Loading...
+ Нов въпрос
g.stoyanov avatar g.stoyanov 776 Точки

Digital Marketing & SEO Препоръки към Лекторите и Softuni относно курса и бъдещи такива

Здравейте,

Имам няколко препоръки относно курса. Някои са мои, други са събрани от колегите които ги споделят тук във форума.

Ето ги и тях:

 

Качвайте видеата възможно най-скоро след лекцията - има онлайн хора :).

 

Пускайте домашните до 23:59:59 защото подвеждате студентите със крайния срок.

 

Чух в лекцийте че е добре да се повтарят въпросите които са зададени в залата, така трябва да бъде - правете го.

 

Пуснете официална тема за всички регламентирани вече (и не чак толкова) неща около курса - формат и начин на предаване на домашното (като например че се предава с надграждане и че може да се модифицират/подобряват старите части с течение на времето, докато не се превърнат в един завършен проект), начин на защита - присъствено и евентуално онлайн, приблизителни дати на защитата и т.н.

 

В домашните давайте реалните лекции където са предадени нужните знания - пример: в домашното Качествено съдържание и копирайтинг е споменато на много места като препратка лекцията "Копирайтинг от 04.04" а всъщност по-голямата част (дори и демонстрация как да се направи) е в другата лекция от същия ден.

 

Кръщавайте видеата еднакво, само на края да се поставя идентификация дали е скрийн каст или камера. Също така ги подреждайте по реда който са проведени - може да има зависимост в преподадения материал.

 

Сроковете на домашните при този курс може да се разтегне малко повече - да не е стандартните 7 дни. Особенно при закъснението на качване на лекцийте.

 

Както е доказала практиката до момента най-добре е да има повече релни примери/практика в лекцийте - пример е лекцията "работа върху структура на сайта - 4 април 2015 - Геннадий Воробьов", лично аз усетих огромна разлика като придобити знания сравнение с другите лекции от курса.

 

Edit 1:

Да се преглежда форума - отговаря на въпросите поне на 2 дни, да не кажем 1 ден - и това е минимума. Това е основната ни връзка с Вас, така че е доста важно!

 

Edit 2: 

Ако е възможно да се добавят датите (или поне приблизителните такива) и лекторите на предстоящите лекции.

 

Edit 3:

Задължително трябва да се работи в подобрение на звука! На доста голям процент от лекцийте, звукът на моменти е ужасен.

 

Edit 4:

По възможност на всяка лекция да се записва скрийнкаст. Записа от камерата в много случаи е с отчайващо качество.

 

Еми това е за момента. Ако има колеги които да добавят още неща нека го направят за да може да подобрим процеса на обучението..

 

Keep calm and learn to <code>.

32
Digital Marketing & SEO 16/04/2015 11:56:51
budurova avatar budurova 33 Точки

Много са хубави препоръките, но аз се съмнявам някой лектор да влиза вече тук.  Май май бяха само в началото за зарибявка. Разглеждам всички въпроси и от доста време никъде не се е включвал лектор. Дано поне видеата си оправят.

3
g.stoyanov avatar g.stoyanov 776 Точки

Едва ли точно целта е "зарибявка" - поне силно се надявам. Гледайки реномето на лекторите и това на Софтуни(което добре си го знаем :)) може би е липса на време... което не ги оправдава напълно, но като за начало мисля че ще е ок ако се вземат мерки. От този ред на мисли се появява още една препоръка:

 

Да се преглежда форума - отговаря на въпросите поне на 2 дни, да не кажем 1 ден - и това е минимума. Това е основната ни връзка с Вас, така че е доста важно! (Edit 1)

2
16/04/2015 00:10:24
budurova avatar budurova 33 Точки

Дано сте прав и препоръките да се вземат под внимание! 

0
milkysz avatar milkysz 10 Точки

Много добри препоръки, но имам усещането, че те не преглеждат форума и въпросите в него. 

Тук се въртим само хора, които не сме наясно с тематиката, а никой не отговаря.

Аз лично имам също една препоръка - да се разглеждат и обясняват по-подробно нещата, които ще бъдат в домашното.

Нещата в последната лекция просто бяха нахрърляни набързо без почти никакви обяснения.

Аз лично не чух нищо по темите: 

  • Системи за управление на съдържание
  • Работа с WordPress. Изграждане на SEO-friendly уеб сайт с WordPress
  • Изграждане на частни блог мрежи

Явно този курс е за хора със стабилни познания по SEO...

1
tsetskabon avatar tsetskabon 5 Точки

И ако може да се добави за предстоящите лекции, коя лекция кой лектор ще води.

3
16/04/2015 00:23:21
g.stoyanov avatar g.stoyanov 776 Точки

Edit 2

0
ipburov avatar ipburov 5 Точки

Също така, задължително трябва да се работи в подобрение на звука ! 

Материята на курса е доста интересна, но самото изпълнение до момента е леко разочароващо . Все пак не очакваме посредствени изпълнения от SoftUni .

5
g.stoyanov avatar g.stoyanov 776 Точки

Ето ТУК има доста добри бюджетни решения на проблема.

Edit 3.

1
16/04/2015 10:46:30
VGeorgiev avatar VGeorgiev 1384 Точки

Поръчали сме хубав микрофон от Amazon. Чакаме да пристигне и да го тестваме. 

5
Matrix avatar Matrix 1092 Точки

"Поръчали сме хубав микрофон от Amazon. Чакаме да пристигне и да го тестваме. "

 

2
whitefrost avatar whitefrost 9 Точки

На мен би ми било интересно дали и евентуално кога можем да очакваме оценяване на домашните. Добре е все пак да получим някакъв ориентир дали сме на прав път. Особено тези, които се обучават онлайн и нямат възможност да зададат въпросите си в залата...

9
gabriella02 avatar gabriella02 19 Точки

Аз съм на същото мнение за домашните. Все пак трябва да знаем до къде сме стигнали, дали разбираме нещата, които се проверяват. Съмнява ме, че ще бъдат проверени някога, това са 1500 домашни все пак. Много разочароващо е, че не знаем дали сме направили първото домашно правилно или не, а сме го предали преди почти месец. 

Също така към препоръките може да се добави и това, че е добре новите домашни да не са допълнение към първия файл на първото домашно, защото това действа объркващо. 

Интересното в случая с домашните е, че до 18:00 ч. на 09.04 нямаше зададено домашно, а към днешна дата домашните са вече 3, като второто съм го изпуснала, защото са се сетили да го дадат след 09.04 от което следва, че имаме две домашни след 09.04 до 18.04, а не до никое си време. 

След като има форум, дано лекторите да четат и да обръщат внимание на написаното, защото недоволните са много по контактите, които осъществявам с останалите курсисти.

Обезсмисля се даването и правенето на домашни след като не се дават на време, за да имат курсистите време да отреагират, а да не говорим още и за проверката на домашните. 

Извода от всичко е: гледаме видеото, сваляме презентациите, опитваме се да вденем инфо и до там. 

Жалко за онези, които са заплатили за изпит.

5
budurova avatar budurova 33 Точки

Наистина е жалко, че заплатихме за изпит. Аз личо съм абсолютно начинаеща и имах голямо желание и ентусиазъм да науча нещо, но след последната лекция за Onpage SEO мисля да прежаля 100те лв. Някак по друг начин си представях нещата. Няма ли да е най-добре лекторите също да имат един сайт за проект по който да се работи и да се показва какво всъщност трябва да се направи. Така всяка лекция ще бъде практизирана и най-лесно ще се усвои материята.  Лично на мен последната лекция ми се видя изключително суха, с куп непознати термини, а да не говорим, че нито се чува добре нито се вижда какво се случва на таблото.  Все пак това с Onpage си е сериозна работа и ако пипаме без да разбираме може да бъгнем целия сайт, а целта ни е да го оптимизираме, не бъгнем нали? 

 

8
milkysz avatar milkysz 10 Точки

Напълно съм съгласна.

Аз нямам проблем да търся подробна информация в нета по дадените въпроси. Все пак те не са длъжни да ни учат и на html кодиране.

Но все пак да има малко повече яснота. Например, в презентацията пише вътрешните линкове да са нофолоу, а от Гугъл казват да са фолоу! Аз сега какво да правя?!

2
Svilnassalevska avatar Svilnassalevska 25 Точки

В случай, че някой от организаторите обръща внимание на препоръките във форума, бих направила препоръка към лекторите, да профилират преди лекцията аудиторията с няколко въпроса, както направи днес Калин Каракехайов. Така ще разберат на какво ниво са присъстващите в познанията си по съответната тема, за да обясняват , ако трябва достъпно по-сложната материя от презентациите си. Аз лично преди курса изрично се консултирах със сътрудничката от СофтУни, дали начинаещи по дигитален маркетинг ще имат полза от него и тя ме увери, че е подходящ за непрофесионалисти. От предната лекция на Николай Галинов, почти нищо не разбрах, добре, че Генади накрая поясни малко, та поне да придобия представа. Домашното ми по Onpage SEO е лековат опит нещо да направя и вече съм сигурна, че на изпит няма да се явя, защото ми е непосилно. Предполагам, че и други може да се чувстват така, така че се получават много пъти по 200лв пропуснати ползи за университета и лекторите.

Но иначе, курсът като цяло е добра идея,дава много добра обща култура по дигитален маркетинг, добре се обясняват инструментите от продуктовото позициониране и си личи, че лекторите си разбират от работата. Ако ми потрябват такива специалисти, бих се обърнала към повечето от тях. Така че, общо взето има взаимна полезност.

Аплодисменти за Калин днес. Много добър лектор, интересно поднесена инфо, много полезност, много усмихнат!

Благодаря на Софтуни и Генади за предоставената възможност!

10
g.stoyanov avatar g.stoyanov 776 Точки

Да наистина се получи така че нивото и времето което е нужно на повечето от нас е недостатъчно. Лошото е че много хора са заплатили предварително (100 лв.) и дадената им възможност да видят за какво става на въпрос излиза соленичка.

7
gdikovg avatar gdikovg 22 Точки

 Здравейте колеги,бих искал и аз да се включа в темата.

Първо искам да благодаря на СофтУни за възможността да участвам в толкова готин и полезен курс, от който мога да жъна само позитиви, както и за готините и професионални лектори. Благодаря !!!

Но, провокиран от горното изречение бих искал да споделя един съвет и аз. За подобряване на организацията, като разбира се осъзнавам, че ние сме първите и нормално при нас нещата да не са много ОК. При представянето на курса преди неговият старт е хубаво да се обърне внимание, че курса не е за напълно начинаещи т.е. участниците трябва да имат най-малкото направен сайт или да имат административен достъп до такъв. За да могат да инсталират приложения или да променят някой неща. За тези които нямат тази възможност и като се запишат предварително за изпита да получат и в най-кратки срокове промо кодове за Superhosting. Да могат да реагират адекватно при започване на курса и да се концентрират за самата оптимизация, а не да започват да изграждат сайт. И когато стигнат до оптимизацията курса да се окаже че е минал половината, а те нямат нито едно домашно. Както и разбира се препоръките на колегите изложени до момента.

P.S. Хора кажете нещо! Нещата се трупат, колегите се изнервят и някой се чудят как да си вземат изпита и как да си направят домашните. Дайте да спасим курса и да не загине ... ще е жалко. Нека и следващите колеги да научат тези полезни неща, като как да си оптимизират страница, facebook, google+, да си засилят присъствието в интернет. Не само да си направят няколко регистрации, а да го направят със стил.

Благодаря за търпението и успех.

39
5
vilip avatar vilip 36 Точки

Аз също напълно подподкрепям изказаните по-горе мнения относно лекцията за Onpage оптимизация - липсваха разяснения на базовите понятия и положения, свързани с материята. В допълнение - на записа от камерата не се вижда нищо от  демонстриранитенеща, извън слайдовете на презентацията.

Днешната лекция на Калин Каракехайов беше поднесена изключително интересно и адекватно, включително за начинаеща аудитория.

2
19/04/2015 01:30:19
Svilnassalevska avatar Svilnassalevska 25 Точки

Направи ми впечатление, че в лекцията Вътрешна оптимизация на web site (onpage optimization) има обявени точки:

  • Работа с WordPress. Изграждане на SEO-friendly уеб сайт с WordPress
  • Изграждане на частни блог мрежи

Това за мен е много интересно, но не беше засегнато изобщо нито в презентацията на Николай Галинов, нито в последващата на Генади.

Не трябва ли лекторите да се придържат точно към обявените теми? 

4
milkysz avatar milkysz 10 Точки

И аз точно това бях попитала. Моето обяснение е, че времето просто не стига. Поставили са си много амбициозни цели с толкова много теми за по 2 часа. Както каза единият от лекторите - няма как да се научите за час-два на нещо, което съм усвоявал за години. :D

1
babbol avatar babbol 15 Точки

        Здравейте. На мен ми е доста странно как на други онлайн курсове на СофтУни звукът е екстра, лекторите всичко им се разбира и обясняват прекрасно. В този курс, лекторите ми се струват супер неподготвени. Записана съм онлайн и малко съм изостанала с материала, но в едната лекция по копирайтинг общо взето изглеждаше, че и лектора не беше сигурен какво прави. Аз също съм си платила изпита и дисциплината ми е супер интересна. Изчела съм доста материали преди да се запиша, но тъй като никога не съм се занимавала има неща, които не ги разбирам и се надявах този курс да ми ги обясни. Жалко, че все още не се е случило това. Лекторите биха могли да обърнат внимание на аудиторията повече. Ако нямат време да говорят за някоя от точките по темата биха могли да качат материали, които сами да си прочетем така че да сме максимално подготвени за защитата на проекта.

      Знам, че не му е тук мястото, но въпроса относно онлайн записването за защита на проекта го зададох и в съответната тема, но не получих отговор, а уж форума е мястото за обратна връзка и да получаваме информация от лекторите. Критики много, препоръките са уникални и се надявам да се вземат веднага в предвид. Пожелавам на всички успех :)

 

7
netpeak avatar netpeak 165 Точки

Ще дам отговор тук, като се опитам да засегна всички повдигнати въпроси от колегите.

  1. Съжалявам, че някои не успяват да извлекат полза от курса. Прочетох коментарите и всички забележки ще се вземат предвид в следващият курс, ако СофтУни се решат за него.
  2. Относно Onpage SEO лекцията - тази най-важната лекция беше през делничен ден и само 2 часа, докато трябваше да бъде поне 8 часа, тоест 2 дена. 
  3. Относно проверка на домашните - ще го коментирам с организаторите в СофтУни утре и ще дадем становище.
  4. Съжалявам, че на колегите им се вижда "продуктово позициониране": Netpeak, Prodvigator, Checker, Spider. В презентациите използвам корпоративен шаблон и изрично всеки лектор няма ограничение да използва шаблона на СофтУни - лично за мен смяна на шаблона на презентациите означава 1-2 часа преправяне на стилове и цветовете, което не мога да си го позволя заради липса на времето. Prodvigator: изрично и специално за курса на СофтУни отделихме 1000+ промокода с най-дълъг период (да, покрай празниците изтекоха, но ще ги подновим отново утре). Checker/Spider - това са безплатни инструменти, които се използват в цял свят. Твърде далеч съм от идеята да рекламирам продукт, услуга. Основната ми цел - да предадем знания и да обучим колко се може повече хора.
  5. Отделно, последният месец всички бяхме доста притиснати във времето от работа. 

Курсът си има своя специфика, провежда се за пръв път в такъв мащаб и с такава продължителност.

 

1
09/05/2015 00:06:18
vilip avatar vilip 36 Точки

Здравейте,

Благодаря за коментарите относно поставените по-горе въпроси.

Въпреки, че мина доста време от широко коментираната Onpage SEO лекция, бих искала да отново да повдигна въпроса за нея, тъй като тя се оказва доста ключова по принцип, а и при изготвянето и защитата на проекта за тези, които още от началото на курса са заявили/заплатили явяване на защита, а същевременно са начинаещи. При предходните лекции в неформални разговори с колеги преди началото на лекцията останах с впечатление, че и за други курсисти,  както и при мен все още има неясноти по тази материя, включително относно детайлите, свързани с Wordpress, които не се засегнаха.

Въпросът ми е - възможно ли е да се направи допълнителна лекция или консултация в тази връзка, тъй като притесненията са, че не би била достатъчна единствената предвидена консултация няколко дни преди самата защита, особено ако има повече въпроси от курсисти?

0
netpeak avatar netpeak 165 Точки

Привет vilip,

конкретно по въпроса ти за допълнителна лекция Onpage SEO: аз имам още една лекция на 23.05 и имам свобода да променя темата. Съответно, на 23.05 променям темата ми и ще направим допълнителна лекция за Onpage.

Описах го в отделна тема https://softuni.bg/Forum/4184/Useful-Info-dopylnitelna-lekciya-za-Onpage-SEO-data-na-lekciyata-za-Videoreklama

2
09/05/2015 21:22:05
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.