Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

ttitto avatar ttitto 1153 Точки

[Основи на веб разработка] PHP - Това някаква шега ли е?

Колеги и преподаватели, 

Надявам се, че това е някаква шега! След като почти една година не сме писали на PHP сега за двуседмичен курс ще ни карате да си припомняме PHP ли? Което сме учили само около месец- месец и половина? Да не си мислите, че в свободното си време, между работата и другите курсове на Софтуни седим и си пишем PHP ей така за удоволствие?!

Наистина се надявам, че нещо не съм разбрал правилно!

7
Advanced Level: Back-End 20/04/2015 18:07:23
VGeorgiev avatar VGeorgiev 1384 Точки
Best Answer

Здравейте колеги,

Решихме да има две защити на 02.05.2015г. и на 10.05.2015г.

Понеделник ще пуснем записване за групи където ще можете да си изберете в коя от двете групи да защитавате проекта си. Срока за избор на група най-вероятно ще е 30.04.2015г.

Ще има 10 точки бонус за хората, които ще се явят на първата дата. Критериите можете да ги видите в заданието.

Малко по подробно обяснение съм дал в началото на видеото за Web Security.

Поздрави,
Владимир Георгиев
SoftUni Team
http://VGeorgiev.org/

8
25/04/2015 11:43:46
georgimanov avatar georgimanov 107 Точки

Използвам момента само, за да пиша преди г-н Форум (а.к.а. RoYaL) 
По темата: Да, правилно си разбрал.

3
20/04/2015 18:13:55
Hristo_Penchev avatar Hristo_Penchev 389 Точки

Доколкото разбрах от новата програма, вече няма задължителни курсове. Кредитната система предполага да си събрал определен брой кредити, като всеки курс ти дава бройка. Ако курсът по РНР не ти е интересен и смяташ, че няма да ти е полезен, можеш да го заместиш с някой фаст трак.

 

Явно не съм бил прав и ще трябва трето ниво да си вземете изпита. Най-добре коментирайте с администрацията някаква оптимизация на графика.

0
20/04/2015 18:57:18
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

Бих искал да си прав, но не съм сигурен, че новата програма важи за трето ниво.

3
alexandra.svilarova avatar alexandra.svilarova SoftUni Team Moderator Forum Admin 1077 Точки

Новата програма не важи за Ниво #3. Влиза в сила от май месец, с новия випуск.

0
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Аз само не разбрах синтаксисът ли е проблемът?

0
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

Проблемът е, че има 12 дни до датата, на която трябва да защитим цялостен проект на език който не сме писали от една година. Като материалът, който ни е необходим за този проект ще бъде преподаван почти до последния момент.

При положение, че след работа, като отделиш време да изгледаш лекцията 3-4 часа, да си напишеш домашното, още 3-4 часа и ще останат 4-5 дни за писането на този проект. Да не говорим, че поне два дни трябва да се направи преговор на PHP. 

Очевидно предишната професия ASP.NET Developer по новата програма е станалa BackEnd developer и в описанието са добавили и PHP. При което този курс е задължителен и трябва да бъде взет с отличен, за да се защити тази професия.

Поне да отсрочат защитата с една седмица, за да има повечко време да си допишем проектите.

6
g.stoyanov avatar g.stoyanov 776 Точки

Това наистина е... А това за "Очевидно предишната професия ASP.NET Developer по новата програма е станалa BackEnd developer и в описанието са добавили и PHP. При което този курс е задължителен и трябва да бъде взет с отличен, за да се защити тази професия" въобще не съм го забелязъл. Не знам до колко е правилно, все пак всеки е започнал обучението си като е видял професийте и е решил дали го устройват. Можеше поне да оставят тези и да добавят нови с различни критерий за курсовете - не виждам къде би бил проблема!

Здраве да е - честито на всички опитни зайчета, поне ни е интересно :)

 

Keep calm and learn to <code>.

3
Antoveravip avatar Antoveravip 67 Точки

Винаги е интересно. Отидоха на май.... си и тези 4-5 часа дето отделям на сън :)

3
Antoveravip avatar Antoveravip 67 Точки

Определено и аз съм на същото мнение, че при тази смяна на езика, а и за това кратко време за работещи хора си е направо брутално. Надявам се поне очакваният от нас проект да е нещо минимално. 

В противен случай - по-добре би било - така и така този курс е с индивидуален проект - да дадат време до края на май. Така и така след това имаме още един курс. Поне така ще имаме "евентуално" повече време да направим нещо по-добре изглеждащо.

9
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

+1 И ще сме погледнали и MVC-то от страната на ASP.NET през това време

4
tosilv avatar tosilv 69 Точки

Колега, мисля че надценяваш задачата.

PHP бързо се припомня, а освен това ако гледаш на Марио Пешев видеата може за няколко часа да си направиш MVC-то което ще ти трябва. Всичко останало ще е слагане на функционалност което ще отнеме някакви дни + html/css и база и каквото още решиш.

 

4
Matrix avatar Matrix 1092 Точки

Да, просто нямаме време. Ама някой ще каже, това си е наш избор, така сме си построили нещата, приоритетите... Факт. Но това не значи, че не може Тито или някой друг, който няма на разположение от сутрин до вечер да отделя на СофтУни да изрази мнението си за ситуацията, а именно - така структуриран курсът  (PHP верно повечето от нас са го забравили вече, тапърва трябва да го припомняме) се очертава гърч за хората, който имат 8 часови всекидневни трудови ангажименти.

Всъщност, такова е положението ни от началото на обучението, така че в конкретния случай не виждам нищо ново, което да има защо да се дискутира. Аз поне лично така съм си избрал - да не отделям цялото си време за учене, а да го съчетавам и с работа. Съответно си бера и негативите и позитивите от това!!! Гърч ще е и тоя курс, ама свикнах вече. Може би за бъдещите групи от "студенти" СофтУни ще измисли система, която да е съобразена и с трудещите се хора. Доколкото си спомням от видяното за СофтУНи 2.0, нивата май стават вече по 6 месеца, така че...

Да "опитни зайчета сме". Поне аз лично не съм изненадан, донякъде точно това очаквах от една прохождаща система, която тапърва ще се изгражда в движение. Но дори и да можех да се върна една година назад - пак щях да се запиша. Аз поне лично искам да съм от първият випуск на СофтУни. Като съответно цената, която плащам за това е неуредиците в хода на обучението. Всичко си има цена. Ако си спомняте, именно защото сме първия випуск "опитни зайчета", цената ни за обучение е с 100 лв по ниска от стандартната. Реверанс към първите опитни зайчета :D

Финалът е след месец. Не остана, както се казва. Ей го къде е. Гърч ще е, обаче наистина краят на целия тоя маратон е към края си. Този факт ми дава сили. Бая тегав маратон си беше - работа, учене по нощите, работа учене по нощите... Уикендите или учене или изпит... Силите са кът вече, ама още малко остана...

Тука тоя курс 2 седмици с това PHP верно само по нощите ще се прави... Огледайте се за някоя промоция на Ред Бул :D Аз лично ще предам, колкото мога от него, няма да е за отличен както винаги, ама това е... То и Ангулар проектът ми беше същата работа, за няколко нощи го стъкмих - що-годе бачкаше... При други усовия може би щеше да е друго, ама така съм си подредил нещата, или поне дотолкова, доколкото съм имал избор.

П.П. Приключваме точно преди началото на лятото - време за бира на открито и почивки... А съм още по-радостен, че приключваме точно преди гигантските жеки, че в тези помещения без вентилация, просто не ми се мисли каква пещ ще е по време на летните изпити... То сега на изпита в неделя сигурно беше 35-40 градуса, кой знае какво ще е по време на самото лято... :D

1
21/04/2015 10:04:39
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

От цялото ти творение по-горе разбрах само две неща:1. че трябва да се радвам, че съм опитно зайче. 2. че си в огромна заблуда, че приключваме след месец. Не забравяй, че имаме още цели 5 курса х месец-месец и половина. Хоп, ето ти още близо една година учене. 

1
Matrix avatar Matrix 1092 Точки

Не, нее... в това да си опитно зайче няма нищо радостно :)

За другите курсове знам, но аз лично бая яко ще ги влача във времето... Ще се възползвам от тази опция... Искам да понамаля малко  темпото... За мен е важно, че получих знанията и една добра основа за един junior... Самата "диплома" не ми е първостепенен приеоритет, така че ще я отложа във времето...

Просто съм съпричастен с положението ти... :) Чрез написаното творение по-горе исках просто да ти вдъхна сили, тъй като финалът на големия нон стоп гърч наистина е след месец... После вече всеки ще си избира какво да учи и кога да учи... Учене  в тоя занаят винаги ще има, но е друго човек да си го наглася според собственото темпо и ангажименти, когато му е удобно на него си...

3
21/04/2015 10:29:59
arsoman avatar arsoman 419 Точки

Matrix - Е това ми напълни душата -

"Да "опитни зайчета сме". Поне аз лично не съм изненадан, донякъде точно това очаквах от една прохождаща система, която тапърва ще се изгражда в движение. Но дори и да можех да се върна една година назад - пак щях да се запиша. Аз поне лично искам да съм от първият випуск на СофтУни. Като съответно цената, която плащам за това е неуредиците в хода на обучението. Всичко си има цена."

В смисъл мисля по същия начин, самият г-н Наков в началото каза, че много, много малко онлайн-студенти ще завършат! Аз съм тук и съм от първите, за да докажа, че това не е така! Времето е малко, но бяхме предупредени, че ако работим, ще бъде много зле. Ние сами си правим избора. Доста пъти ми е идвало да спра, дори преди месец го мислех съвсем сериозно. Спря ме това, че сме на финала.

Иначе събота е лоша дата, ако е поне неделя, да имаме поне още ден за работа... Така и така няма да има почивка, нека имаме съботата за работа. Тук е мястото да попитам, дали ще има отново онлайн-защита по скайп, както беше с AngularJS?

PS: надявам се да има /силно при това/...

1
Ivaylo.Il avatar Ivaylo.Il 226 Точки

Малко оффтопик, но не исках да спамя форума с малки теми, а и отговора на въпроса ми би било добре да е споделен, защото съм сигурен, че и други хора ги вълнува.

Понеже е защита на проект, а има практика да се презентира онлайн, възможно ли е да се защитава проекта дистанционно? Все пак са серия от почивни дни и така  доста хора ще имат възможност да мръднат някъде извън софия, имайки предвит и че доста хора работят и учат едновременно и тези почивни дни са дълго чакани. 

 

По темата: Само на мен ли ми се струва, че условието на проекта не е добре измислено. Въпросния файл който сваля е Teamwork Project Assignment for the PHP Course @ SoftUni. Мисля, че не е редно да се дава задание от PHP Курса при положение, че доста хора могат да направят copy - paste на проекта си.

1
21/04/2015 10:56:32
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

Аз все още се надявам да отсрочат защитата. Дори и Владо вчера беше изненадан на лекцията, че са почивни дни, което говори, че нещо при планирането не е било добре премислено.

Освен това почивните дни са подходящи за дописване на това, което не сме успяли да направим в делничните дни. А то ще е много в този курс.

4
g.stoyanov avatar g.stoyanov 776 Точки

Определено съм съгласен с ttitto.

1
VGeorgiev avatar VGeorgiev 1384 Точки

Здравейте колеги.

Наясно сме, че времето е малко, но курсовете ни притискат и нас. Има само един вариант, който не знам дали ще ви хареса.

Искате ли защитата на проектите да е на 10.05.2015? Имайте предвид, че курса по ASP.NET MVC ще е започнал и ще има 3 лекции с домашни до 10 май. Курсът по ASP.NET MVC ще бъде до 7 юни.

Събираме мнения все още.

Поздрави,
Владимир Георгиев

15
22/04/2015 17:36:41
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

Мен това ме устройва като вариант и мисля, че е по-добрият. Ще има повечко време да напишем нещо смислено. Ще можем да ползваме и почивните дни пълноценно за писане. Същевременно ще сме видяли и малко от ASP.NET MVC, т.е. ще сме надградили малко материала.

2
21/04/2015 11:04:07
borislavml avatar borislavml 368 Точки

+1 и от мен за отсрочка до 10.05

5
g.stoyanov avatar g.stoyanov 776 Точки

+1 и от мен. Не че ще има повечко часове за сън, паралелно с MVC пак ще се коди денонощно.Но все пак почивните дни са в огромен +, 3 дни на спокойствие да пишеш по един проект е друго. :)

5
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.