Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
HPetrov avatar HPetrov 822 Точки

Диплома за висше след SoftUni

Здравейте. Мислил съм си вече на няколко пъти но така и не мога да го реша, та реших да попитам за мнението на някой, по-запознат. Имам диплома за висше като маркетолог и за сега MTM колежа предоставя само икономическа диплома ако завършим и там след SoftUni. Въпроса ми е има ли смисъл да следвам 2-ри път икономическа специалност след като вече имам такава, като в същото време в учебния ми план влизаха и предприемачески предмети?

Поздрави,

Ицо

2
Въпроси за SoftUni
HPetrov:
Отговор получен.
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1548 Точки

Колега, според мен мен при създалите се обстоятелства няма смисъл да взимаш второ висше от едно направление, но съвсем скоро най-вероятно трябва да има и други университети-партньори и ще има диплома за софтуерно инженерство. :)

0
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5296 Точки

Не мисля, че има смисъл от втора диплома за висше. Повърждавам, че скоро ще обявим още един ВУЗ-партньор, който ще дава акредитирана диплома за висше образование "бакалавър по софтуерно инженерство". Изчакай. Имай предвид, че дипломите са за мама и тати. На пзара на труда важи само дипломата "какво можеш и какъв опит имаш".

20
XmUrF avatar XmUrF 363 Точки

HPetrov, това си е най-вече до твоя лична преценка. Ако има някаква възможност за допълнителна специализация в МТМ колежа, която да ти е в плюс на това, което имаш, ОК. Иначе може и да е малко безсмислено.

 

Принципно да, аз също не виждам много смисъл в трупането на дипломи и титли. Хубаво е обаче човек да има някакво висше, защото ако се стреми към ръководни постове, не само в държавни но и в частни фирми(големи с иерархични структури) пред един кандидат с титли и един без, при равни други условия, шансовете ще са за този с титлите. Да не говорим че и за някои позиции наистина няма как да се бориш без висше. Това обаче малко си и зависи в каква област се реализираш в крайна сметка. Е, ако си направи човек стартъп няма да му трябват никакви дипломи :).

1
dim4o avatar dim4o 288 Точки

Ако искаш диплома трябва да е от ФМИ. Това единствено според мен може да е предимство при кандидатстването в някои фирми. Не говоря за пазара на труда като цяло. Иначе - не че МТМ колежаа или там някакъв друг ВУЗ няма да те научат на нещо. Просто ако е само заради дипломата не знам дали си струва времето.

0
Hristo_Penchev avatar Hristo_Penchev 389 Точки
В България като че ли формалната диплома няма значение, поне за по-малките фирми. При големите мисля, че повече тежи. И то не за друго, а заради формални изисквания при одит. Не знам как е в чужбина обаче. Според вас в Западна Европа и САЩ държат ли на формално образование? Иначе не виждам смисъл отвторо икономическо. Мисля си за Варненския свободен по-скоро.
0
gudov avatar gudov 274 Точки

Брат ми работи като програмист в средно голяма фирма в Германия (100тина човека) и при постъпване на работа не са му искали диплома(иначе е с магистратура в Хамбурския технически).

0
BoriszlavBaleff avatar BoriszlavBaleff 9 Точки

Здравей, като човек с опит в икономическата сфера (имам висше и работя по специалността) мога да ти кажа с увереност, че няма смисъл да продължаваш да трупаш безполезни хартийки, особено издадени от съмнителни институции. Единствено дипломи по счетоводство и финанси, издадени от СУ и УНСС могат да ти дадат реално предимство в икономическата сфера. Заплащането е несравнимо по-ниско от това в софтуерната сфера. 

1