Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

СофтУни 2.0: промени в учебния план

Колеги,

Имаме удоволствието да анонсираме вътрешно за студентите в СофтУни планираните отдавна промени в структурата на учебния план на Софтуерния университет:

https://softuni.bg/news/SoftUni-New-Conception

Накратко въвеждаме следните подобрения в образователната концепция на СофтУни:

  • Запазваме концепцията за подготвителните курсове (старото ниво #0). Ще правим нов курс за начинаещи почти всеки всеки месец.
  • Запазваме концепцията за 3 основни семестъра, но ги удължаваме на по 6 месеца и ги обособяваме тематично:
    • Модул Fundamentals: Advanced C#, OOP in C#, Teamwork and Personal Skills, Java Basics, High-Quality Code
    • Модул Front-End: HTML/CSS, JavaScript Basics, Advanced JavaScript, JavaScript Applications, JavaScript Frameworks (AngularJS)
    • Модул Back-End: Databases, Database Apps, Web Services & Cloud, PHP Web Development, MVC Frameworks and ASP.NET
  • Ще имаме нов прием 4 пъти годишно: за модул Fundamentals (старото ниво #1)
  • Ще правим веднъж годишно Front-End и Back-End (по 6 месеца), като
    • студентите или карат първо Front-End, после Back-End
    • или наобратно: първо Back-End и след него Front-End
  • Запазваме концепцията за изборните курсове: ще правим по 5-10 изборни курсове на година
  • Въвеждаме кредитна система като критерий за дипломиране
  • Въпреки удължаването на курсовете, няма да променяме цените за идния семестър (модул Fundamentals - май 2015 и модул Back-End - юни 2015)
  • За студентите от сегашното ниво #1 ще наместим програмата, така че да не изпуснат нито един от първоначално предвидените курсове (ООП, КПК и т.н.)
  • За студентите от сегашното ниво #2 няма промяна - ще учат планирания модул Back-End
  • Всички нови студенти ще учат по новия учебен план

Това е предварителна информация за вътрешна употреба. Очаквайте официално старта на новия уеб сайт "СофтУни 2.0" след няколко седмици. На него ще публикуваме цялостна подробна и ясна информация за учебния процес: нива, модули, професии, сертификати, курсове, кредити, ...

За момента може да задавате въпроси в тази тема.

60
pepster avatar pepster 69 Точки

Здравейте, 

Новото преразпределение на дисциплините в нивата/модулите е действително доста по-добро от текущото. Адмирации, за което!

Има резон в разсъжденията на колегите от ниво 1 за презапсване на нивото, аз също се замислям върху това. В тази връзка имам следните въпроси:

1-во: Ако се презапише ниво - ще ни бъдат ли признати досега минатите дисциплини, когато дойде техния ред в последващите модули  и

2-ро: Ще може ли на тяхно място, ако не желаем да ги повтаряме да запишем други (с оглед да оптимизираме времето си)  и с какви? (ще може ли да са от задължителнатата програма) ? 

Бихте ли могли да ни дадете някаква примерна 'наместена' програма, дори и да не е в окончателния си вид за хората завършващи сега ниво 1.  За да можем да огледаме нещата и да вземе своите решения. 

Благодаря предварително.

3
10/04/2015 18:46:04
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

Ако имаш силни резултати в ниво 1, препоръчвам да продължиш напред. Ако имаш слаби резултати, има смисъл да презапишеш, за което по традиция даваме по-ниска цена (не сме решили точно каква). Заместващи курсове не сме измислили, но очаквям да има изборни по това време, с които да си уплътните времето.

За хората продължаващи напррд ще оптимизираме програмата, за да няма повторения и празно време между курсовете.

1
mimzi98 avatar mimzi98 2 Точки

Здравейте, 

Новата програма изглежда доста интересна и по-структурирана.

Понеже в момента съм Ниво 1 и имам невзети изпити, въпросът ми е дали си остава практиката с поправителната сесия в края на нивото или възможността за презаписване на нивото?

Благодаря предварително!

1
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

Да, ще има поправки в края на всяко ниво. От 6те месеца всеки семестър в последния месец ще се поправките.

При всички курсове запазваме старото правило: първо явяване е безплатно (включено е в цената на съоъветния модул), а поправките са по 20 лв. и може да се явяваш много пъти, включително за повишаване на стара оценка.

1
mimzi98 avatar mimzi98 2 Точки

Благодаря за отговора :)

0
oconne avatar oconne 113 Точки

Поздравления за новата програма! 

Страхотно е да видиш дори една малка част от собствените си идеи реализирани. Много ми харесва модулното (тематичното) представяне на програмата, както и кредитната система (кредидтната система ще спести доста мъки, така ще има само един фактор при гъвкава програма ). Така или иначе бях решил да презаписвам 3-то ниво, сега ще го направя просто с голям кеф и най-вече със спокойствие, че ще имам време да поправям изпити на воля  (а и да поуча малко повече). 

Това което правите е наистина супер!

3
verito898 avatar verito898 265 Точки

Аз пак не мога да разбера програмата  за текущото първо ниво .  

"за студентите, завършващи Ниво 1 - могат да запишат Модул "Back-End Development", стартиращ през Юни 2015, преди началото на който ще преминат през допълнително обучение по OOP, знанията от който ще им бъдат необходими за бъдещите курсове."

Така е написано в news секцията , а в един от отговорите следното нещо :

" Вие имате да взимате още два модула: frontend и backend. Мислим ООП да го учите есента, когато другите ще имат HTML като част от frontend модула. " 

Въпроса ми е кога последно ще вземем материала за ООП  и КПК (които лично аз смятам за важни и найстина се надявам да не бъдат претупани ) ?

Също така ако ООП-то се вземе чак септември месец , найстина ли можем да вземем целия backend модул без знания по ООП и КПК ?

2
11/04/2015 10:41:01
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

До колкото разбрах за вас ще има курс ООП преди да влезете в backend нивото.

1
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Ще имате курс по ООП, който ще е ускорен. В смисъл, няма да е претупан, но ще съдържа по-основните неща и ще ви спестят за момента някои неща, които няма да ви трябват.

1
iliangrekov avatar iliangrekov 63 Точки

По принцип малко се притеснявам от думите "ускорен" и  "спестят". Тъй като явно още не е уточнено всичко надявам се тези дни да ни се разясни какви са ни възможностите на всеки випуск по отделно. Обикновено тези, които са в заварено положение при мащабни промени или са прецакани или са облагодетелствани. Важното е според мен качеството на подготовката ни да не пострада.

2
13/04/2015 22:34:00
villyjord avatar villyjord 175 Точки

Привет. Адмирации за промяната.

За тези, които сме Ниво 1 - наистина би било хубаво да имаме официално две опции, като сайта да ги структурира и администрира подобаващо да няма никакво объркване:

1) продължаване с подходяща модификация на курсовете, какъвто вариант е и в действие (това би било оптимално за хората, който бързат и искат да се вместят в стария график като обща продължителност)

но и

2) презаписване на Ниво 1 (това би било оптимално за хората, който не бързат толкова и може би имат специален интерес към модул Fundamentals). Тъй като не стана ясно от отговора на Светлин към Pepster, тук наистина е важно да ни се признаят взети вече изпити. Това би било не само справедливо, но и много удобно защото:

- когато тези изпити се появят отново по-късно, хората ще имат време да запишат изборни курсове на тяхно място, както отбеляза вече Светлин. Т.е. дори няма да имаме толкова загуба на време и отиваме близко до първата опция, защото ще се избърза съответно пък с изборните курсове.

- сега през май има поправителна сесия и всеки би могъл да се яви на съответните изпити по такъв начин, че да си оптимира нещата спрямо такива признавания и последващите модули.

Бих използвал и възможността, като се правят всички тези промени, вкл. нов сайт, да повдигна въпроса, че би било много полезно всички правила за поправките, формирането на оценките (основен изпит, поправка, домашни, проекти) и т.н. да са ясно написани някъде, а не да досаждаме на момичетата от фронт офиса. Отделно груповите проекти имат определени слабости, особено за онлайн студентите.

0
11/04/2015 18:00:49
Hristo_Penchev avatar Hristo_Penchev 389 Точки

Нека и аз се включа с едно предложение - да се въведе възможност за повтаряне на конкретен курс срещу определена такса. Да речем, изкарал съм модул 1, но не съм доволен от знанията си по ООП. Продължавам с модул FrontEnd, но записвам паралелно и курса по ООП със следващия модул 1. Предавам и проверявам домашни, участвам в екипен проект, явявам се на изпит. И в момента съществува вариант човек сам да си гледа лекциите и да се яви отново на изпит за проверка на знанията, но смятам, че пропуските биха се попълнили по-добре, ако повтори даден курс. 

2
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Каква е разликата между това официално да "повтаряш" или да го правиш без да е официално?

2
Hristo_Penchev avatar Hristo_Penchev 389 Точки

Ами лично на мен ми е най-вече за участието в екипен проект. Също така е полезно да получиш някаква обратна връзка за домашните. Иначе едва ли някой ще те спре да посещаваш лекцията, стига да има места. Не вярвам и да ти откажат консултации. Но от друга страна не виждам и кой губи от официално "повтаряне" на курса.

1
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Има някакъв резон, защото в момента имаш две опции: 1) повтаряш нивото/модула; 2) отиваш на поправка на изпита. Първото може да е overkill ако само по определен предмет не си подготвен добре, второто пък не ти дава възможност да минеш през цялата процедура с домашните и екипните проекти. 

2
nstanevski avatar nstanevski 37 Точки

Още един въпрос за ниво 1 (модул Fundamentals): Курсовете в него ще са: Advanced C#, OOP in C#, Teamwork and Personal Skills, Java Basics, High-Quality Code. Въпросът ми е в този ред ли ще са курсовете(т.е. няма да започваме с Java)?

0
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Няма да започвате с Java.

0
zdravko7 avatar zdravko7 63 Точки

Здравейте,

И аз имам 1 въпрос. С каква продължителност ще са индивидуалните курсове за ниво #1 (Advanced C#, OOP in C#, Teamwork and Personal Skills, Java Basics, High-Quality Code). Имате ли предвидена продължителност, за да можем започващите ниво 1 да сме по-добре подготвени? (примерно: по 1 месец на курс)?

0
quickben avatar quickben 966 Точки

Така и така правите промени, аз ви моля, да помислите за по-сериозни санкции за хората които се записват за участие в отборните проекти и после неработят, ако им вземате по 100 точки от изпитния резултат се съмнявам да се записват и да не работят после.

Аз имам един конкретен въпрос който са си задавали и други хора, финансово трудно ще намеря пари(за разходите в София, таксите са добре) за още 6 месеца(трето ниво), можем ли да очакваме(хората с над 5.0) общ успех от второ ниво да си намерим някаква работа да закърпим финансовото положение, че иначе ще стане така, че заради пари няма да мога да завърша трето ниво и ако неможем след второ да си намерим работа излиза, че съм изхарчил 12 хиляди лева(1 година в София) и 1 година учене напразно :(

Поздрави.

5
13/04/2015 13:44:36
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

12 хиляди лева са ти само разходите. Още поне толкова са ти пропуснатите заплати през тоя период. Има си хас да е напразно!

1
quickben avatar quickben 966 Точки

Питам си Филип, че аз лично немога да си позволя да презаписвам ниво, затова си седя на дупето по-цял ден и с едно малко изключение(което ще поправя) имам само петици и шестици, отделно съм си сметнал разходите за 1 година, а сега се увеличава продължителноста на нивото, измислил съм си пари за трето ниво, но няма да ми стигнат за цялото, затова живо ме интересува дали добрите студенти ще имаме реален шанс да започнем работа след второ ниво, за да можем да изкараме и трето ниво.

2
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Просто посочих, че освен разходите имаш и допълнителна цена под формата на пропуснати ползи. И моите сметки са доста сходни.

Може да започнеш и самостоятелно да си търсиш работа, но според мен най-добре да се свържеш лично с екипа за съдействие. Колкото и да си спестовен повече от година е трудно да издържиш без доходи освен ако не живееш при мама и тате.

2
joanmar avatar joanmar 14 Точки

В момента съм 1-во ниво, но имах намерение да започна ниво 2 чак Септември... В такъв случай ще го има ли това "наваксване" и тогава, или? Предполагам ще има и други хора, които по една или друга причина няма да запишат ниво 2 веднага след края на 1во.Мислили ли сте за това? Понеже до сега доколкото знам всеки е имал свободата да записва следващо ниво когато желае.

1
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.