Включете се в OpenFest 2023, който ще се проведе на 4 и 5 ноември

 

OpenFest е ежегодна българска конференция, посветена на свободната култура, свободния софтуер и софтуера с отворен код, свободното споделяне на знания – фестивал на свободното творчество.

OpenFest е ежегодна среща на всички почитатели, създатели, поддръжници и нови фенове на свободните изкуства и свободния софтуер.

Целта на OpenFest е да популяризира проекти, реализирани с помощта на свободен софтуер и софтуер с отворен код, както и да бъде форум за обмен на идеи и добри практики в областта. Същевременно организаторите дават и поле за изява на свободното изкуство.

Първото издание на конференцията е проведено през есента на 2003 година в София, съпътствано от по-малки локални събития във Варна, Пловдив, Стара Загора и Чепеларе през същата година. Оттогава конференцията се състои всяка година. По традиция тя е с

продължителност два дни и се провежда през първия уикенд на месец ноември.

 

Тази година година OpenFest ще се проведе на 4 и 5 ноември в София "Тех-Парк", Форум "Джон Атанасов".

Достъпът до събитието е напълно безплатен, отворен и без регистрация.

Ако имате интересни теми, които искате да споделите с аудиторията или пък да участвате като доброволец, може да се свържите с нашите партньори от коференцията на https://cfp.openfest.org.

Повече информация  за събитието може да откриете на:

* https://openfest.org

* https://linkedin.com/company/openfest-bulgaria/

* https://facebook.com/OpenFestBulgaria/

* https://youtube.com/@openfestbulgaria

* https://twitter.com/OpenfestBg

* https://instagram.com/openfestbulgaria/

* https://mastodon.social/@openfest

 

Организаторите от OpenFest споделят: "Емблемата на конференцията се състои от отворено за знания и информация човешко око, чиито мигли са лъчи на изгряващо слънце. Изгревът е като символ на зараждаща се свобода. Автор на идеята и графичната реализация на тази символика е художникът-хакер Здравко Здравков.

Концепцията за свободен софтуер е много стара - по-стара дори от идеята за софтуер, защото това не е технология. Тя е мироглед – човешки и естествен, идея и усещане за свобода. Същата ненакърнена свобода, с която се раждаме и която носим в себе си през дните на съществуването си. Тази свобода, която ни води в усещанията ни за човечност и справедливост." OpenFest е отворена за всички конференция с идеята “Да споделим свободата си!”

 

OpenFest предлага освен стандартните лекционни формати и два други: lightning talk и workshop.

Lightning Talk - (скоростна презентация) е специален кратък формат (до 5 мин), за който няма предварителна програма, а може да бъде предложен по времето на конференцията от всеки един от посетителите. Всеки ден се отделя поне по 1 час, за да може хора да представят свои малки/интересни проекти/идеи.

Като примери могат да се отбележат:

* Презентации на нови проекти

* Презентации на нещо малко и интересно, което някой е направил

Workshop - Работилницата представлява по-дълъг от лекция формат, но по-къс от целодневен семинар, чиято цел е да запознае участващите с определена тема или процес в дълочина. Работилниците често са едно от най-посещаваните и натоварени места по време на конференцията.

Като примери могат да се отбележат:

* Работилница за запояване. Всяка година има някакъв интересен проект, който, освен че осигурява възможност човек да научи основите на работа с поялник и да се сдобие с нещо интересно и различно (например бинарен часовник, интересни мигачи за колело или пък левитационна система)

* Работилници за 3Д дизайн. Последните няколко пъти има работилници за 3Д дизайн, както софтуерен, така и в реалния свят. На тях посетителите могат да се научат как да изграждат интересни дизайни било за удоволствие, било, за да могат да си направят кутийка за левитационната система от предната работилница.