Хакатон срещу дезинформацията ще се проведе на 11, 12 и 13 ноември

Събитието ще събере на едно място програмисти, журналисти, факт-чекъри, изследователи и медийни анализатори. Българската компания за медиен мониторинг и анализи Sensika Technologies организира хакатон за борба срещу дезинформацията в онлайн медиите. По време на събитието технологични и медийни експерти ще дискутират ролята на технологиите в борбата срещу разпространението на дезинформация и заедно ще обединят сили за създаването на инструмент за оценяване достоверността на новинарски сайтове. 

Хакатонът ще се проведе на живо на 11, 12 и 13 ноември в Campus Х в две части – дискусионна (излъчвана на живо от общинския съветник в Столичен общински съвет Иво Божков във Facebook) и практическа.

Начало на събитието ще даде журналистът Миролюба Бенатова с работилница за влиянието на медиите върху социалните възприятия. Депутатът и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов ще представи регулаторните механизми и политиките на
Европейския съюз за борба с дезинформацията, а съоснователят на организацията Data for Good и член на FactCheck.bg Никола Тулечки ще демонстрира как недостоверни онлайн медии набират популярност, експлоатирайки страници в социалните медии. Съоснователят на Sensika Technologies Васил Величков ще хвърли светлина върху мрежите за пропаганда и дезинформация, и техните основни комуникационни подходи. Величков ще коментира и така наречените "mushroom websites" – сайтове, които се появяват, размножават и разпространяват масово при дезинформационни кампании с цел да дадат легитимност на определен наратив. Хакатонът очаква да привлече над 100 експерти, които ще получат възможността да обединят сили в екип от програмисти, журналисти, факт-чекъри, изследователи и медийни анализатори и заедно да разработят модел за оценяване достоверността на новинарски сайтове. Събитието ще бъде открито от Представителството на Европейската комисия в България и ще се проведе с подкрепата на Data for Good, FactCheck.bg, Медийно Око и Фондация „Антикорупционен Фонд“.

Повече информация, програма и как да се регистрирате, вижте ТУК.