Софтуерно Инженерство
Loading...
+ Нов въпрос
direwolf avatar direwolf 13 Точки

Зарядни за мобилни устройства в парковете

Здравейте!

От известно време разработваме един проект - соларни зарядни за мобилни устройста, които да поставяме в близост до пейките в парка. Идеята е като излезем на спокойствие в някой парк, да можем да си заредим телефона, използвайки чиста слънчева енергия.

Ще се радвам ако споделите мнение/feedback, както и да предложите от кои места за отдих в София да започнем работа.

Facebook страница

Уеб сайт

Тагове:
20
Общи приказки 15/03/2015 22:40:52
joanmar avatar joanmar 14 Точки

Аз лично не одобрявам подобна идея, предварително се извинявам, ако моето мнение ще Ви убиди.

Да, прекрасно е че искате да създадете соларни зарядни за мобилни устройства, но защо трябва да слагате подобни изобретения в парковете?! Това не е ли място за отдих, разходка, почивка и т.н.? Място, където да избягаш от напрежението и забързаното ежедневие в свободното си време и през почивните дни? Смятам, че парковете ни по-скоро се нуждаят от озеленяване и грижи, а не от зарядно на пейката... Дори пейки липсват на доста места, а да не говорим за заърсяването!

Просто не мисля, че точно от това имат нужда нашите паркове. Идеята Ви е наистина добра, но колко е подходяща? 

 

6
direwolf avatar direwolf 13 Точки

Не, мнението Ви няма как да ме обиди, точно обратното - смятам всеки един feedback за важен, защото в крайна сметка го правим за хората и уважавам всяко едно мнение :)

Да, парковете имат много проблеми, но според мен по-скоро проблемите са по-частни и конкретни за дадена група хора. Какво имам впредвид:

- майките с деца се оплакват, че няма детски площадки;

- скейтърите се оплакват, че няма достатъчно рампи;

- колоездачите се оплакват, че няма велоалеи;

- наркоманите се оплакват, че няма по-тайни и потулени места... и т.н.

Моят таргет в случая са хора, които обичат спокойствието, но не могат да се отделят от работата. Хора, които са готови да замъкнат таблета си в парка, за да работят на свеж въздух и сред зеленина. И тази общност не е никак малка. В повечето паркове вече има FREE WI-FI зони и много хора се възползват от тях, но захранването им остава проблем. Тук аз се захванах с този проблем, като исках да го реша по по-готин и съвременен начин, използвайки слънчевата енергия.

Това е нашият таргет и нашият проблем, който решаваме с екипа ни. Имахме проблем, започнахме да се борим с него и вече сме на фаза реализация. Но ако само се оплаквахме и недоволствахме, че не ни стига тока, за да работим навън - този проблем никога нямаше да бъде решен.

6
iliev72 avatar iliev72 145 Точки

Идеята супер и само който ползвал такова зарядно може да разбере smile

А на който му се почива от забързаното ежедневие качва кола/автобус/влак и отива там където няма мобилни комуникации за да си почине истински.

Рядко се разхождам из парковете защото пролетта/лятото/есента не слизам от колело.

Въпроса ми е следният.Имам такова зарядно повече от 5г , но вече батерията на телефона ми стана прекалено голяма за това зарядно има ли начин това да се промени и да продължа да го ползвам или трябва да си търся ново ?!

0
direwolf avatar direwolf 13 Точки

Ами най-лесният начин да се провери е като сравниш колко А (ампера) са соларното и оригиналното зарядно устройство. Ако соларното е с по-малка сила, съответно не може да смогне да зареди батерията на телефона.

Друг вариант е - соларните панели имат определен живот, взависимост от вида и материала, от който са изградени. Има вероятност панелът да се е амортизирал с годините. Може на се направи измерване на напрежението и тока, който подава с подходящия мултицет :)

0
iliev72 avatar iliev72 145 Точки

Поне според проблема е капацитета на батерията.

Имаче оригиналното зарядно на телефона е 5V/700mA , а соларното е 5.5V/800mA.

Капациета на батерията на соларното зарядно е 1800mA/h , но батерията на телефона е 3100mA/h.

Дали това е проблема ?!

0
direwolf avatar direwolf 13 Точки

Има голяма вероятност да е това причината - ако се разчита само на батерията на зарядното - тя няма как да задоволи телефона. Ако се използва като buffer - да се зарежда телефона, докато зарядното е изложено на слънце - по-скоро панела няма да има този капацитет да смогне да зарежда телефон (понеже батерията на телефона е бързозареждаща се и има доста по-голяма консумация). Оттам напрежението бързо пада и телефона спира да се зарежда. Та, в този случай мога да препоръчам зарядно с мощност равна или по-голяма на тази на оригиналното зарядно.

0
bewolf avatar bewolf 30 Точки

Идеята е добра, но имам един въпрос.

Има ли вариант тези зарядни да бъдат защитени по някакъв начин от вандали? Не е тайна за никой, че има достатъчно хора, които като излязат не мога да се приберат и да си легнат спокойни ако не са направили нещо без значение скандал, вандалска проява и какво ли още не...

Някой по някакъв начин че инвестира сума пари за улеснение на ежедневието на група хора решили да се възползват от услугата, а друг просто ще резне кабела и ще замине всичко.

0
direwolf avatar direwolf 13 Точки

Да, работим по това да бъдат максимално защитени, съвместно със Столична община. Първоначално смятаме да поставим станциите в близост до охранителните пунктове и видео охраняемите зони в парковете. С течение на времето ще обхванем останалите части от парковете, като се съобразим с други спецификации на мястото и вземане на предпазни мерки.

2
veselinsavov avatar veselinsavov 219 Точки

Идеята не е лоша :), обмисляли ли сте вариант да има такива зарядни устройства по автобусите спирки ? 

0
direwolf avatar direwolf 13 Точки

Имаше такава идея, но сметнахме, че са малко спирките, на които чакаме автобуси повече от 5-10 мин. Т.е. няма такъв застой там, достатъчен да си заредиш батерията. Все пак го имаме впредвид и ако инсталираме подобни станции по спирките, то ще бъде на тези, през които минават по-бавни линии.

0