Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

anastassija87 avatar anastassija87 5 Точки

Повторен курс за нулево ниво

Здравейте колеги,

Бих искала да се консултирам с вас преди да взема решение, все пак крайните срокове наближават. ( Не намерих подобна тема, затова отварям нова).

Интересувам се дали сега, след успешно взет изпит от нулевото ниво, е позволено отново да се запиша на нулевия курс, присъствено или онлайн, чийто срок изтича на 3-ти май.

Не съм доволна от постигнатия резултат и съм сигурна, че имам пропуски, които непременно трябва да се попълнят и утвърдят, преди да продължа уверено напред.

Доколкото разбрах оценката от сега взетия изпит се пази и е валидна за следващия прием, така че от тази гледна точка няма проблем.

Тъй като курсът от първо ниво ще се проведе за 6 месеца и ще се засегнат 4 компонента, с оглед на свободното ми време, няма да е достатъчно да наваксам с предишното ниво.

Моля за мнение и коментар!

Благодаря предварително!

1
Programming Basics 29/04/2015 13:44:37
iliqvelkov avatar iliqvelkov 69 Точки

Здрасти!

Принципно след всеки приемен изпит има и поправителен(повишителен).
Но от колега разбрах, че ниво 1 започва на 4ти май. И ако нe си получила писмо на е-mail от екипа на СофтУни относно поправителен(повишителен) изпит значи най-вероятно няма да има.
Все пак попитай от тук или им звънни в работно време. 

Поздрави! 

0
anastassija87 avatar anastassija87 5 Точки

Здравей , iliqvelkov!

Благодаря за бързия отговор. За съжаление отговор на предишен имейл не получих, а в момента никой не отговаря на съответния телефонен номер, затова написах съобщението си тук.

Относно твоя съвет за поправителна сесия. Да може, ако има. Но мисълта ми е повторно да се запиша на курса и да се явя на изпит, тъй като сегашния постигнат резултат не ме удовлетворява. Лекторите споменаха, че е възможно, но ако се запиша има ли шанс кандидатурата да не е одобрена. А сроковете за първо ниво и второ съвпадат. Което значи при едно евентуално отхвърляне, записването дори за първо ниво става невъзможно.

Благодаря отново !

 

0
iliqvelkov avatar iliqvelkov 69 Точки

Няма причина да не е възможно, щом и лекторите са потвърдили няма от какво  да се притесняваш. 

0
GogoK avatar GogoK 80 Точки

Здравей,

Резюме на курса Тук ==>


Programming Basics
Целта на курса "Programming Basics"е да положи начални основи по програмиране, необходими за всички технологични специалности.

Това включва писане на програмен код на начално ниво (basic coding skills),
1.работа със среда за разработка (IDE),
2.използване на променливи и данни,
3.оператори и изрази,
4.работа с конзолата (четене на входни данни и печатане на резултати),
5.използване на условни конструкции (if, if-else, switch-case)
6.цикли (for, while, do-while, for-each).

В курса се разглеждат накратко и по-сложни концепции като методи, масиви, списъци и стрингове. За целта на курса се използват езикът за програмиране C# и Visual Studio в Windows среда.

 

Аз също имах това колебание, но стигнах до заключение че няма смисъл да тъпча пак първите 6т. по горе още 6 месеца. Ако имаш проблем с 6-те точки, може би е добре да повториш курса, но ако имаш притеснение относно накратко по сложните концепции, според мен по добре е карай напред :)

Единия вариант е ако повториш основите, в същото време да преглеждаш и материала от Fundamental, от което за следващия изпит ще си много повече от подготвена, но ще загубиш 6 месеца с това.

Другия вариант е да загубиш пак 6 месеца, но да повториш Fundamental. Аз определено ще направя това(ако се случи), защото има по интересни неща от Цикли и Статементи :))

Избора си е твой, Успех!

1
02/05/2015 16:15:24
Petya avatar Petya 2461 Точки

Здравей!

Позволено е да се запишеш отново на подготвителния курс. Можеш да го направиш като подадеш кандидатурата си от тук. Имаш време до 3 май, включително.

Оценката, която си изкарлала сега ти се пази и ако желаеш, можеш да я ползваш за следващия прием, който ще бъде през септември 2015 г.

Поправителна сесия няма - просто се явяваш на изпита на следващата стартирала група. В твоя случай ако започнеш на 9 май, изпитът ти ще бъде на 12 юли.

От тук нататък, дали да повториш курса или да започнеш Fundamental Level направо, решението си е твое. Нищо не ти пречи и паралелно да си припомняш и утвърждаваш материала от Programming Basics.

1
28/04/2015 16:04:37
petiahr avatar petiahr 31 Точки

Аз също имам (по-скоро имах) своите колебания какво да правя - да повторя или да запиша следващото ниво. И аз не съм доволна от резултата си. Вече писах, че с така дадените задачи (относно изпита от сутринта, вероятно и със следобедния е така) е трудно да се определят кои студенти са на средно ниво. На мен не ми достигна времето. Запилях се на 4 задача. Когато се насочих към следващата вече нямах време. И така....Та аз си реших- записвам се на следващото ниво (т.е. първо) и там ще наваксвам със C#(отново ще се разглеждат списъци, масиви и т.н.) И там ще усвоя някои неща, които ще ми помогнат, ако се явя на C#Basic да го взема с по-висока оценка. Ако не ми се получи, то по-добре е да повтарям първо ниво и тогава успоредно нулево, макар че то нулево какво да го повтарям -просто ще изгледам по още веднъж видеата и малко повече изпитни задачи ще реша. Надявам се да ти помогна да вземеш своето правилно решение.

Има една опция да се запишеш онлайн за първо ниво, да понапреднеш малко с някои неща(едни са по-лесни за разбиране, други по-трудни) и да наблегнеш и върху и началното ниво. След това записваш редовно първо ниво. Много е разточително във времето, но е много добре за усвояване. Няма да е много стресово,а и ще имаш достатъчно време за по-добро разбиране. Аз така смятам да действам.

Пиши какво си решила.

0
28/04/2015 18:22:41
Slav402 avatar Slav402 1 Точки

Здравей,

моят съвет е да не пропускаш и да запишеш следващото ниво. Щом си изкарала точки над минимума значи имаш знания но най-вероятно напрежението и стреса от изпита са ти попречили. Дори и да имаш пропуски в знанията си имаш 6 месеца за да ги попълниш при положение че през това време ще си заобиколена от колеги и преподаватели. Освен това имаш почти неизчерпаемо количество от помощни материали - форум, видеа, примерни задачи и разбира се вездесъщия Stack Overflow. Все пак след 2 месеца обучение от нас не се изисква да бъдем C# нинджи. 

Това е моят съвет. Всичко най-хубаво, каквото и да решиш смятам че ще се справиш.

0
JOHNY avatar JOHNY 196 Точки

Позволявам си да пусна нов отговор, защото и аз взех моето решение.

Резултатите ми от изпита позволяват да запиша 1-во ,ниво но... Но същевременно осъзнавам, че този един месец не ми беше достатъчен да вникна в детайли на всичко, което ми бе преподавано или се наложи да ползвам. Интуитивното ми решение на задачите не е показание за познания, а само за аналитичност и логика.

В същото това време виждам, че "C# Advanced" е с продължителност 1 месец, което ще рече, че освен слабата ми и рушаща се основа от знания ще трябва да надграждам интензивно и нова такава.

Това, което правих досега беше да изнасилвам ежедневието си постоянно и да се опитвам да седна не на два, а на няколко стола едновременно. Не смятам резултатите си от изпита за опровержение на правилото, а само за временно изключение. Това ще рече, че е въпрос на време да затъна в много работа за малко време, което със сигурност ще доведе до неприемлив за мен резултат.

Доста мислих и  след като разгледах програмата, поговорих със студенти от по-високите нива, чух и съвета на Наков реших, че ще е непълноценно за мен самият да се хвърля в 1-во ниво. Не искам диплома, нямам амбиции за "намиране на работа", искам само да съм сигурен, че мога да се справя без да ми се налага да ровя из десетки минали мои решения и да прекарвам часове в Google.

Смятам, че оптималният (за мен) вариант е да повторя нулевото ниво (ако ми позволят разбира се), като ще използвам това време за:

  • да реша всички задачи отново, като този път добавя и тези със звездичките;
  • да преразгледам лекциите, старите си решения и обогатя нищожните ми познания;
  • да хвърлям по едно око и на горното ниво за да бъда по-подготвен, когато реша да го изкарам.

Мисля, че повтарянето ще ми позволи да отделям поносимо за ежедневието ми време и вникна по-сериозно в проблемите. Дори и да не бъда приет за нулево ниво - винаги мога да направя гореописаното и да се явя на "поправителен". По-високата оценка не е интересна, но сериозната проверка на знанията ми  със сигурност ще е полезна като отправна точка.

В същото това време съм убеден, че ако се включа в 1 ниво ще го завърша с успех над средния, но единственото, което ще съм постигнал е да излъжа себе си доколко добре съм подготвен и как "мога да се справя". Да, с изпита мога със сигурност, но реалността за съжаление не е friendly среда, която ще се съобразява с възможностите ми за да ми подаде подходящите проблеми.


Споделям решението си не за да го натрапвам на някого, а защото вероятно ще е полезно и възприемливо за бъдещите студенти от нулевите нива или текущите ми колеги. На всички останали, които са решили да се впуснат в приключението "1-во ниво" пожелавам успех. Ще се виждаме пак и... да помагате, ей! laughing

2
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Напълно подкрепям мнението ти и винаги съм изказвал пред колеги в твоето положение подобна теза. По-добре да се поставят стабилни основи, върху които може да градиш впоследствие, отколкото бавно и сигурно да затъваш в програмата с половинчати знания. Стига времето да не е фактор (има хора, които са финансово затруднени) винаги бих препоръчал ниво 1 да се започне с доста солиден резултат на приемния изпит.

2
JOHNY avatar JOHNY 196 Точки

Съгласен съм и не аз откривам топлата вода. Трудно е човек да се пребори със собствената си увереност, особено ако е на мнение, че е с покритие.

Резултат от 210 точки на изпита според мен е "доста солиден" за едномесечен и претупан от мен курс и това ми дава основание да смятам, че ще се справя. Нещо повече - сигурен съм в това.

Обективната оценка и анализ обаче не могат да бъдат оборени и са напълно подкрепени от простичката истина, че всичко е въпрос на компромис. За да получа сериозен резултат и в следващото ниво ще трябва да правя компромис с ежедневие, бизнес, семейство и т.н. Този компромис автоматично води до следващия - липсата на доизграждане на текущата ми слаба основа. Той води до по-следващия и т.н. до затъване в блатото на "изключенията от правилото".

Теглейки чертата получавам неравенство, от лявата страна на което са всичките ми знания след 6 месеца, а от дясната - нереалният резултат от изпита. Нереален, защото може да се изкара висока оценка и без сериозни и постоянни знания и като добавим знака се получава, че знанията<оценката. В реалният живот обаче оценката се пише по други критерии и ако човек иска работата да му спори е необходимо знакът да е точно обратен или знанията>оценката и това важи за всяка една проверка, дори и да не е изпит за преминаване на ниво.

Като цяло ентусиазма и емоциите винаги пречат на трезвите решения, но това си е само мое разсъждение.

Теоретично погледнато ако бъркам днес ще "загубя" няколко месеца и ще започна ниво 1 през септември вероятно. В същото време тази "загуба" е свързана с позитив от придобиването на знания и като цяло може би е възможно поражението да се превърне в победа.

Прекалено философски почнах да гледам на нещата, а те са безкрайно  прости. Изборът е въпрос на приоритети и ако "тапията" е на 1-во място човек не трябва да се колебае да записва дори и със 100 точки.

1
a1mbiser avatar a1mbiser 63 Точки

Колега JOHNY  никак не съм съгласен с теб и според мен хора със малко точки не трябва да записват следващото ниво при положение, че резултатът от изпита показва че не са научили сегашното. Ако приемем че точките са някакво отражение на знанията придобити по време на курса 100 точки (или дори 200) от 500 възможни означават че човекът е понаучил това-онова но реално нещата които е научил са по-малко от тези които не е научил и според мен лично ако човек изкарал резултат около този(100-200) на изпита запише 1во ниво (т.е. решил е че няма какво повече да вземе от нулевото),ще си вкара автогол защото бързо ще се озове в ролята на догонващ докато колегите му надграждат и трупат нови знания той ще се лута да наваксва старите.

 "В същото това време съм убеден, че ако се включа в 1 ниво ще го завърша с успех над средния"

Колега ти нулевото не си завършил с резултат  над средния откъде реши, че следващото ще е по-лесно?Не го приемай като заяждане просто изказването ти е подвеждащо за останалите които четат и си мислят "200 точки са си ми тамън готов съм да уча нови неща!"

Според мен човек трябва да се запише в следващото ниво когато е уверен във знанията си а в случая нисък резултат и пускането на тема говорят за обратното.

Извинявам се ако някой се почуства засегнат от поста ми(не съм го писал с тази цел) и се надявам да бъда разбран правилно.

Това е само мое мнение разбира се не обвързвам никой с него и в крайна сметка всеки знае за себе си каквото и да е решението на колежката anastassija87  и други колеги поставени пред подобна дилема пожелавам успех на всички :)

 

0
02/05/2015 16:16:49
anastassija87 avatar anastassija87 5 Точки

Благодаря на всички за съветите и за подкрепата !

Реших да се впусна напред в мътните води на програмирането и да карам на принципа learning by doing. Може би избързвам, може би не. Ако да ще наваксвам, ако не ще карам напред. Във всички случаи разчитам на подкрепата на колеге, лектори и асистенти.

Поздрави !

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.