Flowers: Conditional Statements Advanced - More Exercises
Привет, колеги! Имам проблем с една от задачите, и по точно със закръглянето на едно от числата след умножение на процент. Дори когато следвам канонично стъпките за rounding в realpzthon.com. Калколаторът на тел, лаптопа и онлайн калкулатора ми дават изчисление както по условие, но уви IDE не е на това мнение. Кодът ми: https://pastebin.com/clone/VisP1j2c Условие на задачата: - извинявам се че условието не е чрез линк.
1.Магазин за цветя
Магазин за цветя предлага 3 вида цветя: хризантеми, рози и лалета. Цените зависят от сезона.
Сезон |
Хризантеми |
Рози |
Лалета |
Пролет / Лято |
2.00 лв./бр. |
4.10 лв./бр. |
2.50 лв./бр. |
Есен / Зима |
3.75 лв./бр. |
4.50 лв./бр. |
4.15 лв./бр. |
В празнични дни цените на всички цветя се увеличават с 15%. Предлагат се следните отстъпки:
- За закупени повече от 7 лалета през пролетта – 5% от цената на целият букет.
- За закупени 10 или повече рози през зимата – 10% от цената на целият букет.
- За закупени повече от 20 цветя общо през всички сезони – 20% от цената на целият букет.
Отстъпките се правят по така написания ред и могат да се наслагват! Всички отстъпки важат след оскъпяването за празничен ден!
Цената за аранжиране на букета винаги е 2лв. Напишете програма, която изчислява цената за един букет.
Вход
Входът се чете от конзолата и съдържа точно 5 реда:
- На първия ред е броят на закупените хризантеми – цяло число в интервала [0 ... 200]
- На втория ред е броят на закупените рози – цяло число в интервала [0 ... 200]
- На третия ред е броят на закупените лалета – цяло число в интервала [0 ... 200]
- На четвъртия ред е посочен сезона – [Spring, Summer, Аutumn, Winter]
- На петия ред е посочено дали денят е празник – [Y – да / N - не]
Изход
Да се отпечата на конзолата 1 число – цената на цветята, форматирана до вторият знак след десетичната запетая.
Благодаря предварително!
При тест 4,5,6 ми дава червен "Х", което ще рече (до колкото разбирам) не структурата е грешна а е объркан стринг, който джъдж очаква. След пускане на дебъгерът останових че когато умножа цената на бокета при празнична цена, което ще рече + 15%:
в случая
bouquet *= 1.15
стойностите са следните 40.40 * 1.15 = 45,45999999994
Вместо както джъдж го очаква, а и всички всевъзможни калкулатори около мен ми дава: 40.40 + 15% = 46.46 лв.
И от тук започват грешките в по нататъчните ми отговори с по +2,3...5... единици в крайният отговор, който джъдж очаква.
Разбрах за банкеското закръгляне и че проблема с python e отстранен по последните версии. Но не мога да закръгля и не знам как да го направя, като всеки предложен начин за форматиране и закръгляне не проработи, а съм търсил и в пайтън базата данни и в stack overflow, където дават същите съвети както в трупайтън.