell XPS 13 (2015). Още не се предлага на българския пазар, но мисля, че му остава малко.

Характеристики - http://www.dell.com/us/p/xps-13-9343-laptop/pd?oc=dncwt5131s&model_id=xps-13-9343-laptop#overrides=dncwt5131s:8~256SSD

Цена: ~2400лв. (256GB SSD)

---

Машината ще се използа разбработка, ще се разнася постоянно - училище, университета, насам - натам...

Гейминга е +, но съм готов да го жертвам за сметка на преносимостта. Производителността обаче не мога да я жертвам.

Acer-a е доста мощен, няма да има проблеми с производителността, ще подкарва повечето игри, но е обемист.

Dell-a е със супер дизайн, лек, лесно преносим, но не съм сигурен дали е достатъчно мощен...

Става на въпрос за почти ежедневно носене. Не мисля, че 2,5кг (колкото тежи Acer-a) ще са особен проблем, но ще се раздам да изкажете някакво мнение.

Ако имете някакво предложение за друга машина - казвайте! Изказвайте всякакви мнения по въпроса, все ще помогнат по някакъв начин. Благодаря!

 

Тагове:
0
Хардуер 13/02/2015 13:43:21
quickben:
Моля, прочетете правилата на форума.
Има над десет подоби теми можете да си зададете въпроса там.
RosenKrumov avatar RosenKrumov 203 Точки
Best Answer

Здравей,

Понеже следя какви лаптоп произвеждат от Acer в последната година, мога да ти кажа със сигурност, че ще бъдеш доволен от този модел, който си си избрал, още повече, че това е най-добрия модел от тая серия. Друг е въпроса дали ако ще го ползваш основно само за програмиране (и да кажем от време на време за някоя игрица) ти трябва толкова здрава конфигурация. В крайна сметка изборът си е твой и определено няма да сгрешиш с този. Мисля, че обаче ще усетиш един проблем с този модел и като цяло с Acer. Малко в повече загряват. Още повече този, който претендира с тънкия си дизайн и липса на мощни вентилатори, които да охлаждат тази здрава конфигурация добре.

Това е, което аз ще ти препоръчам - цък. Какво мога да ти кажа за този модел:

Има всичко нужно за един програмист :

- ССД, което ти е меко казано задължително. Капацитета на този модел е над стандартните 128 ГБ, а именно 256, ще ти бъдат предостатъчни и адски полезни. 

- Има 16 ГБ RAM памет, която отново е над стандартните 8 ГБ за повечето лаптопи на подобна цена, отново изключително важни за един лаптоп за програмисти. Честотата на паметта е прилична, за да не изостава от процесора (2 платки, всяка с честота 1600Mhz). 

- 6-клетъчна батерия, която е 2 пъти по-голяма от тази на Acer модела, определено ще ти свърши страхотна работа, няма да издържа по 7-8 часа на Stand By, но все пак това не е ултрабук, а hardcore конфигурация. 

Има всичко нужно за гейминг от време на време. Тук проблема е видео-картата, която не е на най-високо ниво, но също ще ти свърши работа. Процесора няма да го коментирам - i7, последно поколение Haswell, 4-ядрен, нищо няма да ти се опре.

Единственото, което не ми харесва в лаптопа е, че екрана не е IPS, което за един програмист, седящ през по-голямата част от деня пред лаптопа си е от огромно значение (очи не се купуват...). Тук Acer моделът побеждава. 

Огромната разлика всъщност между Леновото, което ти предлагам и Acer-a е в живота на лаптопа. В днешно време повечето марки не правят лаптоп за повече от 3-4 годишно ползване. Интересувал съм се обаче на какво залагат Леново при производството, прословутите военни изисквания, на които толкова много държат (здравина, вибрация, влага) преди да пуснат модела в серийно производство. 

За втория лаптоп не казах нищо понеже не съм се интересувал от Dell, но никога не са ми вдъхвали особено доверие като марка. За мен винаги на върха са били Acer, Asus, Lenovo (изключвайки MacPro версиите..).

Просто имах същата дилема като теб миналата пролет, тогава на пазара беше Acer V5 ултрабук, предшественик на V15 серията. Избирах между него и това Леново, което ти предлагам, и избрах Аcer-а, но в момента бих го заменил за Леново-то. 

И спирам, че коментарът ми стана прекалено голям, ще излезе, че правя реклама на някоя марка... Надявам се да съм бил полезен :)

5
13/02/2015 14:48:02