Минусите във форума - каква е ползата от тях?
Днес имах разговор на тази тема за един друг форум, та въпросът ми стана интересен и ще се радвам да чуя и гледните точки на участниците тук. Аз лично намирам минусите за вреден елемент от форума. Първо - каква може да е ползата от тях? Аз лично не я виждам. Някой е написал мнение, с което не съм съгласен? И какво от това? Винаги е добре да чуеш различна гледна точка. Там, където всички мислят еднакво, не се мисли много. Даден коментар ми е безполезен? Е на други може да е полезен, най-малкото човекът, който го е пуснал, е имал желание да изкаже мнението си. Ако темата не ме вълнува, просто няма да я следя и толкова. Досега съм давал само 1-2 минуса, бяха на откровено обидни коментари. Като цяло изключително много уважавам свободата на словото и не мисля, че трябва да има "другарски съд". Ако дадена тема е в нарушение на правилата, има си модератори.
С тези минуси се насърчават хората да мислят в коловоз и да се опитват да се харесат на другите - съзнателно или не. У всеки човек малко или много има заложена потребност да търси одобрение от околните. Мен примерно малко ме вълнува рейтингът ми във форума, но преди време на някаква тема, като взеха да ми праскат минуси, дори без да ми напишат критичен коментар, се ядосах и я изтрих. Впоследствие разбрах, че не съм бил прав да я трия, понеже с минуси или не, можеше да е полезна на някого все пак. Някой ще каже "ами грубите и хейтърски коментари"? Моят отговор е, че не всеки умее да се изразява добре. Но предпочитам да прочета груба и хейтърска критика и да извлека пак полза от нея, отколкото никаква. А има хора, при това иначе съвсем интелигентни и готини, които страшно ги влече да са морални съдници. И когато видят, че в тълпата почва да "хвърля камъни" по някого и те се включват. Това е нормална човешка психика. Което пък принуждава пишещите да се опитват да се харсат на мнозинството. Поради горе изброените причини смятам, че е най-добре да няма минуси в един форум. Ако не съм съгласен с нечие мнение - ще напиша моята гледна точка в отговор, ще споря и ще защитя позицията си. Но да праскаш анонимни минуси, без да си направиш труда да кажеш с какво не си съгласен, за мен е безсмислено.