Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
Nimate avatar Nimate 4 Точки

Относно лошите работодатели в лекцията "Как да кандидатстваме за работа?"

Здравейте!

Първо ще кажа, че материала от целия курс по "Екипни и личностни умения" е изключително интересен и полезен, а за отличното преподаване на Ангел мога да говоря само със суперлативи. Обаче на презентацията от лекцията "Как да кандидатстваме за работа?" има нещо, колкото забавно, толкова и смущаващо. Това са подточките от критериите за лоши работодатели или по-точно категоризирането им според националност. Без да се впускам в подробности, как това напътствие може да се приеме от масовата публика и евентуални бъдещи работодатели на студентите, ще кажа, че би изиграло много лоша шега. Все пак материала е на университета и той решава какво да преподава, но според мен този критерии не е много на място.

Поздрави!

1
Teamwork and Personal Skills
MladenMladenov avatar MladenMladenov 80 Точки

Като цяло, лекцията има за цел да улесни търсещите работа.

Нещата казани там са по-скоро насочващи и не всичко трябва да бъде приемано за абсолютен закон.

Винаги има изключения, има и добри фирми и лоши фирми, обикновено ги познаваш още преди интервюто (след като си кандидатствал). 

А лошата фирма за някой - може да бъде рай за други. Ако си един начинаещ програмист или каквато и да е друга професия без достатъчно опит, си длъжен да не се подчиняваш на стереотипи и предразсъдъци.

 Много по-добре е да се учиш практически в не толкова популярна или "кофти" фирма, от колкото вкъщи.

 

 

1
27/03/2015 14:37:04
Nimate avatar Nimate 4 Точки

Не става въпрос за това, че сме насочвани към добро или лошо по един или друг начин, нито как ще обогатим опита си занапред.

Въпросът става принципен, защото се засяга етническа тема. Може да има неоспорими факти, но да сочиш с пръст националности и държави докато техните икономики са с пъти по-развити от нашата, не е в твоя полза, даже напротив. Най-малко за това, че хора от държавната власт( да, за президента говоря) са обявили публично подкрепата си към теб, не бива да се прави. Не е ли така?

2
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6847 Точки

" Много по-добре е да се учиш практически в не толкова популярна или "кофти" фирма, от колкото вкъщи ". FALSE! За 8 часа вкъщи мога да се науча на каквото реша, а за 8 часа на работа може да се науча евентуално, на технологията, която изисква фирмата. Когато говорим за "кофти" фирма, която примерно се занимава с уеб дивепъпмънт с някакъв зачукан CMS без документация, или такъв какъвто те са правили. Първо, че рядко ще програмираш при наличието на CMS и второ осемте часа ще минават в това да разбереш коя е точната функция или къде да си сложиш файла в структурата на недокументирания CMS :) На работа се учиш само ако отидеш във фирма, която позволява да се учиш. "Кофти" фирмите не го позволяват :)

1
MladenMladenov avatar MladenMladenov 80 Точки

Трябва да дефинираме, кофти и добра фирма. 

Всеки има различни виждания по-въпроса. Прекалено субективно е. А под "кофти" фирми имах предвид описаните във видеото, "кофти" според държавата. Т.е. ако ти предложат работа в българска фирма, да не бягаш защото си чул от лекцията, че това са "кофти" фирми.

 

1
MladenMladenov avatar MladenMladenov 80 Точки

Така, българските фирми не са цвете, международните също.

За това вече изпращаме хора на Марc, и се надяваме междугалактически фирми да са по-добре платени и коректни от към кодекс на труда.

Шегата на страна, от където и да идва фирмата няма никакво значение, важното е cash-flow-a да не спира и да се спазват deadline-ите. Не можем да съдим за фирмата по-нейния произход.

0
06/04/2015 11:03:33