Какво имаме право да ползваме на изпита и какво не?
Струва ми се, че има нужда от отделна тема по този въпрос, а именно дали е позволено да се рови из нета, да се ползват лични таблици, бележки, подсещащ код, самите лекции и т.н.
Струва ми се, че има нужда от отделна тема по този въпрос, а именно дали е позволено да се рови из нета, да се ползват лични таблици, бележки, подсещащ код, самите лекции и т.н.
Тук е описано: За университета -> най-долу - Изпити
И аз съм с двете ръце вдигнати горе за такава тема, в която да бъде описано абсолютно всичко относно изпита и начина, по който ще протече той, но от друга страна смятам и че колегите от университета работят по въпроса и рано или късно ще има такава тема. Иначе добре си се сетил относно това, тъй като малко или много в един момент това е най важното :)
Моето виждане е малко по-специфично. Не ми харесва самата идея, че на моя си собствен лаптоп ще трябва да се инсталира шпионски софтуер, това е основната причина, поради която възнамерявам да ползвам някой от компютрите на СофтУни. Там чисто психологически не ме притеснява шпионския софт, защото машината не е моя. Освен това очаквам и интернетът да е по-стабилен на стационарен компютър, "който си е оттам". Нямам и нищо против да ми бъде отделен личен квестор, който да следи екрана 6 часа. :)
Ами мисля, че това е малко параноично. Понеже никой от университета не се интересува от твойте данни, пък и след изпита ти си го изтриваш. Той работи по време на изпита ;) А звучи параноично понеже ти си инсталирал достатъчно други "сигурни" програми, с които уж нямаш проблем. Например - Хром, Файрфокс и прочие "сигурен" софтуер. Само, че там се интересуват от данните ти и ти казват обратното!
Но идеята да се кара изпита на стационарен компютър е добра, защото безжичния нет наистина е мноого бавен и постоянно прекъсва. Дано го оправят до тогава, но подозирам, че ще е лудница. Днес 20 минути се занимавах да си оправя връзката, вместо да решавам задачи от домашното и по-принцип всеки път когато съм на лекции, ми прекъсва нета стотина пъти. А дори и не бяхме много хора - залата е наполовина празна. Ако връзката бъде така и на изпита - това ще е... big fail.
Да, признах си, че параноята е чисто психологическа. Добрият системен администратор е параноичен. Чувството ми с този софтуер е като да услужа на друг с четката си за зъби. Не искам да засегна никого по никакъв начин.
Излизам от рамките на темата, но ми е интересно Бибос с каква увереност се изказваш за компютър, който не си виждал. Защо мислиш, че "вярвам" на "сигурни" програми и че те имат достъп до реална информация (освен ИП адрес)? Няма 100% сигурност, но има един минимум, който е желателно да бъде изпълнен.
Юлия, затова и препоръчвам носене на повечко складиран на лаптопите код и дори книжнина. Класиката си е класика, макар да няма Ктрл+Ф. Дори мобилен нен не е много опция, без да плюя по конкретни оператори, впечатленията ми са лоши.
На последната лекция нашия лектор ни посъветва предварително за изпита да си направим един празен Solution с 5 празни програми по този начин си спестяваме поне 5мин и имаме нещо за самочувствие на старта :-)
Не е много добра идея да се ползват телефони, тъй като чрез тях много лесно може да се подсказва.. Айде да не казвам как и многото начини, които ми идват на ум..
Ами то може и да може да се подсказва, ама в крайна сметка нали за това трябва да следят асистентите. Значи излишно е да се търси перфектна система. Няма такава. То и всеки един от нас може да падне по стълбите пред входа, ама излизаме навън, нали.
Ако в залата интернета не работи, а ми трябва, ще си го пусна от телефона, пък ако се налага изрично ще викна асистент да гледа какво и как правя докато го пускам.
Направо поискай телефона на асистента за по-сигурно. :) Наистина започвам да се притеснявам с тези вайкания за нета.
Мерси, но точно това исках да коментираме:
На изпитите е забранено ... писане във форуми ...
това означава ли, че четенето на форуми е разрешено?
Е сам казваш писането е забранено. Ти ще четеш.
Мисля, че този цитат е красноречив:
"На изпитите е позволено да се ползва Интернет, както и предварително подготвени или публично достъпни в Интернет помощни материали (книги, учебници, презентации, видео уроци и други). "
Можеш да четеш всичко в нета. То това е идеята, просто не някой да ти помага! И отговора на въпроса ти е: да, може.
И все пак сигурността не е на 100%, дори да не си зададе въпроса през форума, човек може да го направи по телефона и просто да си го прочете там където предварително се е уговорил да му го изпратят/форум/, като ще спази правилата, но реално ще е чийтнал. Помислете за защита върху този и други подобни варианти.