Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
LenaB avatar LenaB 112 Точки

Какво се случва с личните ни данни в СофтУни?

Интересува ме какви са процедурите по отношение на личните ни данни от профила в Софтуни. Има възможност за попълване на доста подробна лична информация, разбира се по желание. Кой има достъп до нея, по какъв начин се предоставя на фирми или колеги от университета? Какво се случва след приключване на обучението ни в някакъв етап - запазва ли се информацията и при какви условия се предоставя впоследствие? Предполагам се натрупват и данни от представянето на изпити и домашни.

Дано не звучи парноично въпросът, наясно съм, че светът се превръща в глобален Big Brother, но съм срещала и доста неправомерно ползване на лични данни и обичам да съм наясно. Информацията ще е полезна, за да може всеки да прецени какво би желал да попълни и съответно да е видимо в профила.

Благодаря предварително за отговорите!

Тагове:
4
Въпроси за SoftUni
aloizien avatar aloizien 35 Точки

Няма причина за притеснение, като главно правило аз съм на принципа "не споделяй нещо, което не искаш другите да знаят".

Със сигурност няма да ни постнат ЕГН-тата и адресите, също така вярвам, че сайта им е стабилен и няма някой хакер да ни изтегли и дъмпне паролите или други данни. Дори и това да стане не е голям проблем. 

Не можем да изискваме от тях да ни поддържат цяла социална мрежа с data privacy rules и интерфейс за едитването им. Все пак те ни се доверяват с цял безплатен курс, а данните ми струват между 2 и 5 лева максимум ! :)

Домашните не са задължителни, нито имат някаква продаваема стойност. Форум постовете са натурален начин за трафик по всички въпроси свързани с курсовете, които учим. Помагайки си един на друг, ние не само се учим но и изграждаме онлайн идентичността на обществото.  Логично е, че СофтУни няма за цел да ни "продаде евтино", а точно обратното. Както Наков каза, че сме като футболисти и отборите ще искат да вземат най-добрите. Добрите играчи не ги продават за 5 лева :)

0
iliev72 avatar iliev72 147 Точки

И как реши , че точно между 2-5 лв струват личните данни на човек ?!

0
dentia avatar dentia 362 Точки

Например това. Личните данни съвсем не са нещо скъпо и най-вероятно с твоите разполагат повече хора, отколкото предполагаш. :)

1
ZloboMiR avatar ZloboMiR 50 Точки

Например това. Личните данни съвсем не са нещо скъпо и най-вероятно с твоите разполагат повече хора, отколкото предполагаш. :)

Нямаше да са толкова евтини, ако достъпът до тях не беше толкова лесен, така че въпросът на автора е хубав. Аз моите си ги оценявам по-скъпо, понеже съм "продавачът". Пак поради лесния достъп с личните данни разполагат повече хора, но "най-вероятно с твоите разполагат повече хора, отколкото предполагаш" - това е предположение за чуждо предположение. :)
По същество, СофтУни едва ли е мястото, откъдето злонамерено лице би изтеглило данни. Първо ще пробват комунални услуги, НЗОК, НАП, мобилни оператори и т.н. Така че каквото е посочено там, не е особено рисковано да се посочи и тук. :) 

 

0
LenaB avatar LenaB 112 Точки

Въпросът ми не беше свързан нито със злоупотреби, нито с железни защити на сайта, наясно съм, че не сме НАСА.

Питането ми е за процедурите и практиките - все пак идеята е различни фирми да канят хора за стаж, работа и др. Та това, което исках да знам е как, на практика, е организирано/ще се организира това - тези фирми свободно ли ще разглеждат данни, без това да е видимо за студентите или по някакъв начин ще се показва кой е гледал точно твоя профил? Или ще се предоставят някакви резюмета на тези фирми с част от информацията?

 

0
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6845 Точки

Предполагам, че когато "трансферният прозорец" е отворен, просто от СофтУни ще пращат нашите CV-та така да го кажем, т.е. личните ни данни, на фирми, ако искаме това да се случва естествено. Наков на първата лекция каза, че ако някой не си търси работа, може да го кажен а СофтУни, за да не му разпространяват данните и съответно излишно да се занимават и СофтУни и компаниите контрагенти с рекрутмънт, на човек, който така или иначе не иска да бъде рекрутнат.

 

Така, че предполагам, ако не е stated the opposite, в някакъв период от годината, данните на хората, които са в челните позиции на университета, ще бъдат пращани по фирмите контрагенти на СофтУни, и съответно последните ще се контактват с първите.

0
Ludmil.D avatar Ludmil.D 41 Точки

От всичко "лично" май най-важното в крайна сметка е не егн-то и трите имена а написания сорс код публикуван я в личен блог, я в гит, LinkedIN caount кудето сам да си публикуваш ама авбсолутно всичко дет се казва и майчиното мляко (с положителни стойности), за да могат HR-te да се ориентират бързо бързо, или така наречените head huntеrс... 
Така на пример приятел кандидатства за някаква работна позиция в супер маркет и от там Siеmens го наеха да внедрява ERP-та... та какво се случва с личната информация .. е доста интересен въпрос
p.s. off tхe topic гледах някакъв апликейшън за отсяване на кандидати така че трябва да се включат максимален брой полезни думички където трябва , иначе най доброто правило си остава не публикувай каквото не искаш да се знае (както колегата вече спомена)

1