Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

v1ppers0nn avatar v1ppers0nn 234 Точки

"Безплатния" курс по Digital Marketing and SEO - Безплатен?!

Здравейте,

Гледам ще има курс по Digital Marketing and SEO. Но до колко е безплатен той? Безплатен е да гледаме лекциите в YouTube или да идваме в залата? Или да дадем 200 лв за сертификат? Не е 20-30-50 лв, а 200!?

За това ли махнахте Ниво #2 Website Front End Developer!? За да можете да пускате курсовете и освен това, че сме дали 480лв, да дадем по още 200?

Защо не пуснете и Wordpress за по 200лв и да знаем поне да не даваме 480лв?

От 6 нива станаха 3-4. От няколко професии и уж избор какво да учим стана така, че всички да учат едно и също. И на всичко отгоре, това което махнахте от нормалните лекции (като се заплати 480лв) сега го добавяте за 200лв. До кога ще продължава това?

11
Въпроси за SoftUni 06/03/2015 21:30:57
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки
Best Answer

СофтУни е стартъп компания. Като такава тя трябва да намери пътя си на пазара и да си осигури бизнес стабилност, за да продължи да се развива, или пък да се окаже неуспешна инициатива и да бъде спряна, както се случва с повечето стартъпи. Това е причината да експериментираме с различни финансови модели с различните курсове: напълно безплатни инициативи (например серминарите всеки вторник и петък), платени иниацитиви (например on-site training курсове във фирми) и безплатна услуга с платени екстри (например безплатен курс и платен изпит, както е SEO курса). Ако намерим устойчив модел, който гарантира, че има с какво да си платим разходите, заплатите и да остане ресурс за развитие, ще се спрем на него. До тогава ще пробваме различни варианти. За нива #0, #1, #2 и #3 сме намерили този модел. За след това (ниво #4 и нагоре) предстои да установим кое работи. До юни, когато за първи път някой ще завърши ниво #3, ще имаме ясна концепция, която надявам се, ще се задържи трайно.

Курсът по SEO и дигитален маркетинг е безплатен за всички, които искат да го посещават присъствено или онлайн и не се борят за сертификат. SEO курсът не е част от основната програма, а спада към изборните специализирани курсове (които са отворени за външни посетители и за студенти от ниво #4). За да има смисъл да се прави този курс (по който работят вече 4 души и който отнема сериозен организационен, маркетинг и административен ресурс + учебна зала), той трябва да си покрие разходите, т.е. трябва да донесе смислен приход. Както всеки безплатен продукт (например Skype, Facebook и GMail) ние даваме безплатна услуга (посещение на учебните занятия и гледане на видео уроците от курса) + незадължителна платена допълнителна услуга само за който иска (изпит и сетификат). Изпитът и сертификатът (ако вземеш успешно изпита) в нормалния случай струват 100 лв. Това е приблизително колкото останалите курсове от нива #1, #2 и #3 в присъствена форма. За съжаление не можем да даваме различни цени за приствено и онлайн, защото и двете форми са безплатни. Присъствието на занятия и гледането на видеа в този курс е безплатно. По-високата цена от 200 лв. е само за закъснелите, които се сетят в последния момент преди изпита дали искат да се явят на изпити или не. Не очаквам много хора да минат по нея. Този курс се различава от стандартните курсове от нива #1, #2 и #3 (примерно Java Basics или ООП) по няколко неща:

  • SEO курсът е безплатен и може да се посещава и присъствено и онлайн безплатно
  • SEO курсът има незадължителна платена част -> изпит и сертификат
  • SEO курсът е отворен за външни посетители, които не са студенти от СофтУни

Не е задължително да записвате този курс или пък да го изкарвате успешно и да вземете сертификат, ако сте дошли в СофтУни, за да научите професия и да започнете работа. Фирмите търсят можеши хора, не сертификати и дипломи.

Ниво #2 Website Front End Developer не се състоя, защото е икономически неизгодно. Ако имаме 100 души и ги разделим на 2 групи: 50% front-end и 50% back-end, ще трябва да наемем, ремонтираме и поддържаме още една учебна зала + още 2-3 преподаватели, което при 50 души е на загуба, т.е. може да доведе до загуби и изчезване на СофтУни. Отделно ще ни разфокусира и няма да усеем да доставим достатъчно качество и ще има недоволни. Ако имахме по 300 души присъствено в ниво #1, можеше да си позволим да направим ниво #2 front-end. Обаче нямаме.

В много други индустрии се случват подобни неща: обявява се нещо и ако не се съберат достатъчно хора, то не се състои или се отлага. Примерно фирма обявява 3 екскурзии и за 2 от тях се събират достатъчно хора, а за третата има по-малко и тя съответно не се състои, защото не може да кажем за 3 души да пътува цял самолет.

Курс по WordPress засега не планираме, но ако пуснем, най-вероятно ще е безплатен и към него ще има незадължителна платена услуга. Може да е като SEO курса, а може и да е по друг модел. Когато не знаеш кое работи, си длъжен да пробваш различни варианти и да натрупаш обратна връзка.

Има вероятност да развиваме направлението QA Engineering, но още нямаме преподаватели.

Най-вероятните курсове към ниво #4 (специализирани изборни курсове) в скоро време ще са следните:

  • Digital Marketing & SEO - стартира от 28 март
  • Data Strucures - планирано е за май-юни, няма още стартова дата
  • Algorithms - продължаа след Data Structures
  • QA Engineering - това е под въпрос
  • IT Basics - ще го пуснем към лятото

Тези курсове ще са отворени и за външни посетители, които не са студенти от СофтУни. Възможно е тези курсове да бъдат при различни условия един спрямо друг. Възможно е да предложим и пакетна цена за ниво #4, примерно 5 курса за X лева. Ще вземем решение по въпроса за пакетната цена до края на следващата седмица.

От първоначално обявените през номври 2013 професии, успяваме да покрием голяма част:

  • C# programmer (trainee)
  • JavaScript programmer (trainee)
  • Java programmer (trainee)
  • PHP programmer (trainee)
  • Web site developer (trainee)
  • Server-side developer (junior)
  • Database developer (junior)
  • ASP.NET Web developer (junior)
  • JavaScript developer (junior)

Някои професии смятаме да покрием с изборни курсове:

  • QA engineer (junior)
  • SEO expert (junior)
  • и още други, които ще се появяват във времето

До края на следващата седмица ще обявим на сайта завършена концепция за ниво #4. Междувременно изборните курсове са отворени за всички, които искат да ги посетят безплатно, включително за външни студенти.

22
v1ppers0nn avatar v1ppers0nn 234 Точки

Като за начало БЛАГОДАРЯ за отговора.

Не мога да разбера само едно: как така е безплатен, а за да завършиш ниво 4 трябва да го минеш? Тоест ако не отида на един подобен курс, аз няма да завърша СофтУни, следователно съм задължен да отида на 5 такива курса. Те като са по 100-200 лв на изпит, това безплатно ли е?

Относно Ниво #2 Website Front End Developer, защо махнахте него? Защо не махнахте това което се учи сега и да оставите него? Как разбрахте кой какво иска да учи? Някаква анкета ли е имало? Аз ли не знам...

Някой хора (примерно аз, може и единственият да съм, но едва ли) дойдоха да учат нещо което искат, изведнъж то се маха от програмата и какво става, трябва да учиш нещо което те ти казват. Така аз изгубвам една година време. Защо не се предопреди в началото, че може да има промени, да се махат неща и тнт. Едва ли някой си е мислил, че от 6 нива ще станат 3-4 и, че ще се махат някакви професии и курсове. Сигурно всички сме си мислили, че ще се увеличат, но не и намалят.

Също другото интересно нещо е защо другите фаст тракове (примерно Unity) беще 50 лв изпита, а този е 100-200? Каква е разлиакта? На какво се дължи това?

Защо поне на "опитните зайчета" не им направите отстъпки, точно за това, че са "опитни зайчета". Да е за външни лица (които не са студенти) да са такива цените, разбирам, нормално е. Но и за нас ... малко в повече идва. 

Ще се радвам да се отговори на тези въпроси, за да продължа и с другите :)

 

Благодаря.

1
salih1f1 avatar salih1f1 188 Точки

Г-н Наков, благодарности за отговора. Тук се поражда един въпрос. Ако сега се запиша за даден специализиран курс и ако евентуално взема сертификат за него, то той причислява ли се към въпросните 5 избираеми курса или за да се причисли трябва да съм завършил ниво #3 (а засега съм завършил само ниво #1).

1
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

Специализираните курсове могат да се взимат не само в ниво #4, но и по-рано.

4
v1ppers0nn avatar v1ppers0nn 234 Точки

Какво за въпроса на Titto? Той пита съвсем друго нещо...

Гледам, че на доста хора истината не им отърва, но и да ми дават 10000 минуси, тя си е такава... 

6
Vacheva avatar Vacheva 154 Точки

Смисълът е същия!

Има промяна - и тя някъде е спомента - дали в лекциите, дали в кафето, дали на конференцията. Елементът на изненада става присъщ, жалко!

1
v1ppers0nn avatar v1ppers0nn 234 Точки

Аз не давам 500 лв за да се споменават промените по кафета ;) 

16
ed.dimitrov avatar ed.dimitrov 11 Точки

v1ppers0nn, аз ще съм един от лекторите на този курс и доколкото знам той ще е напълно безплатен - без значение дали ще присъстваш в залата или онлайн не струва нищо. Единствено платено ще е полагането на изпит и сертифицирането - струва 100 лв, пише си.

https://softuni.bg/trainings/1100/Digital-Marketing-and-SEO-March-2015

 

 

Едит: направо се изумявам като гледам какъв хейт се лее тук. Честно казано, не отличавате кога и кой човек се опитва да ви помогне и сте готови да нахейтите всеки! Това е първия и последния ми пост в този форум, оставям ви.

-4
09/03/2015 10:07:14
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

Това нямаше да е проблем, ако от Софтуни не бяха обявили цена за фаст трак курс от 50лв за изпит преди няколко месеца. Все пак тези курсове за нас са задължителни, за да завършим обучението си тук. Да, вярно е, че вече се изискват само 5 курса за дипломиране вместо 10 обявени, но това пак е в наш ущърб, защото за същите пари ще получим по-малко знания!

23
mzografski avatar mzografski 189 Точки

Основните положения са спазени и никой не роптае за тях, а за начина по който  СУ се опитват да скатаят. Защо  намалиха броя на Фаст Тракс? И защо увеличиха цените им? Това е основия проблем. Че сме морски свинчета за опити това стана ясно отдавна. Но вече взе да ми писва. И да жзема да поискам да си спазват предварителните програми и обещания и ако има промени нека те да са за следващите курсове. Или поне да внимават какво обещават и какви програми правят, защото до тук явно мнго сметки "без кръчмаря" са си правили. 

Хейтете на воля!

19
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

Колеги, наложиха се промени, защото fast track курсовете са на загуба и или трябва да ги променим, или да ги спрем. Вие какво избирате: да има курсове или да няма?

Примерно за Linux системната администрация се записаха около 1000 души. На първото занятие имаше 180-200 души в залата. Вчера в залата имаше 7 души. Очаква се да завършат 5-10 души общо за курс, който продължава 4-5 месеца. Това не може да покрие разходите за зала, поддръжка, администрация и всичко останало.

От 2013 г. до сега идеята за нива #4, #5 и #6 се промени няколко пъти. Всъщност дискутирахме няколко възможности без да вземем финално решение. При всички варианти ставаше дума за 5-10 курса, които да струват сумарно около 500 лв. В началото очаквахме, че на ниво #4 ще имаме 150-200 души, но най-вероятно ще имаме най-много 50. Това не може да покрие разходите и трябва или да променим нещо, или да не правим ниво #4, #5 и #6. От тук идва цялата драма.

Възможни решения са: пакетна цена за ниво #4 (което може да ощети онлайн студентите, защото няма да можем да предложим онлайн и присъстено заради безплатната природа на курсовете) или пък завършване след ниво #3 (което може да осакъти знанията на хората) или пък да си остане сегашния вариант: завършване с 5 курса за по 100 лв.

До края на следващата седмица ще решим.

10
v1ppers0nn avatar v1ppers0nn 234 Точки

А отговор от СофтУни ще получим ли? Или сте "пас"?

2
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Беше обявено преди време, че за тези курсове ще се плаща такса 50 лв. за явяване на изпит. Най-логичното решение би било за записаните студенти в СофтУни таксата да е 50 лв, а за останалите да слагат каквато такса искат за сертифицирането.

11
v1ppers0nn avatar v1ppers0nn 234 Точки

А дано, ама надали ...

6
arsoman avatar arsoman 419 Точки

Здравейте колеги, темата е много уместна и точно навреме! Наистина след като е обявено 50-значи 50! Всеки си прави сметка, и изведнъж двойна цена е малко страшна. Аз лично се зарадвах, че намалява броя, тъкмо да излезе малко по-евтино. Радостта отново е кратка. Моля наистина някой от екипа да разясни, защото цялата логика куц, аз вече държах изпит по Unity и беше 50лв, защо другите да са по-скъпи?

14
v1ppers0nn avatar v1ppers0nn 234 Точки

Като гледаш как са се трогнали СофтУни, по цял ден ни обръщат внимание... Нямат време да се занимават с глупости.

2
arsoman avatar arsoman 419 Точки

Преди повече се обръщаше внимание на форума и мненията ни. Дано е временно недоразумение, винаги са отговаряли и са решавали доста неща след разговор с нас.

3
georgy.nedyalkov avatar georgy.nedyalkov 103 Точки

Все пак получихме отговор :D

2
06/03/2015 23:16:07
salih1f1 avatar salih1f1 188 Точки

Искам да се обърна към екипа на Софтуерният университет - би било добре да кажете нещо по темата, все пак страстите във форума бошуват вече няколко дни а от вас няма никакъв отзвук. Отначало имах огромно доверие към вас, но с мълчанието ви лека полека се руши. 

6
v1ppers0nn avatar v1ppers0nn 234 Точки

Изчакват да мине това ниво, да платим за следващото и тогава МОЖЕ БИ ще получим отговор...

-4
salih1f1 avatar salih1f1 188 Точки

v1ppers0nn дано не си прав. Както и по горе казах доверието ми към СофтУни лека полека се изчерпва, дано не остана разочарован, дано и хората на които съм препоръчвал искрено да се запишат тук също не останат разочаровани.

Поздрави.

0
v1ppers0nn avatar v1ppers0nn 234 Точки

Дано... но аз не съм видял нещо добро да е станало за нас последните месеци... Все нещо се маха, все се променя...

0
v1ppers0nn avatar v1ppers0nn 234 Точки

Колеги, тука няма да получим отговор близките дни. Наков ми отговори на една моя публикация в Фейсбук, ще я споделя с вас: https://www.facebook.com/v1ppers0nn/posts/338506519671619. Според мен няма нищо общо Скайп с СофтУни. Но не знам, за някой може и на подобно ниво да са. Уж безплатна, ама за да завършиш трябва да си платиш. Направо е ПОДАРЪК!

 

ПС: Странно, но получихме отговор!

-6
06/03/2015 21:44:27
PlamenGrozdev avatar PlamenGrozdev 39 Точки

Защо след толкова време се отговори на въпроса от колегата, а защо например темата не се затвори или изтри по-рано, както обикновено или защо не се появи отново някой "остроумен" модератор, който да нарича колегите си "дървета" или да им казва във Facebook, че ще си останат капути(без извенение за израза). Аз наистина започнах супер надъхан СофтУни точно заради 2рото ниво, където трябваше да се учи front-end development, но май наистина доста мечти ще си останат само такива.

0
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1550 Точки

Много се радвам, че проследих темата :D

Получавате отговор от екипа 2 дни след пускането и, вероятно е била забелязана няколко часа след това, мнението на хората е било взето предвид и е проведена дискусия, след което е бил обявен отговорът.

Ако се разровите доста назад, ще видите, че на някои места се споменава, че явяването на изпит за фаст-трак (и съответно успешното приключване според системата) ще е 50 лева, а сертификацията отделно ще е още 50лв. Unity курсът май си остана само с първата такса, не знам. Целта със сигурност не е била да ви лъжат, а просто се е получило разминаване в информацията и/или в последствие както Наков каза са били направени промени по модела, което е напълно нормално.

"защо например темата не се затвори или изтри по-рано, както обикновено или защо не се появи отново" -> по една или друга причина вече не съм модератор -> "зловредният остроумен елемент" - аз - вече не е част от системата -> нещата се подобряват и изпипват, нали?

Фактът, че от цената на фаст трака, flow-ът на негативния поток се премести към липсата на front-end и отново към случка, която не би трябвало да адресирате в тази тема - говори само, че липсата на прекалено задълбочен проблем е самият такъв :)

5
06/03/2015 22:59:29
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.