Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

jabalka avatar jabalka 960 Точки

[Exam] Databases - 1.03.2015 - впечатления и резултати

Здравейте, хора :)

Изпитът свърши, та да си похейтим :)

Не знам за вас, но аз изгубих поне час в дебъгване на грешки, които се оказаха в условието.

Например на 18-та задача вдигах два пъти базата, експортвах по 100 начина и т.н. и на края се оказа, че има правописна грешка в условието. Това за мен значеше 40 изгубени минути....

!!!!!!!!!!!!!!!

Не бяха само тези пропуски.

А отдължаването на времето, което получихме: 15 мин :)

Еми, много се кефя на СофтУни и всичко, приятели сте ми всички, ама това не е човешко :)

Айде, че партито започва и е време да целим Влади с домати, както си го предупредихме по време на изпита още :)

Наздраве!

12
Databases Basics 02/03/2015 10:25:24
Matrix avatar Matrix 1092 Точки

"Изпитът свърши, та да си похейтим :)"

Яна, тук няма "хейт" в истинския смисъл  на думата... Хейтенето е нещо, което не бива да се бърка с това, когато човек е разочарован от някаква слабо поднесена му продукция и именно затова гласно изразява това си разочорование или коментар. Сега, това че този коментар е с негативна нотка вина за това си има авторът на продукцията, не ние че сме станали накриво примерно :) А този кометар е важен да се даде най-малкото, за да стигне "обратната връзка" до производителя на продукцията и да се поучи за следващия път, в случай че има такова желание... ;)

Изпитът беше пълен с много бъгове и грешки, което си пролича и от купищата псувни, които се носеха из залата в продължение на 5 часа :D На такъв изпит с толкова атмосфера и толкова бъгове не съм бил досега. Хареса ми! :D То просто го обърнахме на майтапи, няма да плачем я :D Честно казано, ако се измери средната аритметична стойност на псувните, които кънтяха из залата, вероятно може тази стойност да бие тази, която може да се измери из родните стадиони на А група! :D По-едно време ми стана дори жал за Влади, които беше оставен сам да се бори с пожарите и нямаше възможност дори да седне от хилядите въпроси, направо стола му се клатеше :D :D :D :D ;) :) ;)

А понеже е само той в залата, човек трябва да чака миниум по 20 минути, докато си зададе въпроса... А въпроси не е като да няма!!! И по условията и по оутпута в Джъджа... Аз лично прекарах 1/3 от времето да се разправям с простотии, вместо през това време да си решавам задачи. Заради неуредиците в условията, тестовете и особеностите в настройките на всеки MS SQL сървър, този изпит си плаче да  бъде 6 часа, за да може от тях реално човек поне 4-5 часа да прекара в решаване на задачи, за да му стигне  времето за всичките, които между другото вчера не бяха нищо особено и могат да се решат, стига просто ако човек има наистина точно 5 часа за решаване, а не да се бори с глупости...

Преди изпита си викам, че diff чекер няма да ми трябава, ама заради тоя Джъдж се наложи пак да опра до него. И той Diff-ът ти казва, че "The two files are identical", ама шибания Джъжд не дава точките и това е... Демек заявката ти е уж вярна, "нулевия тест" сложен под условието в word файла ти минава, ама надолу ходи и гадай какво точно става и какво не излиза, и ръгаш и пробваш, а ляв джойн, а десен джойн, а боб да хвърлиш малко...

 

"При 18-та чух че доста хора се затрудниха с тези NULL стойности."

С нищо не сме се затруднявали, 18та задача си се решава (естествено, ако преди това си прескочил шнур капана с правописната грешка :D ), ама Джъджа през целия изпит не пускаше точките и човек дебъгва, трие база, прави база и се чуди са той ли е оплескал нещо, Джъжджа ли му върти номера :( Влади чак на 4тия час откри причината и тогава каза, че NULL-овете са избЕгали и каза да ги добавяме ръчно, та точките чак тогава тръгнаха... :D

Btw имената на таблиците вчера бая ги псувах, сигурно 1000 пъти сбърках в заявките си Countries и Continent :D

1/5! Един изпит по малко до заветния край на това Ниво 3 !

7
02/03/2015 13:45:42
Vasilsk avatar Vasilsk 109 Точки

За лафа с шнур капана имаш един плюс от мене, сцепих се :D

1
milen8204 avatar milen8204 296 Точки

Това с Countries и Continents  и аз яко го псувах... Не че може някой да измисли различни имена  за държави и континенти ама с интелисенса ... мажеш отвсякъде, като се вземе на предвид и късния час ... мазалото става пълно. Тези изпити в 15:30 са доста изморителни и човек допуска доста тъпи грешки от недоглеждане и умора. И като имаш такъв строг judge и то без жокери ... отиде та се не видя.

2
alex687 avatar alex687 20 Точки

Този изпит беше абсолютна трагедия. 17 та задача , в условието трябва да се сортират таблиците , а в тестовете  не е така . Също когато планина , няма върхове не е написано дали трябва да се слага празен масив в jsona.  Направо нямам думи язък за кода който бях изписал по 17 та .... 

4
P.Kostadinov avatar P.Kostadinov 41 Точки

Като изключим многото неясноти, недоглеждането на задачите и адската жега изпитът ставаше.
На 18-та задача бяха моите мъки, какво ли не пробвах, дори след поясненията в края на изпита пак не ми се получи. 
Сега като си проверявам нещата излиза, че задачата ми е на 100% вярна, а проблемът ми е бил в това, че при експорт на MySQL в CSV с правилни настройки на колацията, аутпута, който получавам при отватяне с wordpad e със счупен енкодинг и се получава "Avancée Français" вместо "Avancée Français" и тук имам запитване, мога ли да си получа точките при условие, че съм качил всичките скриптове за 18-та задача с вярно решение? 

0
alexxdim94 avatar alexxdim94 33 Точки

Не трябваше да се експортва в CSV изобщо - селектваш всички редове, десен бутон и май беше Copy with names (unquoted) (по памет). Може би е направено така именно заради енкодинга.

0
02/03/2015 16:42:46
P.Kostadinov avatar P.Kostadinov 41 Точки

Никъде не беше обяснено това или поне не достигна до мен. С notepad няма проблем с енкодинга, но кой да знае.

0
alexxdim94 avatar alexxdim94 33 Точки

Примерният резултат показваше формата, в който трябваше да събмитнем. :)

0
02/03/2015 21:48:11
XmUrF avatar XmUrF 363 Точки

За мен лично по време на изпита като неясна задача мога да определя основно 18-та. Сега като се замисля 17-та може би също щях да се чудя как точно да форматирам изхода, аз затова нея я оставих за накрая и предпочетох да си пробвам късмета с 9-та. Всички останали обаче ми се получаваха сравнително лесно, както никога досега.

Всъщност сещам се и за още един момент, когато трябваше да питам какво точно се иска и това беше на 13-та задача, където беше изпуснато, че съединеното име трябва да е с малки букви и че едната буква трябва да се махне.

Иначе изпитът определено беше по-завъртян от Лаб-а, ама все пак то няма и как да се дадат напълно еднакви задачи, прекалено лесно става.

1
03/03/2015 00:13:28
Antoveravip avatar Antoveravip 67 Точки

Хайде бе, хора :)

Как може да не ви хареса такъв изпит!!! Той бе просто уникален :)

Лично според мен:

Да, в залата беше малко по-висока температурата, а с напрежението я повишихме поне с още 5 градуса. :)

Да, имаше недоразумения и двусмислици в някои от обясненията за задачите. :)
- на 17 задача не бе указано какво се очаква при липса на връх - празен масив за върхове, отпадане от листването на планина, която реално няма връх, или какво (което при сигурен резултат, с промяна на кода, може да се опитваме да налучкаме какво се очаква - което отнема време, което нямахме :) ). 

Да, имаше бъгове и подвеждания в реално очакваният изход от тези обяснения и резултата, които се очакваше да въведем в системата. :) 
- на 17 задача "lists all mountains alphabetically along with all its peaks alphabetically", пък върховете в изхода, както се и вижда от примерният изход не са подредени по азбучен ред. :)

Имаше и други неточности, които като цяло убиха доста от времето ни за реална работа - по едно време се хванах, че вкарвам на една от задачите output-и в judga на принципа "brute force attack" - все някой да мине :) - в крайна сметка след една цигара на чист въздух, и още 30 мин. размисли и дебъгване си хванах грешката.

Но пък такива неточности, бъгове и дву и трисмислици ги имаше и в подготовката за изпита - така че не може да се каже, че са ни "изненадали" - което показва, колко реална ни е била подготовката за това какво да очакваме и на изпита. Но в крайна сметка нали тези неточности бяха за всички ни. 

Но пък каква обстановка!!! :)
На мен ми хареса обстановката, която се получи на изпита - сякаш не бяхме на изпит, а разработвахме някой проект с наближаващ ''death line" - вярно яко псувахме (дори и аз се изпуснах на няколко пъти със сочни "попръжни" - просто нямаше как :) ), но пък сякаш се получи една сплотеност в хората в залата. Нямаше до сега такъв изпит!
А пък атмосферата беше уникална - няма как да я сравня. Знам че след като си починах - само усещането за тази атмосфера ми остава като спомен от този изпит. 

Определено и на мен ми стана жал за Влади. Смятам че той лудна повече и от нас и се опитваше в рамките на разумното да ни помогне, къде при бъг, къде в неправилни настройки на системата ни, къде при неправилно копиране на изхода, за което мога само да му благодаря.

Знам за себе си, а предполагам, че и почти всички имаха знанията и уменията, при други обстоятелства, повече време за изпита, да решим всички задачи - а това в крайна сметка е важното! Значи курсът е бил успешен! Значи сме добили представа къде, как и защо! Всичко останало са подробности!

13
Matrix avatar Matrix 1092 Точки

"Но пък такива неточности, бъгове и дву и трисмислици ги имаше и в подготовката за изпита - така че не може да се каже, че са ни "изненадали" - което показва, колко реална ни е била подготовката за това какво да очакваме и на изпита."

На подготовката - неточности и бъгове са очаквани и допустими,  тъй като това все едно е пробен изпит и нещата се настройват за същинския изпит.

На изпит - неточностите и бъговете отново всички ги очакваме, и съм сигурен че повечето са ги очаквали, и не е бил изненадан никой от тяхната поява ни най-малко... Просто тук вече, за разлика от подготовката, те не са допустими! Екипът трябва да си помисли вече откъде да намира още ресурси, за да изглажда и оправя такива бъгове и неточности, за да ги няма по изпитите. Добре ще е и за нервите на студентите и за реномето на СофтУни ;)

 

"...но пък сякаш се получи една сплотеност в хората в залата. Нямаше до сега такъв изпит!
А пък атмосферата беше уникална - няма как да я сравня. Знам че след като си починах - само усещането за тази атмосфера ми остава като спомен от този изпит.  "

За атмосферата и аз споменагх по-горе, явно не само на мен ми се е сторила този път по-различна.. :) Много точно го описваш това за сплотяването - сякаш всички се бяхме обединили срещу Система, търсихме начини да я преодолеем и да намерим решение на бъговете и неуредиците й... :)

7
03/03/2015 12:51:45
cherokee avatar cherokee 146 Точки

@Antoveravip: Ето това се казва мнение. Браво адаш! :) Човек винаги трябва да е позитивно настроен и оптимист .... винаги има на къде да стане по зле. 

1
03/03/2015 13:13:22
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Моята преценка за изпита е, че беше с трудността на примерния такъв. Имам предишен опит с бази данни - MySQL, но нямам такъв с MS SQL. На лекциите слушах и научих доста неща, оказа се че разликите не са толкова малки, колкото си мислех. Понеже така си мислех и за РНР и C# на входния изпит и съответно се изложих тогава много :) С тези знания и писане на малко домашни (повечето теми за домашно не се въртяха около MS SQL) отидох на лаба и там единственото, което ме спря бяха грешките в условията.

На изпита не съм имал чудене коя задача как да я реша. От момента, в който виждам условието, до момента, в който излиза output-а съм наясно какво се случва.

Имаше неща, които ги търсех рънтайм. Да, не знаех как да взема последната или първата буква от стринг, но го открих за нула време в гугъл. Да, не съобразих, че може да препълни интеджъра SUM() функцията, но след като ми изби грешка, която едоста описателна, го открих в гугъл. И да - хвана ме яд, че Влади го обясни това. За мен това си беше част от изпита, да локализираш грешката с препълването на ИНТ-а и да кастнеш към БИГИНТ.

14та задача или аз не я прочетох като хората или не пишеше, че ако някоя държава няма връх, задължително няма планина. Звучи логично, но моята логика на джойнване е грешка и тръгнах от държави и планини и тогава до върхове и се получи така, че на някои държави ми изкара, че нямат най-висок връх, но за сметка на това имат планина. Имах цялото време на света да се кьоря в резултатите и да видя къде ми е грешката, но грам не ми мина през акъла, че това че Италия няма връх, а има планина е проблем :)

17та и 18та задача бяха трагедия. Видях, че 17та е със сторнати процедури и я зарязах. Имах доста време, всичко без 14, 17 и 18 го бях направил смея да кажа сравнително бързо. Огледах условието на 18та, горе долу като съм наясно, че MySQL не е толкова рестриктивен я направих за нула време - без PRIMARY KEY, AUTO_INCREMENT и FOREIGN KEY :) Пуснах я в джъджа ииии... 0 точки! :D И тогава вече полудях... тогава напрежението си каза думата и почнах да откачам.

Викам си как така, бе, не може щото не съм направил ключовете да не ми мине задачата - УБЕДЕН СЪМ че е вярна. И въпреки, че съм човек, който никога не търси грешката в себе си (:D) реших да я потърся при мен - рекриейтнах всичко на ново, сложих ключовете как си му е реда всичко нали (още от началото го видях това за traning center) пуснах заявката, копирах аутпута - 0 точки. АБЕ КАК НУЛА ТОЧКИ БЕ! :D Гледах си аутпута - на NULL-овете (ползвам HeidiSQL) показва \N. Окей - отивам при Влади - така и така NULL-овете как да ги показваме. Не знаел още човека - решавал я. Викам добре. Върнах се на мястото си - смених \N с главно NULL - постнах - 0 точки. Смених го на null - пак 0 точки. Откачих съвсем и излязох да си взема въздух.

Върнах се след време - директно питам дали Влади е решил задачата - още не беше стигнал до там. Оставаше ми само 17та и 14та, като за 14та се бях отчаял така или иначе (и до последно не я направих). Хванах 17та. Задачата има сто начина да се реши, може и да не се прави със сторната процедура. Разгледах я хубаво - представих си начин за решение. Написах там едни заявки, INNER JOIN-ах планини и върхове, изкарах JSON-а - НУЛА. А до там до където е даден в примера - същия. Гледам пак се кьора в примера - върховете, гадините, не са подредени азбучно. Но нямаше кой да питам какво се очаква. Докато го борих това реших да сменя джойна на LEFT и видях заветните 2-3 планини, които си нямаха върхове. Викам - хванах те, е там е проблема! Пуснах първо събмишън с масив за тези планини, където името на върха е null а елевейшъна 0 - и съответно 0 точки. Викам окей - празен масив, вместо стойности. Пускам - 0.

Откачих, препотих се 30 пъти :D Тогава влади обяви, че някои вече имаме точки на 18та. Погледнах - и де факто беше така. Единия от събмишъните, където бях направил NULL-овете да са си NULL-ове беше дал точките.

Оставаше 17та. Още никой нямаше точки на нея. Бях убеден, че е сбъркано условието. Помъчих още малко варианти за сортиране - нищо! Докато си се кьорих с 14та и междувременно разглеждах резултатите на 17та се оказа, че двама човека са изкарали точки на 17та.

Вече не ме свърташе от нерви. Отново питах Влади, той разгледа аутпутите, явно е говорил и с хората и е установил, че не трябва НИКАКВО сортиране. Като го обяви на микрофона махнах сортирането. Пуснах събмишъна и взех точките. Вече бях прекалено изнервен за да мисля, но реших, че като имам повече от час, ще си се боря с 14та. Е, не се преборих.

В момента, в който джъджа тик-на 0 секунди до края набих хикса с доста голяма доза rage в себе си. Тъкмо тръгнах да излизам и се оказа, че някой не е доволен от факта, че джъджа е спрял в 8,38 , а не в 8,40 и решиха да удължат събмишъните с 5 минути.

Тогава competition spirit-а се обади в мен и то на много високо ниво. :D Как така ще им дадат време на другите да събмитват решения, аз вече съм си тръгнал :D Това честно казано тогава ме подразни много повече от сбърканите условия на 17 и 18. Продължавам да мисля, че не беше правилно решение - вече с по-бистър разсъдък от колкото тогава. Когато доста се ядосах - ще използвам момента да се извиня, ако някой се е засегнал, тъй като смятам, че макар и шеговито, може да съм казал нещо, което може да е засегнало хората тогава. Та, когато нещата отиват на зле, не е много хубаво да се правят по-зле :) Трябва да се внимава с политически правилните решения.

Но днес, когато вече не съм толкова подвластен на емоцията от изпита, мога да заключа, че изпитът беше добър от към трудност, материалът беше преподаден и 5 часа са даже предостатъчни да се реши подобен изпит, ако няма грешки в условията.

Знам какво е да пишеш изпитна задача и знам колко е трудно да няма грешки в условията. Така, че това го разбирам. Просто трябва да има навременни реакции за това. И обещанията да се спазват - а именно, когато се каза, че някой ще пререши задачите преди нас - да беше направено наистина. Защото съм убеден, че никой не е пререшил задачите преди изпита, за да потвърди вярността на условията.

Хареса ми и на мен атмосферата. В никое друго учебно заведение няма да се позволи такава атмосфера на изпит. Сигурно щяха да ни изгонят всички. Така, че благодарности, че ни изтърпяхте и нас - такива, каквито сме в реална среда :)

5
03/03/2015 14:15:18
crazy7 avatar crazy7 177 Точки

Бих помолил, ако може все пак да бъдат качени тестовете някъде или авторските решения.

Аз неможах да ги намеря но ако някъде са качени моля за линк.

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.