Loading...
iliangrekov avatar iliangrekov 63 Точки

[Exam] JavaScript Basics - 05.04.2015 Мнения

Здравейте, аз лично съм разочарован от себе си. Решил съм всички изпитни задачи предишните изпити, но тези ми се сториха една или няколко идеи по-трудни. И то не точно по-трудни, а по-засукани така да се каже.

Изгубих адски много време на 1ва, където имаш да събереш 5 числа и да ги разделиш. Супер елементарна логика, но имаше подводен камък, който явно е бил в подадени отрицателни числа. Много се нервирах, че навсякъде ми дава 8 8 8 - в node.js, в chrome, в firefox, а judge решава, че е 88 - 80 е  7. Не ми е ясно как и защо. Загубих много време с нея. Втора успях да я реша, но пак буксувах поради грешен подход и след час и половина започнах от начало.

3-та ми трябваха още 15 мин да я реша, а 4та така и не стигнах до нея. Не ми се струва трудна, трябваше да започна с нея преди 2ра. 

Тагове:
14
JavaScript Fundamentals 06/04/2015 15:10:51
zh.stoqnov avatar zh.stoqnov 103 Точки

И аз се поядосах на изпита, което ми беше най-големия проблем. Представих се ужасно - най-слабото ми представяне досега. Реално тази сутрин след като се наспах, прегледах добре задачите и наистина смятам че са напълно решими със знанията, които имаме. Просто явно спекохме - говоря от името на хората, които смятат че могат повече но не го показахме на този изпит. Да наистина материалите, по които се готвихме бяха ограничени и предходни задачи от изпита бяха в пъти по ясни и лесни, но това не е никакво оправдание за тези плачевни резултати. Седях на първа задача 1 час - което просто е абсурдно, вземайки предвид сложността и. След като станах тази сутрин си пуснах лаптопа и без да имам условие пред себе си реших първа задача за точно 5 минути - от първия път 100/100. Мисля че ако ми беше тръгнал така изпита със сигурност щях да имам доста по висока оценка, но в последните моменти вчера усещах просто как се боря за 1-2 теста да ми излязат - напълно отчаяни последни опити. Ще се постарая да извлека нещо позитивно за себе си от този изпит и по-точно да не отивам повече твърде пренавит, с превишено самочувствие, защото определено този път ми оказа лошо влияние и накрая остава само едното гадно чувство за не добре свършена работа.

5
velevatanas avatar velevatanas 85 Точки

     Виждам, че много хора са с неприятно впечатление от изпита. И аз съм от тях. Освен това разбирам, че целта е била да се избяга от рутината на задачите, като се разнообразявт условията. Изцяло приветствам такова желание. Нищо по-полезно от това да развиваме мисленето и логиката си. С две ръце съм "за". Но в желанието си да предизвикате креативността, всъщност предизвикахте недоумение и раздразнение с условията си. Много ви се моля да пишете грамотни условия, без двусмислици. Аз имам едно предложение към вас: щом искате да предизвикате мисленето и съобразителността давайте още по-сложни задачи, но напишете условията кристално ясни. Начина на изразяване на авторите на условията е кошмар. Смислово, стилистично и т.н. Нека се концентрираме върху плетенето на схеми в кода, а не върху това какво се иска от нас и какво е имал предвид авторът на задачата. Значи да вдигне ръка този, който прекарва огромна част от времето на изпитите, чудейки се дали е наясно какво се иска от него! Направете задачите по-сложни. Честно казано логиката на задачите в повечето случаи е елементарна и аз лично не се справям със задачите, в които не знам какво точно трябва да правя. На изпита вчера времето ми отиде в първа и втора, защото логиката ми е вярна (нали логическо мислене искаме да развиваме), но на изпит е изнервено и дори малките неясноти или двусмислия водят до големи пропуски и губене на време и борба с един два теста, които не излизат и понеже не ги виждаш започваш да се чудиш абе кво точно се има предвид, да не би джъджа да пуска тестове, които не са обхванати в условието (има такива случаи), търсиш в условието къде е уловката и т.н.

       Още веднъж предложението ми:  Не се мъчете да измисляте забавни историйки с чичо Скрудж и Бълхата Цура (отначало прочетох Ц-то като "К" :))), а дайте МНОГО по-сложни като логика и алгоритъм задачи и след това сложете всички тестове, за които джъджа проверява. Така елиминираме момента, при който всички се чудим какво е било в главата на автора. Дори и понякога при ясно написани условия, като не разбираш защо не ти дава максималния брой точки и започнеш да гадаеш, изпита отива по дяволите. Нека да обърнем внимание на алгоритмите, а не на догадките. Сега знам даже какво ще кажете: ама те условията са ясни, вие не четете и т.н. Ами само вие май мислите така като гледам коментарите. Погледнете само 2-ра задача, в която може да се изгубиш, докато отсееш нужната информация. Добре поне, че важните неща са в удебелен шрифт, иначе не знам кой щеше да реши нещо. 2-ра задача е пример за това как нещо елементарно, може да се усложни до степен, че всеки бърза да прочете дългия текст и пропуска неща, които иначе са написани. Много ще ми е интересно да видя всички тестове на джъджа. Не критикувам никого, не се бях подготвил добре за изпита, просто давам предложение за акцента при развиването на мисленето и ви моля да пишете грамотни условия.

5
06/04/2015 13:52:41
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Втора задача има кошмарно дълго и заплетено условие, което е неуспорим факт и може би още не е моментът за такива условия. Според мен това трябва да става бавно и постепенно.

Идеята ми е, че наистина в един момент, трябва условията да стават все по-заплетени. Не за друго, ами изпитите и като цяло всяка инстанция на курс трябва да бъде една подготовка за реалната среда.

Обикновено ако не попаднеш в една от компаниите, които се броят на пръстите на едната ръка, в която има длъжност, чията отговорност е да превърне изискванията в добре смелени технически изисквания, то най-вероятно ще попаднеш в компания, в която идва клиентът и си стискат ръцете с мениджъра на проекта, че трябва да се направи игра с бълхата Цура, щото Цура е много добро маркетингово име за бранда на клиента и те много искат игра, в която със скоците на Цура и Бойко да предизвикат интереса на масовата публика и електората.

И такова условие на проект ще дойде при теб като програмист и ти ще трябва да отсееш техническите неща от глупостите и маркетинговите изисквания на клиента. Защото в 90% от фирмите, този който ще ти възложи задачата не е техническо лице.

И също в толкова голям процент от случаите кодът, който трябва да изпишеш за да стане готова задачката е 10 реда, но самото разбиране на задачката и разцепването и на по-малки такива отнема два дни.

4
velevatanas avatar velevatanas 85 Точки

Сам го каза: кодът е лесен, а другото отнема ДВА дни. Аз лично бих искал да продобия и развия логическо мислене и знания по проблематиката на самия код, а не какво си щял да иска клиентът, което и той не знае какво иска. Ти като можеш да създаваш работещи сложни алгоритми, това "другото" сам ще предложиш какво може и какво не на "нетехническите" лица. Ако искаме да развием и тези умения, нека има отделен курс за това или пък просто половината задачи да предизвикват логическото мислене, а другите да са неясни и да търсиш откъде идва еди какво си. 

0
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Аз мисля, че изпитът е грешното място, на което да се учиш. Там трябва да прилагаш знания. И по двете. И по логическо мислене и по разчитане на бизнес изискванията.

В рамките на курса учиш материала. На подготовките е хубаво да се обръща внимание на това и как точно е разчетено условието. И така накрая на изпита ще имате подготовка и за двете неща. Цял курс е трудно да се направи, то това е по-скоро практическо от колкото теоретическо и съответно според мен е най-добре да му се обръща внимание на лабове и подготовки. :)

-1
enevlogiev avatar enevlogiev 1168 Точки

Горе главата, хора.

#ДълбокоПослание

18
VeskoTech avatar VeskoTech 7 Точки

В условието на втора задача "Problem 2 – Flea Racing" пише изрично "For cosmetic purposes the name of each flea will begin with a different letter.", а в тестове номер 1,4,5,6 това не е изпълнено! Точно тази буква ползам за ключ. Затова ми гърми кода, дава 50 точки! Поправете ме, ако греша!

4
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Не грешиш. По-горе още един колега го отбеляза това. 

Обикновено такива неща се хващат още по време на изпита и се коригират на място.

Моят съвет е да пишеш на екипа с молба теста да бъде премахнат и резултатите преизчислени. Според мен това е най-коректното нещо, което могат да направят в тази ситуация.

Едит: Проверих тестовете, четри са с повтарящи се имена или инициали: 1, 4, 5 и 6.

1
06/04/2015 21:40:32
enevlogiev avatar enevlogiev 1168 Точки
Колега, аз това го открих още сутринта, защото и мен ме ядяха тези 50 точки. Споменал съм на екипа и казаха, че ще разрешат въпроса : )
0
velevatanas avatar velevatanas 85 Точки

От къде видяхте тестовете?

0
velevatanas avatar velevatanas 85 Точки

Току що погледнах резултатите. Хора, защо имам НУЛА точки?!? Вчера ми даде 75 на първа и 87 на втора. Сега не ми показва каквито и да е точки и никакъв код, който да съм събмитвал!?!? Влизам да си видя къде ми са грешките в кода и на всички задачи ми е все едно нищо не съм пускал. Кво става?

0
06/04/2015 22:15:35
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Мисля, че са пуснали някакво ретестване, защото на 2-ра има хора с повече точки от вчера. При теб точките са същите. Да не би да гледаш в Practice? 

Ето тук са състезателните: https://judge.softuni.bg/Contests/Compete/Results/Simple/80

3
velevatanas avatar velevatanas 85 Точки

Оф, благодаря ти за бързия отговор :) Вече щях да побеснея :) Не само в практиса, гледам и тук на Резултати https://judge.softuni.bg/Contests/Practice/Results/Simple/80 

P.S. видях се, благодаря ти.

 

0
06/04/2015 22:24:37
joanmar avatar joanmar 14 Точки

Доста се чудих дали има смисъл да изкажа мнението си, но все пак :)

На мен самите условия ми се сториха доста усукани и завъртяни в сравнение със задачите от предишни изпити.. Осмислянето на самото условие отнема време, нали? Винаги има дребни детайли, които се оказват доста съществени.. И какво става, когато ние, студентите откриваме Вашите грешки?! Защо винаги, винаги има печатни грешки? И какво означава 'печатна грешка'? Искате да кажете Ваша грешка, недооглеждане?! Защо трябва да се стига до преизчисляване на резултатите след като е приключил изпитът? Ако условието е било правилно написано и на мен щеше да ми бъде по-лесно да си реша задачите и на Вас нямаше да Ви се налага да правите каквито и да било преизчисления! Сега се чудя изобщо дали имаше правилно написано условие на поне една от 4 задачи... цели 4 задачи....... Да, всеки прави грешки, но това е всеки път, на всеки изпит до сега :) Обстановката по време на изпит предполагам за всеки е напрегната и когато започнеш да се чудиш дали условието нещо куца или така ти се струва, не е много яко и дори се объркваш още повече. А когато питам някой от асистентите за нещо по условието, се подпитват един друг, защото явно дори не са запознати със задачите.

Прави ми впечатление и друго нещо. Домашните ни бяха хем по-кратки, хем доста лесни и изведнъж - БАМ! ... доста по-трудни задачи на изпита. Имаме само 2 подготовки за изпит, които според мен никак не са достатъчни и то за хора които за пръв път се сблъскват с джаваскрипт... На предните 2 курса пак не бяха достатъчни подготовките, но поне задачите бяха доста по-нормални като трудност и резултатите смятам са доста по-добри от сегашните. Не може да очаквате за няма и месец да се усвои един нов език до такава степен, че сме някакви мастъри... 

И не, не съм от хората, които идват на изпит без грам да са учили и се надяват да напишат нещо и да минат... И аз, както и доста от колегите, не се представих добре на изпита по една или друга причина, но смятам, че има МНОГО какво да се промени в организацията и направата на какъвто и да е изпит в СофтУни. Наков създаде собствен университет с нагласата да създаде и нов модел на обучение, но ако не се оправят 'бъговете', то този университет по нищо няма да се различава от всеки друг!

 

 

 

6
zh.stoqnov avatar zh.stoqnov 103 Точки

Не знам доколко е добра новината за повечето от нас, но резултатите от изпита са излезли.

2
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.