Loading...
a.angelov avatar a.angelov 1316 Точки

Шансът да не станеш програмист ако не опиташ е 100% :)

Винаги има смисъл да се опита - най-малкото дори и да не успееш поне няма да те е яд, че не си пробвал. Също така - нали не мислиш, че всички които учат сега имат предишен опит? Аз също нямам никакъв предишен опит в програмирането, но засега мисля, че се справям сравнително добре и виждам, че е имало смисъл да започна да уча.

13
16/04/2015 21:10:37
simeon.georgiev avatar simeon.georgiev 62 Точки

Вероятно под "курс" се има предвид образованието в SoftUni? Според мен има- немалко са хората, които нямат предишен опит, когато записват, а немалко от тях вече и работят. Важното е човек да има време и, разбира се, много желание!

7
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Смисъл да се опита абсолютно има.

Какъв е шансът да станеш програмист зависи най-вече от теб. Първо, трябва да прецениш в даден момент дали наистина искаш да се занимаваш с това. Второ, трябва да си мотивиран да учиш постоянно, защото ученето не приключва със СофтУни. Трето, донякъде трябва и да ти се удава.

В сравнение с другите сектори, в ИТ има недостиг на кадри, затова горните фактори са ключови. В други сфери може да си много добър и всички те да са налице, но, като няма търсене на пазара на труда, шансът да си намериш работа е по-малък, или най-малкото изборът е доста по-ограничен.

2
JOHNY avatar JOHNY 196 Точки

    Аз ще ти дам малко различен отговор от обичайните и твърдо извън рамката, че "трябва да опиташ за да разбереш можеш ли". Ако всички живеехме на принципа "проба-грешка", светът щеше да е пълен с извращения на базата на неуспешни опити. smile

    Преди да започнеш какъвто и да е курс и където и да е си задай следните въпроси:

  • Искам ли наистина да уча за програмист с всичките му негативи? - За да стигнеш до тук си намерил позитиви, но не е за подценяване и обратното - многото време и труд за да научиш непознати и вероятно сложни в началото за теб неща, лишенията от забавления, компромисите свързани с работата и свободно време и т.н. и т.н.
  • Искам ли да се занимавам с това професионално? - Ако си решил да го правиш, защото си чул, че "падат добри пари" по-добре не се захващай. Ако те влече логиката, желанието да преработиш часовник в микровълнова без инструменти и само с мозъка си (примера е илюстративен), ако имаш време да фантазираш и искаш да видиш това в реалността - продължавай напред.
  • Имам ли търпението, времето и желанието да бъда добър програмист? - От посредствеността нищо добро не се получава и ти самият ще бъдеш разочарован след време, освен ако целите и амбициите ти не са високи още от сега. Ако очакваш за месец или година да бъдеш "на върха" не се захващай. За да си наистина добър, ама истински добър ще ти трябват години. Години на много четене, творчество и разочарования.
  • А аз изобщо ставам ли за програмист? - Това е най-важният въпрос, приятелю и според мен всички, които не си го задават преди да започнат обучението бързо отпадат и забравят за моментната си амбиция. За да "ставаш" са необходими минимум четири неща - бърза и вярна логика, математически познания и начин на мислене, английски език (колкото и да е тъжно, че не можем да пишем на български) и упоритост. Под упоритост разбирай буквално фанатизъм, който не ти позволява да се предадеш или откажеш просто така. Притежаваш ли тези четири качества - остава да прецениш кога да започнеш.

    Бъди сигурен, че еднозначен отговор няма, но не защото "не си пробвал", а защото хората, барабар с техните цели, мечти и идеали се променят. Твърде е възможно утре да искаш да бъдеш летец, научен работник или лентяй на Малдивите (дай Боже да се стигне и до последното).

    Затова, отговори си на тези въпроси и ако отговорът ти дава увереност просто го направи. Никой не може да ти даде по-добър съвет или оценка от теб самият.


    Приеми гледната ми точка като на човек, който преди 20 дни и бъкел си нямаше понятие от код и беше в същата ситуация.

    Програмист, добър програмист съм бил преди повече от 20 години в ерата на "Бейсик" и "Правец-82", колкото и смешно да звучи на фона на днешните езици и технологии. Днес съм човек без познания, който се учи да ходи за пореден път и все още едвам помръдва пръстите на единия си крак. Аз искам да проходя заради любовта си към логиката и бързото решаване на всеки един проблем, та затова днес четеш лиричното ми отклонение.

    Дали ти ще искаш да тичаме утре заедно зависи единствено от мечтите ти, извървяният път и погледът, който не трябва да се откъсва от финала.

    Има ли смисъл? А тича ли ти се?wink

 

23
16/04/2015 23:03:50
g.stoyanov avatar g.stoyanov 776 Точки

Не съм съгласен само с това: математически познания

освен ако нямаш предвид основите :) - тези от средното образование.

0
JOHNY avatar JOHNY 196 Точки

Повечето са от средното образование, но не това визирах. Ако добавиш " и начин на мислене" (както е написано) посоката става малко по-конкретна и целенасочена. :) 

За какво ти е да познаваш видовете моливи по твърдост и цвят, ако не си развил таланта да пресъздаваш красотата с тях?

0
AleksandurSeferinkin avatar AleksandurSeferinkin 333 Точки

Аз бих казал математически способности. Знанията не са толкова важни, защото има търсачки. По-важно е да знаеш какво да търсиш.

2
quickben avatar quickben 966 Точки

Ако искаш направи това което аз направих.

Мини през един подготвителен курс анонимно, сиреч не се записвай само си вземи материяла и си прави домашните, когато стане време за изпит си симулирай няколко изпита и ако имаш около 350+ точки имаш добър шанс да се справяш добре, стига да посветиш цялото си свободно време на това.

Ако си направил подобен резултат се записвай смело за следващия подготвителен курс и мини през материяла пак и гледай да вземеш колкото се може повече от книгата на Наков.

Знам, че на лекции казват, че трябва да си усвойл материяла до 5-та глава от книгата на Наков, но ще е хубаво да ви взел всичко до 13-та глава(включително) без рекурсията(добре ще е да я прегледаш, но определено няма да ти трябва за входния изпит)

Поздрави.

1
g.stoyanov avatar g.stoyanov 776 Точки

Зависи от коя страна ще го гледаш това определение програмист...

Ако го гледаш от страната на обстановката в родината ни, то отговора е: да ще станеш средностатистически "програмист" дори и отгоре.

 

Ако гледаш от собствена страна положението е различно, има минимум 2-3 варианта:

Ти си такъв човек че не оставяш нещата докато не станеш профи в тях и би дал всичко за да постигнеш целите си и да подържаш формата си винаги - да ще станеш отличен програмист!

Ти си човек който иска да научи нещо ново, знанията никога не са в излишък, заслужава си да жертваме някакво време да видим как стоят нещата - Ще станеш програмист.

Ти си човек който си казва: "Дай да видиме дали ще стане, ако не здраве да е" - няма да станеш програмист, освен ако не попаднеш в категорията от второто изречение в поста и не станеш от типа хора - "ми аз съм просто програмист - пиша някъв код там...".

 

Иначе ако трябва работодателя да те оценява... ако си дори и от последната категория от категориите които посочих по горе, може да си голям програмист при някои от тях но.... но за малко!

0
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Моят отговор е рекурсивен. Опитай се да сметнеш шанса програматично ;-)

1
jabalka avatar jabalka 960 Точки

Аз започнах от нулата. Сега съм в края на 3-то ниво ;)

(Да се чете - давай, какво се чудиш, разбира се, че ще станешпрограмист (с много учене, разбира се))

 

Хубав ден!

7
peterborisov avatar peterborisov 123 Точки

5 дни преди да се запиша за началното ниво чух за C#.Благодарение на Софтуни.Записах се в последния момент 2 дни преди крайния срок.От 11 години не живея в Бг и за това записах курса online.Оправих всичките си неща за месец време и се прибрах преди 3 седмици.Ще стана програмист каквото и да ми коства това.За това съм тук а аз никога не разочаровам себе си.Не ми стигна времето да разуча и петите задачи от изпита но с другите ще се справя.Изливам си тук личните драми :) не за друго а просто да ти покажа ,че не само ти си нямал никакви познания. С лап топи се занимавам от както се помня и винаги ми  е било интересно но на ниво превеждане на заплати и мейли и т.н. но никога с програмиране.А имам чувството ,че това е нещото с което е трябвало да се занимавам винаги.Самонадъхвай се и учи ,учи и пак учи.Свалих и прочетох всичко що имаше на английски от нета. И за 2 месеца имам средно по 10 часа на ден четене и задачи.Има и вариант след всичко това да не бъда приет в неделя защото от всичките изрешени задачи от минали изпити има още доста ,които ме спъват.Но никога за нищо няма да се откажа .Просто ще стана програмист.Дойде време да се върна тук и да кажа аз успях.В мойта си държава.

14
Jinjaar avatar Jinjaar 348 Точки

Браво много ми хареса това което си написал колега. Ще се борим и ще успеем в нашата си държава!!!

0
Fleshian avatar Fleshian 379 Точки

Преди да вадиш калкулатора за шансове ти предлагам да направиш един малък експеримент. Направи един сериозен напън от усилия, да кажем в рамките на 2 седмици(всеки ден). Седни, чети, гледай видеота от курсовете, решавай задачи от домашнии и после си задай няколко въпроса: това нещо за мен ли е или не е за мен, доставя ли ми удоволствие, отдава ли ми се, ако да супер, ако не, готов ли съм да положа супер много усилия докато започне да ми се отдава, готов ли съм времнно да фокусирам по-голямата част от времето и енергията си за това нещо?
Ако отговорите на тея въпроси са положителни то тогава шансът ти драстично се увеличава. Ако с изброените неща комбинираш и абсолютната вяра без съмнения тогава шансовете ти да НЕ станеш прогрмаист ще бъдат нулвеи.
За пример мога да дам себе си. Аз много вярвах че искам да стана трейнър и да водя лекции, толкова много го вярвах че се случи няколко месеца след като започнах да уча в СофтУни, но за щастие не продължи много дълго. В последствие разбрах че не знам много JavaScript и си казах че искам да стана JavaScript master и почнах да го уча по-задълбочено. Много вярвах че ще стана добър, толкова много го вярвах че след месец и половина си намерих работа като JavaScript програмист и сега всеки ден уча и пиша JavaScript по 8+ часа на ден, даже и ми плащат да го правя :D. Така че моя скромен опит ми е показал че комбинацията от постоянни, фокусирани усилия и абсолютна вяра без никакви съмнения увеличават шансовете ти да станеш каквото и да е на 100%, само не забравяй да продължаваш да го правиш и след като станеш това което искаш, а и да се забавляваш с това. Късмет :)

8
04/05/2015 15:54:57
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.