Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

СофтУни 2.0: промени в учебния план

Колеги,

Имаме удоволствието да анонсираме вътрешно за студентите в СофтУни планираните отдавна промени в структурата на учебния план на Софтуерния университет:

https://softuni.bg/news/SoftUni-New-Conception

Накратко въвеждаме следните подобрения в образователната концепция на СофтУни:

  • Запазваме концепцията за подготвителните курсове (старото ниво #0). Ще правим нов курс за начинаещи почти всеки всеки месец.
  • Запазваме концепцията за 3 основни семестъра, но ги удължаваме на по 6 месеца и ги обособяваме тематично:
    • Модул Fundamentals: Advanced C#, OOP in C#, Teamwork and Personal Skills, Java Basics, High-Quality Code
    • Модул Front-End: HTML/CSS, JavaScript Basics, Advanced JavaScript, JavaScript Applications, JavaScript Frameworks (AngularJS)
    • Модул Back-End: Databases, Database Apps, Web Services & Cloud, PHP Web Development, MVC Frameworks and ASP.NET
  • Ще имаме нов прием 4 пъти годишно: за модул Fundamentals (старото ниво #1)
  • Ще правим веднъж годишно Front-End и Back-End (по 6 месеца), като
    • студентите или карат първо Front-End, после Back-End
    • или наобратно: първо Back-End и след него Front-End
  • Запазваме концепцията за изборните курсове: ще правим по 5-10 изборни курсове на година
  • Въвеждаме кредитна система като критерий за дипломиране
  • Въпреки удължаването на курсовете, няма да променяме цените за идния семестър (модул Fundamentals - май 2015 и модул Back-End - юни 2015)
  • За студентите от сегашното ниво #1 ще наместим програмата, така че да не изпуснат нито един от първоначално предвидените курсове (ООП, КПК и т.н.)
  • За студентите от сегашното ниво #2 няма промяна - ще учат планирания модул Back-End
  • Всички нови студенти ще учат по новия учебен план

Това е предварителна информация за вътрешна употреба. Очаквайте официално старта на новия уеб сайт "СофтУни 2.0" след няколко седмици. На него ще публикуваме цялостна подробна и ясна информация за учебния процес: нива, модули, професии, сертификати, курсове, кредити, ...

За момента може да задавате въпроси в тази тема.

60
bsdemon avatar bsdemon 348 Точки

Много пъти сме го коментирали това и аз и други колеги приветствам по-дълги и по-задълбочени курсове.
Но тук идва и един друг проблем, че повечето хора си викат "Има време до изпита, няма да уча сега" и се учи в последния момент.
Което си е пагубно. Както Наков обича да казва "Ако няма изпити, студентите не учат." Ще има ли междинни изпити, лабове, проекти, контролни, не само по 1 както е сега?
Пример мога да дам курса по КПК, ами повече от половината колеги, в това число и аз се хванахме последната седмица.

Един много важен въпрос който не се засяга. Наков много обича C# и .NET и набляга на тях, само че ако са верни статистиките и други езици и технологии се търсят и използват, дори може би и повече. Поне в България с C# е мнооооого трудно за си намериш работа а това e основното нещо за което сме всички в SoftUni.
Вярно е че и ако имаш стабилна основа, ще ти отнеме може би месец за да навлезеш в друг език, но има специфики които трудно ще научиш сам, трябва си яко кодене и разнообразни проекти.
Та, ще има ли курсове в които да се набляга главно на други курсове за програмиране, Java, Python, C, C++, PHP.
Специално за мибилните платформи, се търсят и ще се търсят все повече хора, Swift, Objective-C и пак Java.
Знам че няма как да се обхване всичко, но трябва да се работи и в тази посока.
И може би няма да е лошо да има специализирани, незадължителни курсове по някой език, 3-6 месеца, срещу допълнително заплащане, както бяха fast-track курсовете в началото.

6
oconne avatar oconne 113 Точки

Здравей bsdemon

    ще поадвокатсвам за Наков. Класациите които той непрекъснато представя са следните: JavaScript>Java>PHP>C#>C....Трабва да се прави разлика между неговите лични идеи  и състоянието на пазара на труда, това той сам го е казвл много пъти, той винаги е посочвал JavaScript на първо място на пазара на труда. Аз мисля че това ясно разграничение той много категорично и почти ежедневно го обявява. Надявам се това да е успокение за теб (а и за мен и всички останали) че той ще обхване всичко от което имаме нужда. Прдполагам че той се готви за доста гъвкава политика и програма (съдя това по внасянето на кредитната система). Така че оставам с впечатление че всичко е ок относно технологите които ни трябват, но все пак управата сигурно ще ти отговори по обширно.

   Втората част на въпроса ти която беше коментирана дълго време, е толкова важна и сериозна, но дано експеримента да покаже, че този който е решил да учи ще го прави сериозно и непрекъснато. В карйна сметка високите резултати от 5.0 на горе не могат да се постигнат с една седмица учене. 

 Специализираните курсове остават, никъде не пише че се отменят. 

  • "Запазваме концепцията за изборните курсове: ще правим по 5-10 изборни курсове на година"

ако съм разбрал правилно въпроса ти.

1
14/04/2015 18:39:42
villyjord avatar villyjord 175 Точки

В допълнение на предишния ми постинг:

Ако се предвиди опцията за презаписване на Ниво 1 с признаване на взети вече изпити от Ниво 1, би било дори неофициално (преди да е готов сайта) добре да знаем някакви най-общи подробности преди поправителната сесия през май. Тя е точно след месец и е важно човек да реши на кои изпити би се явявал/повишавал, а и как най-общо да процедира - презаписване vs. продължаване. 

Тук възниква естествения въпрос дали нa човек, който реши да презапише, за признаване изпити: (i) е нужно да ги е взел всички, т.е. формално да е изпълнил изискването за минаване на Ниво 2,  (ii) може да избере кои курсове да му се признаят и кои не. Според мен тъй като презаписването е очевидно в ущърб на учащия, би било справедливо отговорът да е отрицателен на точка (i) и положителен на точка (ii) и да имаме пълна гъвкавост. Т.е. хипотетично ако някой се е явил/реши да се яви само на един изпит от Ниво 1, да може да презапише Ниво 1, като този изпит да му се признае за по-нататък в Ниво 2 или 3.

0
14/04/2015 17:39:35
boyanst avatar boyanst 29 Точки

Здравейте,

Ще започвам Fundamental Level през май. Някой занае ли къде мога да намеря видео материали за курса Advanced C# и съдържанието на курса.

3
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

C# 2 все още не се е провеждал в СофтУни, материята, която ще се преподава там досега беше разпиляна по други курсове. Може да гледаш лекциите на Телерик, но е възможно в курса в СофтУни да има допълнителни неща, които ги няма там.

2
patrik avatar patrik 26 Точки

Аз съм студент първо ниво, кога се очаква да излезе програмата, както и датите запоправка? Какво става с PHP-то, което е предвидено за друг модул? И в другия модул ли ще можем да се явим на изпит по PHP?

0
mihayloff14 avatar mihayloff14 824 Точки

Доколкото успях да разбера, когато представиха програмата пред мен, курсът по PHP в новия модул би трябвало да бъде различен от сегашния PHP в ниво 1, с оглед на това че ще се разглеждат по-задълбочени неща свързани с PHP уеб разработка. Следователно, може да се очаква, че сегашния и новия курс няма да се считат за едни и същи и с еднаква тежест.

0
15/04/2015 19:59:16
a.polyanska avatar a.polyanska 107 Точки

Здравейте,

Аз не разбрах- 2ро ниво съм и вероятно ще трябва да презапиша нивото- по новата схема ли ще се учи и с каква продължителност? А също и ще се дублират ли вече изучавани предмети?

1
Hristo_Penchev avatar Hristo_Penchev 389 Точки

Доколкото разбирам, сега ще караш back-end с нас, а ако не си усвоила знанията от настоящето второ ниво, през зимата пак ще има фронт-енд модул, съдържащ материалите, които ние в момента учим и ще можеш да повториш. Дублиращите се курсове няма да ги караш втори път.

1
a.polyanska avatar a.polyanska 107 Точки

Въпросът е, че ще трябва да записвам поради невзети изпити. Така ще мога ли да карам бекенд или ще трябва да си чакам докато започне новият фронтенд и чак като го мина успешно да продължавам нататък?

 

0
Hristo_Penchev avatar Hristo_Penchev 389 Точки

Няма никаква логика да те оставят да чакаш шест месеца без да учиш. Ако искаш попитай и администрацията за официално потвърждение, но съм 99% сигурен, че ще можеш да запишеш бекенд модула. Идеята е вече фронтенд и бекенд модулите да не са конкретно второ и трето ниво, а да могат да се карат и в обратен ред, в зависимост от програмата. Така че не виждам причина да не можеш да изкараш бекенд и после, като пуснат пак фронтенд модул, да си вземеш изпитите от там.

1
S.Iliev avatar S.Iliev 47 Точки

Имен силно ме интересува продължителността на курсовете. Не, че съм си взел изпита за нулево ниво, но както посочи XmUrF вниманието се разделя. Аз момента работя по 10-12 часа на ден и едвам смогвам да отделя 2 максимум 3 часа за учене, което е адски недостатъчно, а за практика да не ми се споменава. За съжаление не мога да си позволя да остана без работа. Тази  продължителност от 6 месеца ще бъде ли интензивна или ще имаме повече време да отделим на материала и практиката?

0
katqcherdoneva avatar katqcherdoneva 3 Точки

Каква ще е цената за ниво?

0
malkstor avatar malkstor 348 Точки

"Въпреки удължаването на курсовете, няма да променяме цените за идния семестър (модул Fundamentals - май 2015 и модул Back-End - юни 2015)"

0
p_shalev avatar p_shalev 80 Точки

   Здравейте,

Студент съм от Ниво 1 и имам следните въпроси:

1.Курсът PHP ,който тече в момента в Ниво 1, ще бъде ли включен в този си вид в новата концепция или ще трябва да се кара наново PHP Web Development(тоест да се обезсмисли сегашният)?Ако се кара наново ,то ще получим ли някакви кредити за PHP Basics?

2.Кога ще започне допълнителното обучение по ООП? С каква продължителност ще бъде? С каква интензивност(колко пъти седмично)? В края на въпросното обучение ще има ли изпит ,екипни проекти и т.н.?

3.Споменато е че Модул Back-End ще стартира през юни ,но на коя дата точно не е упоменато.Ако може да кажете поне ориентировачно -начало, среда ,край на месеца.

4.Не съм особено запознат с кредитната система.Има ли значение с каква оценка си си взел изпита или се получават еднакъв брой кредити независимо дали имаш Среден 3 или Отличен 6?

 

2
Kamigawa avatar Kamigawa 750 Точки

1.До колкото разбрах „новият“ PHP курс ще бъде различен от този, т.е. ще си го караме пак. (и аз съм ниво 1)

2.Обучението трябва да започне след поправките - но какво ще е като време и специфика не знам.

3. До колкото знам началото на месеца.

4.Във ВУЗ-овете (или поне където съм учил) няма значение дали е 3 или 6 оценката за броя на кредитите. Иначе и на мен ми е интересно тук как ще бъде реализирана тази система.

2
17/04/2015 16:54:05
p_shalev avatar p_shalev 80 Точки

Благодаря ти за отговора, колега!Надявам се някой от екипа на СофтЮни да даде по-изчерпателни и точни отговори на въпросите ми.

0
gogodam93 avatar gogodam93 25 Точки

Началото на юни месец ли имаш предвид ?

0
pataroka avatar pataroka 319 Точки

Ами след всичко прочетено и у мен остават доста въпроси и размисли и реших и аз да се изходя по темата с надеждата да получа по-конкретни отговори на конкретни въпроси, които вярвам засягат и други студенти от ниво 1 в моята ситуация.

Първо, искам да засегна темата с езиците, курсовете и статистиките на Наков и пазара на труда... Обучението в Софтуни вече твърдо върви в посока уеб дивелопмент. Съгласен съм, че това е тенденция в световен мащаб - всички вече се стремят да правят всичко в мрежата, но какво остава за тези от нас, които имат интереси в системното програмиране. Когато записах подготвителното ниво, все още беше в сила първоначалната система и там в нива 4,5,6, които вече ги няма, имаше предвидени курсове по C, C++, Unity, Python... Сега дори не се и прокрадва слух, че подобни курсове, могат да се появят под някаква форма. Явно ако искам да си намеря работа в гейминг индустрията, трябва да се обучавам някъде другаде, освен ако нямам намерение да правя уеб базирани игри, защото пет от шест обяви за дивелопъри в големи компании произвеждащи игри искат точно C и C++, а ние това няма и да го помиришем тук.

Второ, по-конкретно по промените в системата. Очевидно не съм единствения, който обмисля вариант с презаписване на ниво 1. В тази гледна точка мисля, че е редно да се даде повече информация за това как ще се процедира в такава ситуация:

1. Ще има ли(какви ще са) отстъпки в таксата при презаписване на нивото?

2. Кои от курсовете ще бъдат драстично променяни и респективно ще трябва да бъдат повторени, за да се зачита оценка от изпита?

3. Ако не съм доволен от оценка от даден изпит, но имам добра оценка от тиймуърк на съответния курс, ще мога ли да се явя само на изпит и да "прехвърля" оценката си от тиймуърка?

4. Ако презапиша и съм доволен от оценката си на даден курс, мога ли да избера да взема друг курс на негово място? Какво мога да запиша в такава ситуация? Само курс, който тече паралелно по същото време ли?

5. Как точно ще действа новата система с кредити? Как точно ще можем да заменяме курсове, при положение, че няма много голям избор от курсове протичащи по едно и също време?

Предполагам ще възникнат и други и още въпроси, които имат нужда от отговор.

Личният ми извод обаче, за момента е, че май ще тегля една на PHP курса и на тиймуърка(черна точка за мен) и ще си презапиша първо ниво като пич. И само се надявам изпитът по Javа, на който нямам намерение да ходя повторно, да е в началото на септември щот възнамерявам тогава да ходя на море... :)

Поздрави на всички!

9
snipersniperson avatar snipersniperson -21 Точки

Кои точки от модулите са задължителни за тези с онлайн форма на обучение?

---

За ниво 1 абсолютно не виждам смисъл от Adv C#, OOP и Java Basics - и трите би трябвало да са OOP. Оставете само едното, а на другите две сложете по-mature програмни езици или специфична сфера. AI курс реално няма, докато личното ми мнение е, че тази сфера най-добре кара да се пише качествен и бърз код.

---

Какво представлява модулът High Quality Code - какви са изискванията на judge системата, за да приеме нашият код по време на изпита за такъв?

---

Teamwork and Personal Skills - какви са задачите и как точно ще стане това за тези с онлайн форма на обучение?

 

-2
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

HQC и OOP са изпити, които подлежат на ръчна проверка

0
PetyaDjanovska avatar PetyaDjanovska 2 Точки

Здравейте,

ще повторя въпроса на snipersniperson, защото и за мен е интересно :

Teamwork and Personal Skills - какви са задачите и как точно ще стане това за тези с онлайн форма на обучение?

Благодаря!

0
Kamigawa avatar Kamigawa 750 Точки

В курса по Teamwork and Personal Skills няма задачи и изпита не е както на останалите предмети - изгледайте интрото на курса за да разберете за какво тава дума най-лесно - https://softuni.bg/Trainings/Resources/Video/2976/Video-15-yanuari-2015-Angel-Georgiev-kamera-Teamwork-and-Personal-Skills-Jan-2015

Като имайте в предвид, че това е видео от полседната инстанция на курса, от тогава до сега има значителни промени по програмата(на университета), но ориентировъчно може да се разбере за какво става дума.

0
01/05/2015 15:21:26
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.