Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5297 Точки

Можеш да ги комбинираш, и преди се е случвало. Въпросът е каква ти е целта. Ако искаш да станеш софтуерен инженер, УНСС няма да ти помогне. Да, има добри купони с повече девойки, но струва ли си? Ако искаш да станеш икономист -> MBA в AUBG / алтернтивно обучение / стопански факултет на СУ. УНСС не бих го препоръчал.

Ако ти трябва диплома за бакалавър: SoftUni + MTM / BFU / VFU: https://softuni.bg/majors

8
bomman avatar bomman 42 Точки

SoftUni + MTM ..как става обучението първата година?

Има ли възможност да се запища в SoftUni (присъствено) и Бургаския свободен университет (задочно)?

1
smoke avatar smoke 3 Точки

Магистратура по бизнес администрация не е икономика.

Икономиката , тези които я знаят , не работят за малко пари, дори в България, дори в провинцията. Но тя е по-сложна отколкото се описва от съфорумци, и хора не намерили реализация в България. И хора завършили я, но не могат да я работят тази специалност.

 

Като човек завършил СУ и ТУ мога да кажа следното, човек дето не разбира и не му се отдава определена наука, да се насочи към наука дето я разбира и може да я работи. Икономика и информатика е ама много математика, повече то тази дето се учи в университета, а относно реализацията, има я но силно се съмнявам претенциите и възможностите да съвпаднат на кандидата, защото в България един човек, човек който да съчетае тези две специалности не е талант, той ще е изключение.

 

0
29/08/2020 18:42:17
borislavml avatar borislavml 368 Точки

Като завършил УНСС  "най-престижната и перспективна специалност" преди вече почти 5 години мога да ти споделя, някои неща без да спестявам и бидейки категорично пристрастен. Първо в България вече може би всеки трети (literallly) има магистърка диплома по някоя "важна" икономическа специалност. Второ  около 90% от тези хората (отново без да преувеличавам) имат много малка или мътна представа що е то реална икономоика (не твърдя, че аз знам) и има ли почва тя у нас. Завършили са това, защото това са ги приели и е вървежно. Лично аз познавам десетки такива колеги,  като може би по млако от 30 % от тях работят това, което са завършили, а две трети от тях МРАЗЯТ работата си. Всичко това ще прозвучи като от устата на някой непрокопсал хейтър икономист, но... В УНСС, колкото и да ти се учи и да имаш желание, то просто бива  убивано всячески. С умиление помня как всеизвестни еродирани министри и бизнесмени не благоволиха да се явят нито еидн път за 4 години на нито една водена от тях лекция; как си взех дипломата за финансист без да са ми показвали фактура, банково извлечение или счетоводен баланс (не броя снимките и теорията в учебниците), и как с усмивка тези видни иконмисти не забравяха всеки ден да ни напомнят къде живеем, как се случват нещата  и как си с две думи .... да не казвам.

Иначе дали ще се справиш с двете дини под една мишница. АБСОЛЮТНО ДА. В УНСС семестър се взима с около една седмица учене преди сесията. Преди това просто няма как да учиш, защото няма къде и как да го приложииш и покажеш или да видиш какъвто и да е резултат. Виж ако много ти харесва и ти е мечта да бачкаш в корпоративния свят давай (казвам го без ирония)  А може би нещата са се променили , за което силно се надявам. И не забравяй, че след това, ако чичо ти има счетоводна кантора, леля ти е старша в министерството, или стринка ти е в деловодството на фонда по Ловно-рибарски Аква Култури шансовете ти за работа се увеличават неколкократно. smile Най-важното - прави това, което наистина ти се прави. 

12
Kamigawa avatar Kamigawa 750 Точки

Аз също като възпитаник на УНСС мога да споделя няколко мисли на темата. Завърших бакалавърска степен Макроикономика - наистина е по-теоретична специалност, но реалността с съвсем друга - освен теория друго не съм видял 4те години, но да не се отклонявам от темата. Както колегата спомен всеки трети, ако не и втори „има“ икономическо образование. Ако не ме лъже паметта на година излизат два пъти повече икономисти, от колкото трябват на бизнеса. Като цяло имам доста познати в различни специалности и са малцина тези, които са се реазлизирали по специалността, която са учили в УНСС. Аз самият съм в СофтУни от няколко месеца и не искам да поглеждам държавните университети повече. Няма база за сравнение и то не само заради факта, че в двете се учат различни неща като материя. Наскоро разбрах, че има някакви инфомационни технологии или нещо такова - ново за УНСС, но това е все едно да учиш за автомонтьор в техникум за хранене. Иначе в УНСС може да завършиш ако само се явяваш на изпитите и за заверки и евентуално четеш 3 дни преди изпита - не съм го правил, но имах достатъчно колеги, които завършиха така и в крайна сметка като идем на интервю за работа - аз съм завършил с 5.80, някой примерно с 4, ама на дипломата не пише успеха, нито колко години е „влачено“ висшето, нито пък познанията.

Като заключение, ако искаш да станеш програмист и те кефи професията - тук е мястото, УНСС ще ти бъде само разсейване, изключвам колежките там - то е като скъп ресторант, гледаш менюто и плачеш. Ако пък ти е за дипломата - СофтУни предлагат партньорски програми.

4
28/02/2015 00:52:13
SimeonSimeonov avatar SimeonSimeonov 77 Точки

Ами аз в момента точно това правя,3ти курс съм в УНСС и карам софт уни паралелно.
100% съм съгласен и мога да потвърдя това което наков каза,това което ни учат в унсс в никакъв случай не е достатъчно за да станеш програмист(аз съм даже бизнес информатика което е най-ИТ насочената специалност в университета)и веднага ти давам пример:след цял семестър учене на Java,изпита беше от някакви абсолютно малоумни и несвързани с практиката теоретични въпроси,а примерната задача ни беше int i=0 System.out.println(i); какво ще изкара на екара това......
Моят съвет е ако наистина си решил че ще се занимаваш с програмиране,то заебавай лекциите и дори упражненията в унсс и се фокусирай в софт уни(няколко колеги имам дето цял семестър ни на упр ни на лекции са идвали и накрая някак си взимат изпитите на поправителни,при нас си е лесно,не е като ТУ),а ако не си сигурен запиши ниво 0,неговата основна цел е да ти помогне да разбереш дали искаш да се занимаваш с това или не и е безплатно.

Сега разбира се не ти казвам да прекъснеш УНСС(особенно ако си 3ти курс или нагоре),по добре да го доизбуташ да вземеш някаква диплома за всеки случай,просто защото не отнема много усилия и май ще ти излезе по евтино от MTM(Където ако не се лъжа са по 700лв семестриалните такси...).

 

EDIT:В прочем Софт уни е мн по интезивно от УНСС,но можеш преспокойно да вземеш едно ниво за 8 месеца вместо за 4,чрез презаписване и от мойте впечатления до момента,за 4 месеца в софт уни се научава повече от 2 години в УНСС.

1
28/02/2015 00:48:30
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6846 Точки

Ако следваш мечтите си - времето стига. Денонощието се оказва с повече от 24 часа, когато правиш това, което ти харесва.

9
Hristo_Penchev avatar Hristo_Penchev 389 Точки

Защо ти е УНСС наистина? Аз лично съм го заврършил и изобщо не съм доволен. Плюсовете са хубавите колежки, купоните...и до там. Не научих много, а реализацията като икономист е трудна в България. Иначе самото обучение в УНСС не е трудно, но не виждам къде ти е идеята за комбинация със СофтУни - програмист ли ще ставаш или счетоводител? Ако искаш да си икономист - учи УНСС. Ако искаш програмист 0 СофтУни + ФМИ примерно.

1
wartus avatar wartus 152 Точки

Не знам за УНСС , но аз лично уча във ФМИ (3ти курс) и в СофтУни вече почти накрая ии мога да ти кажа ,че няма невъзможни неща :) стига да има желание разбира се

5
smoke avatar smoke 3 Точки

Унсс обучава хора, за програмиране в икономическата сфера(визирам бизнес информатика). Предполага се ,че утре ти ще се развиваш в тази сфера.(подсказка по-трудно(ако работиш по специалността си) е от уеб, general programming, mobile programming и изисква писане на изчислителен софтуер и много висша математика, повече от тези Висша 1 и 2 част, които се учат в УНСС.) Относно стековете в учебния план, изучават се C# stack и Java stack, учи се  и статистика, база данни.   

От тези дето познавам завършили УНСС бизнес информатика , са се развили само тези дето са работили допълнително. Повечето не са вече в България.

Другите вузове(СУ - излизат информатици- математика и информатика се учи, В ТУ - инженери - учат основни инженерни предмети и вторите две години по-специални модерни технологии). Софтуни е перфектния инструмент да избереш допълнителен курс и да надградиш и развиеш себе си.

Повечето ми колеги , които са завършили ТУ или СУ и са вече с близо 11+ стаж ползват пишат масово на

C#, Java , Php.

Допълнение: Програмирането е единствената професия дето се учи постоянно, и вероятно ще сменяш през няколко години работата.
Правете разлика между университетско образование и професия.!!!

0
29/08/2020 12:28:02
smoke avatar smoke 3 Точки

Бакалавъра лесно се поправя с магистратура в друг вуз.smiley

Bomman не разбрах сега училиш ли бакалавър или ще кандидатстваш за бакалавър?

Ако ще кандидатстваш НБУ също е вариант и за бакалавър и ако речеш да запишеш за магистър.
След всека завършена академична степен - бакалавър, магистър, доктор. Ученето за изпълняване на професиите се само увеличава. Без значение какво ще избереш.

Ако не учиш през семестъра , не съм виждал такива фокуси нито в СУ и нито в ТУ - имам опит успешни  две дипломи от двата университета. А познавам хора дето учеха 1 седмица преди изпит в УНСС,СУ,ТУ, УАСГ,ХТИ ... и прекъснаха още 1 семестър. Такива "форумни" съвети са вредни. Висшето образование изисква усилие и се отплаща.


 

0
29/08/2020 14:32:59