Предприемачески дух за *СТАРТАП - JQuery, JSON, Уеб (дълго четене)

Здравейте. :)

/* Дълго е за четене :) Извинявайте за грешките, ама нямам очи да продължавам да го проверявам 36 онлайн не е лесно :) */

Викам в тая тема да представя идеята си и тукувиж се намерим с някого да поработваме заедно. :)

"СТАРТАП" - xhaHahhx :D - Умишленo. Просто ме кефи.

Леко интро: (бтв, много са гадни тия реал-тайм едитор, по-добре с един бутон за превю направо.. колко му е)

Та предвид, че съм грандоман и имам много хъс се запалих по програмирането. В частност блъскал съм си главата на най-готиния метод и най-стабилния според мен - практика и проба-грешка. Са за времето отнето.. време през годините си съм имал и за това не съжелявам. Съжелявам само, че нямам нещо което да покажа, че съм направил реално, а имам 4 години денонощена практика с какво ли не. И отново, предвид че съм грандоман и мисълта ми е като бръснач и мисля винаги яко напред, успях същевременно много да си помогна и много да си навредя - успях да развия адски много мисленето си и да усвоя страшно много неща, но парадоксално това и ми попречи да се концентрирам и сега от една година съм в някакъв безумен цикъл. Цикъл на започване на нещо спиране, залисване с нещо друго защото и там имам интерес огромен, хъс.. ии тотален минус през последната 1 година. Предните 3-4 години бях по-добре, не знаех толкова и си следвах нещо.

Започнах с PHP, много приятен език, много лесен, нестриктен - всичко окей. На практика мога да си билдна каквото искам както искам, въпроса е че аз вече не искам и гледам да го отбягвам защото виждам каква е сцената на технологиите през второто десетиелетие на 21ви век - брутална бързина и автоматизация. PHP както и да го гледаме просто си е бавен, колкото и да го оправяш, оптимизираш, да оправяш сървърите и да пишеш уникално качествен код - ми няма, просто е такъв език.

Та в момента съм на следното ниво, като повечето натрупах през последната година по малко, но определено достатъчно за да стартирам нещо голямо. Нещо голямо, може би не чак толкова уникално. Знам, че вече почти няма уникални неща - а проблема е че в българия пък още по-малко ги има, следователно има неща да се развиват такива.

PHP - като дланта си, Front-End (SEO - 8-мо място в сео състезанието за ейсър миналата година; CSS3, HTML5, Bootstrap, Foundation, SASS, LESS, Semantic UI, теми по фрейуърците), Python - бегло, но мисля да е следващия сериозен език; MongoDB, NGINX, Apache, web server оптимизация; работа с API-та , javascript, JSON.

От това какво следва. Следва, че аз мога сам реално да си билдна всичко. Да, ама не. "Не", не, защото не мога, ами защото ми трябва централизация и план, екип, за да се осафера.

Затова реших да билдна що-годе уникално откъм бъдещи фийчъри уеб приложенине. Запознати сте сигурно с бумът на Jekyll & Github Pages, на svbtle, на Ghost, и разбира се - Markdown.

Окей, има ги и какво? Какви са минусите и какви са плюсовете.

- Минусите: не всички стават за всички

- Плюсовете: всички имат плюсове, но пък са големи минусите

Примерно jekyll & gh, еми трябва да знаеш конзола/терминал/cmd и т.н. Смисъл, то не да ги знаеш, просто знам как обикновен човек гледа като теле в железница примерно само като му кажа css3 и че тая анимация която гледа трябва да се напише, нали - затова става дума. Има ги такива, това наричам обикновенни хора.

Ghost & Svbtle - приятни готови за ползване, окей, да де ама първо, че не са много позначи, второ че са единствено концентрирани към блогването - отново, поради причината че WP вече не е просто блоггинг цмс, то е огромен цмс и (напоследък ми стана навик да го добавям) то на PHP. Вече само като си представя 100-200 файла и припадам, какво остава за тия урудливи CMS-и.

Трето, че нямат възможност за развитие (те и реално не искат нищо повече, това им е целта). Блестиящи са, да, и да, окей, трябва им време да изригнат, да направят своя тотален бум. Въпреки, че той вече е факт, но в българия нищо не усещаме.

Именно затова аз гледам да съм насочен към България. Но България през световен мащам, и айде не чак световен но да се разчуе тук-таме. Защото установих, пък и не само аз, че в българия просто сме сбъркани всички. Сбъркано ни е мисленето и самия манталитет, и най-злокобното е че трагично се поправя. :D

Стигаме до някакви app-ове на NODEJS и някакви трагични отново нахендрени с тежест "PHP Static Generators", kойто толкова имат смисъл, колкот' да ми умре коня.

Са за NODEJS не съм много наясно, не съм го разглеждал, че не мога да смогна от многото си интереси изброени по-горе.. :D Но гледам, че пак става въпрос за някакъв сървър на ОС, та пак някакви команд-лайн чудесии.. Еми не, по моята логика отговора през (int) ще стане 0, димек накратко - Не.

За PHP Static Generators.. Няма какво да говорим. флат-файл стайл от преди 10 години, сменено е просто концептуално името. Пак един бол файлове и простотии, след което (окей статик - йей) генериране на html файл (видиш ли, пак през os) - е, логика.

Не знам обаче дали се усеща какво ми пречи на мен и към какво бия.

Бия към това, че всички имат зависимости и са (окей) минимално тежки, но са тежки и сложни - я за разбиращ, я още повече за неразбиращ човек.

И както винаги простите неща са най-добрите и приятните, следва че какво липсва и какво трябва да се направи?

/* тцтц, няма превю бутон - няма такава гавра :D */

Едно ще кажа - Зависимости. Има много зависимости.

```scenario

Трябва да знаеш, че ти трябва хостинг - бре ся па какво е това; Трябва да знаеш, че може и без него, тогава пък ще ти трябва локал хост - въх па какво е това чудо; Или пък от друга страна пак.. трябва ти да инсталираш nodejs па не знам си какво си не знам си как си в "ония черния гадния прозорец ли?!?  дет дос ли му се викаше, ко беше - ти луд ли си?" - луд съм ми :D

Бре па имало лесен начин - Github - бре са как па така ще си пусна блог, като трябва да е динамичен - аа нещо наречено Jekyll - oкей. Как се прави това с jekyll, еми пак некви команди, пак някакво инсталиране на рубита един тон (и btw нещо не ми сработиха нещата на ubuntu 13.10 - нo както и да е), пак некакви команди и чудесии, па някакви ДНС-и и чудесии

```

Ta, това горе е свободен текст, какво трявба и как изглежда положението. Са, не знам дали аз съм в алтави среди или българия като цяло е алтава среда и всичко наопаки, ама.. Определено е трудно в България.

For everyone (total noobs), anyplace (any-os), everywhere (main langs)

Преди да продължа: Извинявайте ме, ама като се запиша и.. абе друго си е да се говори. Това с писането луда история.

Та каква ми е мисълта. Да се направи супер лесен app/service (и public API) и да се изтреля нагоре. Са, "супер лесен" е интересно понятие и направо не ми го побра мозъка като го проумях.

За целта ни трябва една схема-стуктура за дб на JSON файлове и брутална работа с адски-многото jquery библиотеки и html5 привилегиите върху един прост html формат. След което да се билдне едно изключително просто API за определените езици /сървъри.

Аз съм с PHP, всичко до понеделник-вторник трябва да е готово поне първоначално. Като казвам обаче PHP не се тревожете. Идеята е да се стъпи базово (на ядро) html5 javascript/jquery, а PHP да е само порт за записване в случая на сървъра.

И са ще кажете е какво толкова. Еми толкова, че манипулацията на json ми е 100-200 реда клас (прекрасен междудругото), и трябва само едно централизиране и разпределяне на REQUEST_METHOD. А останалото рутиране, проверки и всички останали тонове ще са в JS.

Толкова, че PHP порта ще е едно прекосили 500-1000 реда код, толкова.

Толкова, че JSON е навсякъде. Поже да се праща навсякъде, може да се взима отвсякъде и да се обработва отвсякъде. Даже днес на лекцията попрегледах как става номера и с C# за web.

Ще кажете сега, защо не MongoDB - да. Окей, тука е така. За другото направление на идеята става - което ще е Онлайн услуга (сървис), който нали се сещате, че ще работи нa mongodb & nodejs, защото ще се очакват клиенти, много голяма база данни и т.н. Това ми е ясно, но това не е в категория "за всеки". Разбирате ли? Идеята ми е да се махне абсолютно всичко, абсолютно всяка зависимост, зa да се покрие възможно най-голяма широчина от всички, всякакви, на всякаква операционна система, на всякакви предпочитания за език.

Да се стартира с PHP, след това ще се направят още толкова симпъл нещата съответно за C#, Python, NODEJS, NODEJS+MongoDB. А на всичко на отгоре ще се предлага и онлайн сървис както wordpress.com - я със субдомейн, я с дректория.

Ще кажете пак "Каква е тая безумна логика?". Еми такава, че толкова безумно е проста.

Идеални Главните Цели:

- Да става за всички, да може да се ползва безумно просто от безумно прости хора (безупречно лесно димек ;d ), навсякъде - в зависимост, дали то операционна система или това от какво разбираш и/или имаш представа.

- Публичен сървис, за тоталните блогъри (и не само) - с едно на ум да се развива и да може да се добавят модули/пакети/плъгини АКО иска - on/off - няма изобщо да му се набутват ако не ги иска, тегли, слага. Няма да пречат, няма да са coupled в някаква огромна система или фреймуърк. decouple dependencies

- Протове. Що портове, иди ме разбери, така ми дойде от някъде и приятно звучи. Разбирай: направления. апи-тата за различните езици са портове. Примерно Тия 500 реда PHP код ще включват класа за JSONDB и някой друг там request/response механизам, колкото все пак да има все някаква проверка. Те това е порт.

- Казах - България. Не е нещо уникално. Просто трябва, нужно е да се издигне нещо от българия и защо да не е нещо такова. Супер семпло нещо с различни клонове и портове, че и ядрото мога да си го позволя лесно. Е затова трябва комюнити, за различните езици.

---------------------------------------------------------

Преимущества:

- JSON дава тотална гъвкавост и независимост. Можеш да го хвърляш навсякъде и да си го правиш каквото искаш. (и xml но не чак толкова)

- Ядро HTML5 JS/Jquery означава top speed, top UX, top modern, top seo (AJAX crawling)

- Ultimate SEO & Theming -  на практика прост HTML - има темплейт библиотеки за jquery.

- Develope(d) with <3 in Bulgaria (a.k.a Made in Bulgaria)

---------------------------------------------------------

Извинявайте, ама.. Просто трябва да се напише всичко, няма как.

Ще видите за какво става на въпрос до няколко дни. Беше понеделник вторник срока, ама сега като гледам, че чуквам 36 часа онлайн без сън, нали.. Слагам 15-20 часа сън още толкова работа. :)

---------------------------------------------------------

+Георги Янев - GooglePlus & YouTube

@tunnckoCore - Github & Pastebin :)

#charlike - Facebook, Pinterest, Twitter, Packagist

#acerseo - bonus :D