C++, Операционна система, IDE
Може ли някой опитен C++ дивелъпър да сподели от практиката си, в реална работна обстановка, под каква операционна система пишат C++ код и в какво IDE?
Може ли някой опитен C++ дивелъпър да сподели от практиката си, в реална работна обстановка, под каква операционна система пишат C++ код и в какво IDE?
Привет,
Няма да се рекламирам, че съм "опитен" - затова нека просто се нарека "C++ developer".
С++ се ползва на практика на всякъде.
Ако става дума за България, според мен най-често се използва:
1) Linux (Ubuntu дистрибуция). Много улеснява разработката и най-вече е безплатен
2) Windows - ако си се насочил към game development, най-вероятно ще попаднеш в света на Windows.
3) За MacOS нямам наблюдения и не мога да споделя.
Имай предвид, че когато става дума за С++ разработка много често ще се търси cross-platform код. Т.е. код, който работи за всички платформи и ОС.
Относно IDE:
Работил съм в няколко копмании - малка, средна е голяма.
Никъде до сега е нямало строго правило да се ползва определено IDE.
Горе-долу всеки ползва това, на което е свикнал, което му е удобно и с което успява да си свърши работата.
Аз лично ползвам Eclipse. Достатъчно лесно и добро е (със сигурност не е най-доброто, просто на него съм свикнал).
Visual Stuido Code набира голяма популярност и се ползва широко от екипа, в който съм част в момента.
CLion също е много добро, но е платено. Не че това трябва да ти спира де, просто констатирам.
QtCreator е добро.
Не споменавам чистото Visual Studio. То се знае, че е мега доброто, но е само за Windows.
За това пък Visual Studio Code е доста близко до него.
Поздрави
Благодаря за изчерапелния отговор. Със сигурност още много въпроси ще ви задавам в курсовете по C++ които ще водите. :-)
С Visual Studio съм, както ни е препоръчано в курса C++ Basic. Реших да пробвам и Eclipse с Cygwin GCC (Win 7 x64), най-вече че е крос платформа IDE. Работи си, докато не реших да пробвам дебъгера... там влезнах в света на болката... В режим дебъг, да вкарам стойност в конзолата (със cin>>..) си е "Тука има - тука нема" а с getline директно ми гърми. Предполагам това са просто неволите на начинаещия.