[Homework] NoSQL - MongoDB
Здравейте, споделям решенията на двете мини задачки от тази тема. Супер интересно и приятно ми беше да разцъкам mongo-то. Отдаван не бях писал и на конзолата толкова много. Като се заиграеш и са направени както тряба нещата даже се забравяш, че нямаш GUI. Доста лекичко е настина mongo, все едно не пишеш заявки и не си в базата, а си пише JS скриптове. Предполагам, че с драйвери за C# или на nojde.js ще е още по приятно за писане. За втора задача ползвах RoboMongo, което също е мега-лайт, все пак единствената му функционалност е add collection, add documets и да си отваряш shell-ове на табове. Странно ми е обаче как го ползват това монго за големи и сериозни проекти. При по сложни заявки, не ми се мисли какви криви JSON-и ше излезнат, и възможно ли е приемерно да работиш с пари с точност.
1. Chatroom - script dump - създаването и наливането на базата заедно с няколко заявки(селекти и групирания) са в скрипта, а бек-ъп-натата база в dump. Сложих си mongo.exe-то в пътя да мога да го паля от всякъде, а за базите и бек-ъпите създадох отделна папка - дефолтната му в c:\data, за да не се занимавам да пиша --path всеки път. mongodump като му посочиш коя база да дъмпва се справя от всякъде независимо от текущата директория в конзолата, но mongorestore има по странно поведение и трябва да се изпълнява само от c:\data, като ресторва там или в друг път, който му зададеш
2. Blog - script - dump - базата си я зъздадох и налях през RoboMongo, така че го няма като скрипт но има няколко query-та в него. А през RoboMongo не можах да намеря кликалка за dump и import, така че го направих пак през shell-a.
Пак да кажа, че много ми хареса MongoDB, и ще се радвам, ако го включат в някой от кусовете през следващите нива. Заедно в един курс с Python пимерно, чета че много се ползва.
Ами просто като си стартирам Mongo Shеll клиента от конзолата: > mongo После изпълнявам скриптовете вътре в него един след друг (копи пейст), както го правехме и на mysql. До колкото проччетох, mongo си има JavaScript engine, който се грижи за това да ги парсва. Файла ми е .js просто заради json-ите и js-like синтаксиса, и да ми го форматира добре sublime-a. Незнам далии има начин да му подадедш на mongo целия файл като скрипт и той да го изпълни, но не ми се сттрува невъзможно. Трябва да се поразрови из нета .