Помощ за WindowsForms C# ?
Здравейте,
Как мога да направя обект(picturebox), който да се движи и да рекушира в стените на прозореца ?
Здравейте,
Как мога да направя обект(picturebox), който да се движи и да рекушира в стените на прозореца ?
Ще трябва определена част от кода ти - тази за движението и за проверка дали си стигнал края на прозореца, да е в безкраен цикъл, който се завърта на определен рейт. Флоуът ти е да провериш дали текущата позиция на обекта ти не е стигнала крайните размери на парента си, т.е. на прозореца. Ако е стигнала, да започнеш да сменяш позицията му на обратната страна. Например тръгва от центъра и започва да сменя позицията си на дясно. В момента, в който позицията му колайдне с размерите на прозореца, започва да сменя позицията си на ляво и после наобратно.
Здравей!
Не съм напълно сигурен, но мисля, че беше нещо от сорта на:
if (pictureBox1.Bounds.IntersectsWith(другият ти обект))
{
pictureBox1.Location.X+=нещо;
pictureBox1.Location.Y+=нещо; < в зависимост как искаш да се променя движението спрямо двете координати.
}
Ако искаш да направиш точно определена точка, в която да се премести пъкчърбокса, можеш да използваш:
pictureBox1.Location=new Point(X,Y) , като X и Y са координати които ти въвеждаш
Пак казвам, че не съм напълно сигурен, дано поне успея да те насоча в правилната посока.
Успех!
P.S. Всичко това можеш да го сложиш в един таймер, който да проверява за колижъна м/у обектите през зададено от теб време. :)
Ама аз нямам друг обект , само 1 е трябва да рекушира в стените на прозореца и да и трябва да има и таймер ! По скоро задачата е такава: ОБЕКТ който рекушриа в стените на прозореца и трябва да мога да го сменям при избор от menuStripa .
Ами тогава там където съм написал "друг обект" го замени с координатите на границите на формата (ако не може да се ресайзва) или ако самата форма има пропърти за границите си (както picturebox-а).
Давам ти само насоки, защото и аз не съм абсолютно сигурен.
@LuXuS според мен като ти се дадат теоретични насоки, още повече пък подплатени с код, е най-добре да отидеш в гугъл и да почнеш да търсиш информацията, която е нужна за конкретните ти нужди. Във форумите за програмиране не се толерират темите "направете ми задачата" :) Разбирам, че си начинаещ, но няма по-добър начин за учене, от това да си поблъскаш главата. Успех.
Ам ще може ли с някакъв код за помощ , че съм много начинаещ и не мога да разбера какво имате предвид ?