НЕПЛАТЕН почасов стаж за учащите в Софтуни?
Нямам представа дали е имало такава практика в Телерик или изобщо дали има такава в България, затова моля да споделите - има ли вариант за НЕПЛАТЕН стаж в ИТ фирма? Т.е на практика студентите да придобият впечатления от фирмата и практически опит за конкретната й дейност, от своя страна във фирмите да преценят дали се интересуват от някой от стажантите за последваща работа при тях. При това имат възможност да преценят служителя без да са направили някакви разходи за него (ако изключим отделеното време за стажантите).
На практика стажантите получават конкретни умения за работа в тази фирма, а от своя страна фирмата получава опция за подбор на бъдещи служители, като ги наблюдава директно в работна среда, т.е получените впечатления ще са доста по-пълни от стандартно интервю.
Става дума, разбира се, за някакви почасови седмични стажове, не за пълен работен ден. Изрично съм конкретизирала, че стажът не се плаща от страна на работодателя, именно защото става дума за нещо по-различно от подбор на 10% най-добри студенти и прочее, т.е на практика за такъв стаж е достатъчно само желанието на студентите (и възможността им да отделят съответното време).
Доколкото и аз съм била работодател помня, че имаше и някакви законови ограничения за това някой да работи безплатно, дори и само като стаж (т.е е възможно да се изисква поне минимално заплащане и затова тази опция да не е възможна).