[Homework valuation] - Problem 11.Bitwise: Extract Bit #3
Здравейте,
Съжалявам, че пускам нова тема, но търсачката връща само една, която е по тематиката, а тя е заключена и е даден линк, който води към нищото.
Ето и условието на задачата:
Problem 11. Bitwise: Extract Bit #3
Using bitwise operators, write an expression for finding the value of the bit #3 of a given unsigned integer. The bits are counted from right to left, starting from bit #0. The result of the expression should be either 1 or 0. Examples:
n |
binary representation |
bit #3 |
5 |
00000000 00000101 |
0 |
0 |
00000000 00000000 |
0 |
15 |
00000000 00001111 |
1 |
5343 |
00010100 11011111 |
1 |
62241 |
11110011 00100001 |
0 |
Решението ми го има ТУК.
Преди малко получих коментар на домашното си, който гласи (буквално пействам):
"Problem 11 ne ti dovurshen, no vsichko drugo e tochno ;)".
Няколко пъти четох условието на задачата и единственото, в което според мен съм "мръднал" е, че не принтва , или 0, а има текст, който казва "Third bit is ..." като посочва верен отговор. Не забелязвам обаче да не съм изпълнил условие на задачата и тя да е "недовършена".
Нямам против коментара (освен, че е на шльокавица), не ме интересува кой го е оценил, не съм взел присърце и вероятно занижената оценка, просто пустото любопитство ме кара да намеря пропуска си и да го поправя. Това ще ми помогне да съм на 100% коректен в решенията и за в бъдеще.
Моля да прегледате и ако наистина съм пропуснал нещо да ми го посочите.
Благодаря предварително!
Може проверяващият да се е размрънкял, понеже в условието пише "unsigned integer". Това не оправдава коментара му.
Fil,
Благодаря за препоръката и забележката - полезни са. Следващата задача реших по начина, който си споменал, а тази я правих по записки от лекцията (маска, ала бала). Все пак препоръката ти е важна, особено що се касае за бъдещото ползване на бита. Благодаря!
Enevlogiev,
Ти как тълкуваш unsigned integer? Аз лично го възприех като инт, който получава стойност от конзолата/потребителя и така го направих. Ако не е вярно, казвай да си направя изводи овреме.:)