Programming Basics Online Retake Exam - 2 and 3 May 2019 (Practice) / Подготвям се за изпита Python
Здравейте на всички!
Реших да се подготвям за предстоящият ми тест по Питон. Намерих подходящи задачи от C++ групата, обаче запецнах на едната задача и не мога да се оправя. Ако някой случайно има време, омолявам го да погледне тъй като ми е много важен изпита на който не трябва да се провалям. Предварително благодаря!
Това е кода -
strawberry_price = float(input()) bananas_weight = float(input()) oranges_weight = float(input()) raspberry_weight = float(input()) strawberry_weight = float(input()) raspberry_price_for_one_kilo = 24 strawberry_price_for_one_kilo = raspberry_price_for_one_kilo * 2 oranges_price_for_one_kilo = raspberry_price_for_one_kilo - (raspberry_price_for_one_kilo * 0.4) / 100 bananas_price_for_one_kilo = raspberry_price_for_one_kilo - (raspberry_price_for_one_kilo * 0.8) / 100 total_sum_of_raspberries = raspberry_weight * raspberry_price_for_one_kilo total_sum_of_oranges = oranges_weight * oranges_price_for_one_kilo total_sum_of_bananas = bananas_weight * bananas_price_for_one_kilo total_sum_of_strawberries = strawberry_weight * strawberry_price_for_one_kilo needed_cash = total_sum_of_raspberries + total_sum_of_oranges + total_sum_of_bananas + total_sum_of_strawberries print(needed_cash)
На 100% съм сигурен, че проблема е в тези два реда от кода - oranges_price_for_one_kilo = raspberry_price_for_one_kilo - (raspberry_price_for_one_kilo * 0.4) / 100 bananas_price_for_one_kilo = raspberry_price_for_one_kilo - (raspberry_price_for_one_kilo * 0.8) / 100 Защото, като ги направя фиксирани стойности и ми изкарва нужните изходи. Проблема идва при самото пресмятане на формулата. Съмнявам се грешката да е в самата задача, по скоро пропускам нещо елементарно и не мога сам да го разбера.
В следния линк можете да намерите условието на задачата https://judge.softuni.org/Contests/Practice/Index/1654#0
Искрени благодарности на всеки който може да ми помогне!
Искрено ти благодаря, много ми помогна!
Моля, радвам се. Успех в подготовката за изпита и ако пак имаш нужда от помощ за други проблеми, пиши отново и някой ще реагира с отговор, когато има възможност. Идея: можеш и да търсиш с търсачката на форума по името на задачата, която те затруднява, дали има предишни дискусии за нея. В повечето случаи обикновено има.