Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

nnikolov avatar nnikolov 9 Точки

Моите впечатления от Software University/ Основи на прогамирането/ Интензивен курс

Здравейте на всички!!!

Софтуерният университет е добро място да над градите уменията си и да навлезете в една нова среда.

Двете зали са добре оборудвани и са достатъчно широки за провеждане на лекции и семинари.

Ако нямате компютър в залите има и може да се запише да ги ползвате. Хората са много любезни и винаги ще Ви окажат съдействие.

Аз лично не можах да се справя добре на изпита днес и съм разочарован от мен и, че не съм се подготвил по-добре. Даже си помислих с толкова налични материали няма начин да не се справиш и да не изкараш добра оценка.

Кликах на резултатите и видях много хора, които имат 0 точки. Около 10 човека от 2-та проведени изпита имат по 400-500 точки и друго всичко е доста слабо представяне.

На което води моят въпрос:

Не мислите ли, че трябва да се промени нещо в начина на преподаване и материала да може да се възприеме по-добре?

Много пъти, когато сме имали лекция, а след това домашното въобще не отговаря на лекцията, която сме имали в същият ден.

Повечето знания, които човек трябва да натрупа е сам да си търси от интернет и каквото си научи това.

Надявам се да обърнете внимание за бъдещите студенти в университета за възприемане на материала по-адекватно.

Поздрави,

//Просто един потребител

8
Programming Basics
enisslkglu avatar enisslkglu 10 Точки

Здравейте,

Аз бях февруарски курс 2015. От нула се почнах и се гoрдея със себе си къде съм стигнал. Не съм от най добрите, на средата съм с 200 точки. Целта ми беше да изкарам 400 точки, ако може по вече. :) Вярно е че нямам достатъчно знание да съм от много добрите. Но това не ми пречи да се опитвам и провам да уча материалите. Сега 200 точките ми изглежда малко, обаче знам от къде тръгнах и къде стигнах. Вече не съм същият човек който гледаше с отворена уста как се смята a + b + c. Аз не се оплаквам че започнах да уча тук. Доволен съм. Благодаря.

7
27/04/2015 13:04:53
terzo avatar terzo 11 Точки

Здравейте, колеги

и аз да се включа във форума най-накрая. laughing 

Относно темата, смятам че начина на обучение в Софтуни е доста добър, поради причината , че според мен самоубочението е един от най - правилните начини:

         1. Всеки на  който материята му е интересна се рови и открива нещата които му трябват /след получаване на фундамента от лекциите естествено/

         2. Отсяват се тези които са се записали за да видят какво е това и дали стават за тази работа

         3. Всеки сам решава дали е готов и дали да се яви на изпит за висок резултат или за проверка на това което е научил

Аз съм от мартенския курс. Никога преди да се запиша не съм се занимавал с такава материя, не знаех какво е int, какво е Loop, какво е Console.WriteLine() и т.н., също незнаех тази цялата работа за мен ли е изобщо. 

Имам собствен бизнес, но всичко свързано с компютрите и технологиите ми е стршно интересно, от както се помня. Реших да се запиша за курса с идеята да науча нещо повече. След този месец обаче, започвам да се усещам как посточнно си мисля за нещата които съм чул на лекциите, все ми се върти нещо в главата от сорта на "това как ли ще стане тогава", дори и докато съм на работа. Явих се на изпита, убеден, че съм адски далече от 500т. Явих се да се преборя за максимум 300т. /спрямо самооценката си/. Изкарах 150т.!!! Да яд ме е но в същото време съм доволен от себе си, при положение че отделям не повече от 3-4ч. на ден в нормалните дни и повече или по-малко в почивните /като на първа задача от сутрешния изпитwink, на която имам 50т.embarassed/. Факт е че ми допада като материял за разлика от географията например, но затова хората са различни. Също факт е и че програмата на СофтУни не е перфектна, но евала на хора като Наков, целия екип и момчета и момичетата които са там да ни помагат. Едно че го правят за нас, второ че помагат и на себе си предъвквайки материяла отново и отново.

Аз лично съм доволен  от този месец който ми се случи макар и точките да са 150!. Сигурен съм, че

следващия път като се явя /ще има следващ естествено/ на изпит ще се боря за 500т. защото съм мотивиран да продължа напред и да науча още нови неща.

И за финал Благодаря на целия екип на СофтУни, на всички които ни помагаха да научим нещо, защото аз вярвам че това е начина.

 Успех!!!

7
27/04/2015 14:03:55
nnikolov avatar nnikolov 9 Точки

Здравейте!

Радвам се, че темата предизвика дискусионен характер.

По този начин може да се видят плюсовете и минусите за академията и тя да стане по-добро място за нейните настоящи и бъдещи студенти.

С интерес прочетох всички мнения дадени от Вас. Искам да ви уверя, че съм ги взел под внимание всяко едно тях.

Няколко от тях твърдят, че проблема е в студентите, те не са били достатъчно любознателни и не са положили старания за изкарване на добър резултат.

Мога да ви кажа, че този материал, който е преподаван за 1 м. се учи в СУ за 4 месеца с доста практика и упражнения.
Всеки един човек има праг на възприемане на материала и няма как за такъв кратък период без предишен опит човек да се справи добре(освен ако не е безработен и може да вложи цялата си енергия от сутрин до вечер в програмиране). В книгата на Наков имало всичко, това е така и след като всичко го има там за какво да гледаме лекциите и да следим домашните там? Да си четем само книгата и да си решаваме в judge.

Видях, че проблема не е само при мен, а също така и други интелигентни хора са се сблъскали със същото нещо като мен и мога да твърдя, че всичките имат потенциала да станат програмисти!

А за всички, които си хранят болното его с това, че проблема е в студентите и те колко са тъпи и са изпуснали образователната система в средното училище ще го кажа така:

Американски форум - питаш нещо и ти отговарят.
Руски форум - питаш нещо и те те питат.
Български форум - питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп.

Дерзайте,
// Просто един потребител

 

 

 

1
a.angelov avatar a.angelov 1316 Точки

Искам само да кажа, че не случайно "Основи на програмирането" е с два вариант - единия интензивен едномесечен, а другия с нормално времетраене - двумесечен. За хора, които не са се занимавали досега с програмиране и са с ограничено свободно време, интензивния курс не е добър вариант.

Според мен или не си видял това, че има и двумесечни курсове, или си надценил възможностите си.

ПС. Погледнах резултатите от вчерашните изпитите - равномерно разпределени са, което говори, че задачите са били адекватни. Няма и някаква съществена разлика в тези резултати и резултатите от миналите изпити - може сам да ги разгледаш. Нормално е да има както хора с пълен актив точки, така и такива с 0 точки. Да не би в университета, който цитираш всички да имат само 6-ци на изпитите?

4
27/04/2015 14:53:00
pataroka avatar pataroka 319 Точки

Мда, в СУ също така студентите в специалност "Информатика" по мое време учеха един семестър Машиностроене surprised(Евала, време беше да го махнат!)... За това 7 от 10 програмисти или сисадмини, които познавам или са прекъснали преждевременно образованието си или са завършили нещо друго...

0
petiahr avatar petiahr 31 Точки

И аз да изкажа моето мнение. На мен ми хареса курса, но аз се включих в интензивната група и явно много се надцених. Просто не можах за един месец да усвоя толкова много и то качествено. Относно начина на организиране на курса ами първите няколко теми са много бавни, там нещата според мен може да са по-бързи. И на мен не ми хареса "Вход и изход", че е толкова назад и темата за цикли също, не ми хареса, че и темата за масиви, списъци, стрингове се взе много набързо, много информация на куп за един път, и...то 5 дни преди изпита. Но няма идеални условия....Все пак аз за един месец научих и направих повече отколкото за един семестър в университета, така че по-скоро за не толкова добрия резултат аз съм си виновна. Може да се направят съвсем малки корекции в темите и всичко ще е перфектно :).

И това, което не ми харесва е, че има едно голямо разминаване между нивото на домашните и изпита. Според мен трябва да се дават повече задачи за домашни, по-трудни и чрез тях  да се набляга на самостоятелната работа. И домашните да са основата за надграждане. Моето мнение е, че изпитните задачи са доста по-трудни от тези в домашните, а не знам дали това е правилно. Все пак в момента сме в по-добра позиция от тези, които са започнали преди година или 6 месеца. Имаме голяма база от домашни и за по-добър резултат трябваше да наблегна на изпитните задачи. Има голямо разминаване и в трудността на изпитите - има някои които са доста по-лесни от други, в които задачите са по-сложнички(съдя по резултатите на курсистите). На мен ми е странно колко малко хора са работили по 5 задача от изпита на 26 Април сутринта. Това какво ли означава - задачата е трудна или не е имало достатъчно време да се стигне до там. И който и от двата отговора да е верен това показва не достатъчно добър подбор на задачи.

Моято самооценка: писах домашни, проверявах, оценявах, но според мен по-скоро си загубих времето с тях. Трябваше да наблегна на задачите от предните години, защото домашните стигат до там да се решат първа и втора задача. Задача трета не е нищо особено, но пак си е малко специфична. Ако не бях разгледала няколко от предни изпити вероятно нямаше да се справя с нея.

Моят резултат е добър - достатъчен е да вляза в университета, но поне за мен той не е показателен. Масова  решени първа и трета задача - една оценка за начално ниво, тези с  над 400 точки(поздравления на тях) - отлично ниво, но къде ли е средното ниво. То може ли да се оцени с тези задачи, масове нерешени 4 и 5 на изпита от сутринта? Аз за себе си не намирам отговор на въпроса с моите 260 (100 на първа, 60 на втора и 100 на трета) кое е по-правилно да повторя курса или да се включа в първото ниво?

 

1
Kamigawa avatar Kamigawa 750 Точки

Последната тема от курса е по-скоро да „зариби“ хората да продължат - нещата от нея ще се учат много по обстойно в първия курс от новото ниво - Advanced C# . Да, ако работиш добре със масиви, списъци, стрингове и другите изброени в последната тема неща ще си вземеш входния изпит много по-лесно (или поне на мен ми е по-лесно, като разполагам с по-голям „арсенал“ от неща, с които да решавам даден проблем), НО не е задължително да ги знаеш отлично за да изкараш максимум на изпита. Задачите са мислени да могат да се решат без познания за списъци, хеш таблици(ако избощо така се наричат в C#(май бяха речници :) )), методи, класове и т.н.

5
27/04/2015 15:52:46
GogoK avatar GogoK 80 Точки

Здравей,

бих ти казал аз как постъпих и може да прецениш сама за себе си. Аз се записах от януарската група, онлайн изцяло съм се обучавал. Бях сигурен че задачите които сте решавали вчера ще са с една идея по лесни от нашите от преди месец, и определено имах възможността да се запиша на този изпит. Просто е близко до акъла, че тези които са имали по дълго време за учене да им се постави малко по висока летва. Но какво можех да спечеля с това - по висока оценка от изпита.. не съм се записал тук за това. Определено задачите ако са по лесни може да си почешеш само егото, но това какво сме усвоили от материала е различно. Аз мисля че постъпих правилно като отидох на моя изпит, защото сам човек може да прецени какво е усвоил след като се е изправил пред по високи летви.

В темата има няколко коментара, които ме навяха на мисълта.. Представих си един 100 кг. щангист, които не иска да вдига тежест по голяма от 50 кг. :)...

Според мен след като си решила 1-2-3 задачи, до голяма степен си усвоила материала, защото в 4 и 5 задача се иска малко повече познания, от към синтаксис.. рутина на решаване.. а в първите три има достатъчно за да се каже че си разбрала какво се случва. Поне това са моите възгледи, може и да греша.

Аз лично на твое място не бих тъпкал на едно място, като повторя същия курс за по висока оценка. Ако ще повторя нещо то това ще е от нивата по горе.

Поздрави

1
petiahr avatar petiahr 31 Точки

Благодаря за отговора. Везната наклони в полза да се записвам, то вероятно ще стигна до преповтаряне (впредвид, че работя и имам 2 деца (все още полу- бебета), но смятам, че мога да понаваксам тези пропуски от C#Basic в следващото ниво (там се започва със C#Advance). А и то аз нямам за цел да ставам програмист, по-скоро целта ми е по-аргументирано да мога да критикувам кода на колегите. За сега казвам не знам, не работи, дава грешки :).

Благодаря ти, че си един от малкото, който ми отговори "добре",  без да ме критикува и ми даде отговор в положителен аспект. Успех!

1
petiahr avatar petiahr 31 Точки

Е..вече има оценки - как ли стигнаха до там при условие, че срока за последното домашно не е изтекъл и съответно би трябвало да има още две домашни за оценяване? Може би последните три елемента са формални. Вече ставам заядлива :). Но въпреки несъвършенствата си поздравления за усилията и труда на организатори, лектори и асистенти. Отлична работа :)

0
Kamigawa avatar Kamigawa 750 Точки

Най-вероятно са дадени максималните точки за тези домашни, на които не е изтекъл срока - мога да гарантирам, че никой не е ощетен от това, че вече има оценки.

3
supersane avatar supersane 234 Точки

А ще излезе ли нещо като цялостен списък, с всички явили се на изпита и техните оценки?

0
Kamigawa avatar Kamigawa 750 Точки

Не. Единствената публична информация за явилите се и техните резултати я има в джъджа на резултати.

2
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.