Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

dimitarstoyanov90 avatar dimitarstoyanov90 164 Точки

[Homework] - Въпрос оценяване

Имам следния въпрос при оценяване на домашни. Като цяло виждам, че има два варианта за оценяване (+ трети, ако няма домашно), а именно:

Домашното е написано добре.

Домашното е написано отлично.

Та въпросът ми е малко глупав, но това ли трябва да са всичките видове оценки, които мога да поставя?

Мерси предварително :)

VGeorgiev avatar VGeorgiev 1384 Точки
Best Answer

Ще почна поред да отговарям на въпросите:

  1. Това ли трябва да са всичките видове оценки, които мога да поставя? -Да, за момента са това оценките, които можеш да поставиш. Имаме няколко типа оценяване. Другите с по-сложни и имат повече опции, но за този курс сме решили, че няма нужда да се прилага сложно оценяване на домашни, понеже задачите са лесни и няма какво толкова да им се оценява.
  2. Едно домашно от 1 човек ли се оценява? -Едно домашно се оценява от повече от един човек. Алгоритъма ни се опитва да направи така, че всички домашни да са горе-долу с еднакъв брой оценки, но става малко трудно това, когато студентите са оценили средно по 2-3 домашни.
  3. След като домашното е оценено, човекът разбира ли си "оценката"? -Оценката няма да си разберете, но ще можете да си виждате коментарите на домашните и да гласувате за тях, дали са коректни и полезни.
  4. Колко домашни трябва да оценя? - Минимума домашни, който трябва да оцените за да получите бонус са 3, като под 3 се разбира 3 оценки и коментари, които са били полезни на автора на домашното.
  5. Как да оценя домашно ако не е добре написано? -Оценяващата система за момента е такава, че ако няма решени домашни даваш: Няма домашно, ако е написано, но не е добро или е лошо, маркираш опцията, че домашното е написано добре, като можеш в коментара да опишеш какво не е наред. Ако домашното те впечатли, можеш да дадеш, че домашното е написано отлично.
  6. Ако няма нито една написана задача или архива е празен, просто давате, че Няма домашно.

Надявам се да съм отговорил на всички въпроси.

8
n.galabov avatar n.galabov 40 Точки

Допълвам въпроса: едно домашно от 1 човек ли се оценява? В смисъл аз оценявам домашно на Пешо, след което то придобива статут "проверено" или се проверява и от още хора, за да е по-обективно. И втори въпрос: след като домашното е оценено, човекът разбира ли си "оценката"?

2
Darko avatar Darko 82 Точки

Мисля че се проверява поне от 3 ма.. Доколкото си спомням в Телерик си получаваше съобщение, че домашното ти е проверено и със съответния коментар най- вероятно и тука е така.

1
aslv1 avatar aslv1 304 Точки

Получаваш само коментара на съответния човек към домашното ти, но никъде не можеш да провериш каква оценка ти е поставил.

0
HPetrov avatar HPetrov 822 Точки

Предполагам, че са пропуснали да добавят и опцията, че домашното не е добре. Имаш и едно поле за feedback отдолу ако не се лъжа. Силно ти препоръчвам да го използваш за всички случаи включително и когато домашното е отлично. Можеш да се възползваш от него когато домашното всъщност не е толкова добре и да дадеш някакъв коментар или насоки за проблемите.

3
n.galabov avatar n.galabov 40 Точки

То дори е задължително да напишеш коментар ;]

2
dimitarstoyanov90 avatar dimitarstoyanov90 164 Точки

Дам, задължително, когато поставям моя оценка ще добавя коментар, който да обяснява защо мисля така :) Та наистина ми е интересно ще има ли трета опция за оценяване :) Благодаря за момента :) 

-1
LinAdmin avatar LinAdmin 78 Точки

Здравейте Колеги,

За мен полето "за feedback" си е направо поле за рецецнзия, т.е. трябва да се напише градивна критика, че човека да се научи. Нали затова сме тука, да се учим.

Аз снощи проверих две домашни и като рецензия писах общи неща за това, което се среща като "поведение" от страна на автора на домашното, например, че основният му клас се казва program или програмата му се казва ConsoleAplication1, и конкретни неща - за всяка една задача по отделно - например прогамата ти иска рожденна дата във формат dd/mm/yyyy и после ти вика, че говориш глупости: "Unhanded Exception:  System.FormatException: String was not recognized as a valid DateTime.", обяснявайки ти, че 15/01/1970 незнае кога е било. И съответно после казвам как да се оправи и на кое да наблегне.

Как мислите, престаравам ли се?

2
dimitarstoyanov90 avatar dimitarstoyanov90 164 Точки

Най - вероятно ще почакам днес, евентуално, ако има промени по системата за оценяване като цяло да бъдат разяснени и след това ще започна проверяване:) Успех на всички :)

1
Darko avatar Darko 82 Точки

И аз имам един въпрос ако при проверката на домашното липсва задача какво правим даваме опцията "Няма домашно" и/или просто отбелязваме при коментара

1
LenaB avatar LenaB 112 Точки

Първо обърни внимание дали задачата е със "*" - те не са задължителни. Ако от тези без звездичка липсва някоя просто го отбележи в полето отдолу, където пишеш общото впечатление и забележките. Съответно няма да отбележиш домашното като отлично.

-1
g.georgiev avatar g.georgiev -1 Точки

а ако липсват 4, 5 задачи тогава маркираме ли няма домашно или просто маркираме добро но пишем, че липсват няколко задачи 

-1
HPetrov avatar HPetrov 822 Точки

Нещо ми искочи от главата, но колко домашни беше минимума, който трябва да оценим? 3 ли бяха или 4-5? Или може би повече :D

0
Yulia avatar Yulia 1346 Точки

Минимум 3 :) А за да получиш максимален брой точки от оценяване на домашните, трябва поне по 3 коментара на домашно да са ти оценени като полезни.

3
julieta.p.atanasova avatar julieta.p.atanasova 74 Точки

А коментарите и оценките на домашните могат ли да се редактират?
Защото като дадеш по-ниска оценка и разбереш, че ти не си видял правилно и че ти си в грешка, май няма как да се оправи това embarassed

3
VGeorgiev avatar VGeorgiev 1384 Точки

Просто трябва да се внимава какви оценки се дават. Няма вариант да можеш да променяш оценката.

1
nikola.m.nikolov avatar nikola.m.nikolov 830 Точки

Как бихте оценили домашно, което е много добро, но пък съвпада на 100% с кода във видеата на Христо Лилов, където обяснява и решава домашните? Дори изкарваният текст на конзолата съвпада...

-1
kiko144 avatar kiko144 795 Точки

Аз бих го оценил като - Отлично! Все пак, няма как да си сигурен от къде ги е взел, пък и е похвално, че се е потрудил да гледа отделни видеа. Като цяло дали ще ги земе от клип или от форума няма разлика. Поне така колегата Христо го е обяснил. Принципно няма правилен начин да оцениш някъкво домашно. Секи подхожда различно.

1
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Реално домашното е направено; няма как винаги да се провери дали задачите не са копи-пейстнати от другаде. Според мен дай висока оценка ако са верни нещата, пък ако не е вложен труд, а всичко е директно изкопирано, санкцията ще дойде на изпита по естествен път.

0
nikola.m.nikolov avatar nikola.m.nikolov 830 Точки

Още преди да пиша тук си бях наумил да дам максимална оценка, но определено е лоша практика директно да се изкопира всичко от видеата. Аз първо правя домашното сам и едва когато съм готов с всички задачи гледам видеото за да видя дали не съм сбъркал някъде, а и за да науча нещо ново. 

0
RumenVasilev avatar RumenVasilev 103 Точки

Добре де, имам няколко въпроса:

1. Има ли някакво значение колко души са ми оценили домашните? Например първото домашно, само един човек го е оценил и оставил коментар, а второто все още никой.

2. Какъв ми е грубо казано "кяра" да оценявам повече домашни, като повече от половината домашни които оцених бяха под всякаква критика и съм изписал фермани с насоки, а пък съм сигурен, че тези хора ще ми дадат негативен feedback на feedback- a. Какъв стимул имам аз да оценя 7-8 домашни като съм сигурен, че това само ще ми смъкне цялостната оценка, въпреки, че съм стриктен в домашните, качвам ги много бързо и много отговорно подхождам към оценяването на чуждите такива.

3. Не е ли по- правилно човека, чието домашно оценявам, ако ми остави негативен феедбек, да трябва да се обоснове? Сигурно половината хора, биха ми оценили лошо оценката, само защото съм ги нахранил, било то и резонно.

Просто трябва да се доизпипат тези неща. Моля ви, недейте да ми разпъвате локуми, как домашните са за да се упражняваме и учим, да така е, но все пак накрая всичко се свежда до един пусти точки!

4
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

И аз съм в абсолютно същото положение; оцених близо 20 домашни (първото и второто, от второто повече) и писах доста коментари. А аз имам само един коментар на първото и все още нищо на второто. Е, бих казал, че доста от домашните, които гледах днес, бяха кадърно направени, така че явно си по-голям карък в това отношение.

Опитвай да поддържаш по-добър тон в коментарите, все пак никой не вижда каква оценка си сложил. Опитай да дадеш конструктивни насоки, та ако човекът има някакво желание да се подобри, да го направи с твоя помощ. Ако няма желание, вероятно ще спре да предава следващите домашни и без това. Аз така правя, обяснявам добронамерено, което не пречи да смъквам оценката, а при всяко следващо домашно смятам да съм все по-строг за неща, за които в първото домашно примерно никого не съм санкционирал.

Конкретно по въпросите ти.

1. И аз се питам. Какво става ако никой не ти оцени работата? Може да си предал както изрядна работа, така и пълен боклук, няма как автоматично да се сложи оценка, или ще е необосновано висока, или необосновано ниска. Важно е, защото очевидно има дефицит на проверяващи; ако всеки предал проверяваше по 3 домашни, щеше средно всеки да има 3 коментара (аз имам само 1 за две домашни към момента). Приемам, че има смислен алгоритъм, който решава кое домашно да бъде оценено, т.е. няма човек с 15 коментара и 200 човека с по 1.

2. Кяра е да видиш други решения, разбира се, при положение, че попаднеш на добре направени домашни. Би трябвало повече да си проличи това като стигнем до по-сложните домашни (примерно, ще отпаднат несериозните хора; ще се появвят повече алтернативни решения на трудните задачи и т.н.).

3. Съгласен съм, че не е редно само защото някой не си е седнал на задника да направи кадърно 10 задачи да ти сваля оценката, щото не го кефи, че някой като теб има критерии. Но ако започнем да си разменяме реплики и дуплики ще стане мазало. По-добре - добър тон при критиката, придружен от ниска оценка и се надяваш или неприлежните да се откажат, или да се научат.

1
RumenVasilev avatar RumenVasilev 103 Точки

Аз наистина се опитвам да подържам добър тон в коментарите, но всякакви хора има, със сигурност 1/3- та от тези, които съм критикувал, било то и градивно, ще ми цъкнат, че ми е била лоша оценката, само защото съм си позволил да ги критикувам. Иначе сигурно си прав, че ще стане мазало, ако стане една върволица от оценки на оценките.

Сега, обаче съм убеден, че има хора, които не са оценили нито едно домашно, а имат по 3-4 коментара на своето. 

Ето сега има мамлко време и ще прегледам още няколко дамашни, но след известно време ще ми се изчерпа мотивацията и просто ще оценя 3 домашни с висока оценка за да ми се добавят точките и това е. Да, наистина от някоя и друга задача видях решения, които ми бяха полезни, но бих предпочел аз сам да си ги измисля тези решения или да ги намеря в нета, отколкото да си тровя нервите, че някой го е домързяло да отдели половин час на седмица за да прегледа работата на останалите. Нали идеята е всички да допринасяме за общото благо, а аз в момента не го усещам много, много това.

0
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Ами, стискай зъби и след приемния изпит трябва ситуацията да е коренно различна като мине ситото. Все пак след това ще останат хора, които си плащат, за да се обучават, или стипендиантите, които със сигурност разбират материала и ще са ти много по-полезни.

0
a_banderov avatar a_banderov 19 Точки

Здравейте!

Има ли шанс да се въведе обратна връзка с оценяващия на домашното?

Моята идея е връзка чрез съобщения. Има го и риска да се почне flamewar чрез тях но може да се ограничи до 3 съобщения комуникацията м/у оценен и оценяващ.

Предлагам ги, защото, докато чета един от коментарите по домашното си, искам да отговоря на оценяващия с повече от "Коректен/Некоректен".

 

0
koleto_pz avatar koleto_pz 28 Точки

И аз за нещо подобно си мислех.

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.