Loading...
alexxdim94 avatar alexxdim94 33 Точки

Хейт срещу СофтУни и Наков? Защо?

Днес реших да потърся различни мнения в Гугъл за Наков и СофтУни. Бях учуден от множеството хейтърски-настроени коментари. Въпросът ми е, защо това е така, тъй като не съм навътре в нещата и не съм наясно защо Наков е напуснал Телерик и т.н. 

Тагове:
8
Общи приказки
iliev72 avatar iliev72 147 Точки

Дай някой линк ! А защо е напуснал вероятно знаят само Телерик и Наков !

0
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5295 Точки

Може да прегледате публичната история за Наков, софтуерните академии, Телерик и СофтУни. Напуснах изградената от мен с много вдъхновение и здраво бачкане (с подкрепата на основателите на Телерик) академия за практическо обучение на софтуерни инженери (Софтуерната академия Телерик), защото имах визия тя да расте още и още и още, да стане център за масирана многохилядна подготовка на софтуерни инженери и ИТ специалисти. Имахме разногласия с Телерик точно относно разрастването на обученията, дали да даваме университетски дипломи, дали да правим обучения по градовете, дали да захващаме и други направления освен софтуерната разработка и цялостно във визията за развитие, а имаше и финансов натиск покрай подготовката на продажбата на Телерик. Заради всичко това се наложи да се отделя в СофтУни.

СофтУни тръгна с идеята за мащабен проект, голяма и масова обучителна институция, която да дава професия и работа на десетки хиляди млади хора. И лека полека точно това и направихме: масови и въпреки това качествени обучения и цялостни програми за изграждане на специалисти, насочени към хиляди млади хора за програмиране, технологии, дигитален маркетинг, дизайн и 3D, машинно обучение, вградени системи, обучения на деца и всякакви дигитални умения. Радвам се, че пътищата ни през 2013 г. се разделиха, защото сега и Телерик академията се развива добре, и СофтУни се развива доста добре, а моята идея за мащабно, качествено и практическо софтуерно и ИТ образование в България се сбъдна. Приближаваме се към заветната ми цел: България - силициева долина на Европа.

Наков

6
alexxdim94 avatar alexxdim94 33 Точки

Пример

Мен лично, наистина не ме интересува защо и как е напуснал Телерик, интересува ме единствено дали правя добра стъпка, записвайки се да уча в СофтУни?

2
kiko144 avatar kiko144 795 Точки

Определено правиш добра стъпка. Причината Наков да напусне Телерик е че възгледите им са се разминавали. Наков е искал нещо много мащабно, нещо което да промени Българиа, а Телерик не са били съгласни.Все пак това което е Софтуерната академия на Телерик в момента е благодарение на него, за това той прилага същите принципи и тук в СофтУни

6
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5295 Точки

Общо взето е вярно. Наистина исках нещо голямо, което да променя България и дадох цялата си енергия, време и ресурси, за да го реализирам.

4
09/09/2017 20:05:15
vpetkoff88 avatar vpetkoff88 3 Точки

Правиш добра стъпка! Дори и да не е по-добро в сравнение с MIT или Stanford, определено е много по-добро от това, което се предлага от родната ни окаяна образователна система. Да не говорим, че е и МНОГО по-евтино и всичко ти се предлага открито за ползване. Имаш и абсолютно достъпен и качествен онлайн вариант, ако нямаш възможност да присъстваш на лекциите на място. В крайна сметка обаче си зависи от теб колко време ще вложиш да решаваш задачи и да се интересуваш. Винаги е било така и ще бъде.

Хейт винаги е имало и ще има, но той е породен от лични пристрастия. Който наистина обича програмирането и света на компютрите, има афинитет към техническите знания и иска да развие такъв тип мислене, веднага ще разбере колко полезно и уникално иноваторско решение е СофтУни. Няма друго по рода си в България! В крайна сметка целта е човек да стане софтуерен инженер и да постигне целите си.. С помощта на СофтУни тези цели са НАПЪЛНО достижими.
 

На който пък му се заемат позиции "за" или "против" в родното ни общество, може спокойно да иде на мач - футбол, бокс и каквото още там му харесва - и там да крещи колкото му глас държи кой е по-добър. Софтуерното инженерство няма нищо общо със спортни залагания и запалянковски истории. Лично аз ползвам и ще продължа да използвам СофтУни за постигане на целите ми в IT сферата.

-1
luboslav1995 avatar luboslav1995 109 Точки

Всеки от нас е достатъчно голям да преценя, щом сме толкова много хора на лекции, а и онлайн значи имаме доверие на Наков и екипа му.За дипломата те си казват, че Software university  не издава дипломи,а това го правят университети партньори след 1-2 години учене и взимане на изпити при тях.В случая приоритет ни е да ни приемат да се научим за 1 година на много неща и да почваме работа, а дипломата .... В другите университети като издават диплома за какво върши работа, като нямаш нужните качества да работиш.Аз поне така мисля.

 

Поздрави

6
alexxdim94 avatar alexxdim94 33 Точки

Аз съм на същото мнение. Въпросът е, ще има ли наистина работа след първата година? За дипломата съм на мнение, че в повечето случаи: диплома =/= знания. Но съм останал с впечатление, че особено при българските работодатели, ако двама човека подат CV за дадена длъжност - единия без диплома за висше, а другия със - ще вземат този със. Не го казвам от опит, а от бегли наблюдения, а такива нямам много добри за това как се случват нещата в IT сферата?

0
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

@alexxdim94: Аз съм от пролетната академия на Телерик и до момента сме взели C# и HTML. По образование съм химик и съм се занимавал много малко и любителски с програмиране. Исках само да ти кажа, че през последния месец отказвам две позиции като програмист от кандидатстване по 4 обяви. Отказвам, защото имам доста добре платена работа в момента и не се чувствам още сигурен програмист, за да я напусна (Ами ако не се разберем нещо с новия работодател!?) Така че за работата не трябва да се притесняваш. Само гледай да знаеш и можеш много!

9
svetoslavpopov avatar svetoslavpopov 20 Точки

@alexxdim94: Ти кажи, че си бачкал 5 години в Microsoft, покажи един проект с половин милион сорс код, пък да видиме дали ще вземат някой с висше от Техническия, който е учил 5 години някакви технологии от преди 20 години вместо теб :D

4
Plami avatar Plami 373 Точки

И аз мисля, че направих правилния избор, въпреки че Телерик се намира в моя квартал. В крайна сметка какво ни интересува кой с кого не се е разбирал. За нас е важно да имаме качествено обучение и както казват мои бивши колеги "важното е да откраднем занаята", пък махленските клюкарки винаги ще съществуват :D

Успех на всички на входящия изпит!

5
kyamaliev avatar kyamaliev 209 Точки

Бе да си хейтват хората, това е лично право на всеки човек. Нали знаете, има един виц:

"В България има две големи групи хора, които знаят как да се оправи държата. Проблемът е, че едните са заети да карат такси, а другите да подстригват" :)

 

Прочетох малко мнения от линка на колегата alexxdim94, онези хора са професионални форумни писачи - за по-малко от 3 страници от форума преминаха от това да хейтят СофтУни до това ТУ казвал ли се е някога МЕИ или не и после за разликата между университет, институт и колеж :) 

 

Та в горният виц можем да добавим и трета група - форумните писачи :)

 

Поздрави и успех на изпита, че вече се вижда на хоризонта :)

4
svetoslavpopov avatar svetoslavpopov 20 Точки

Относно Телерик, Наков винаги е казвал, че един ден ще има университет, който да отговаря на стандартите на индустрията и в който нещата ще се правят както трябва, а не както някой си е казал да се прави. Аз като чух, че е напуснал академията останах като гръмнат, но после прочетох подробностите и разбрах, че ще прави нещо по-амбициозно от академия.

Видиш ли някой да прави нещо до толкова шашаво, че по телевизията да го дават, цяла България да говори за него, и да пре*** толкова много далавери в образователната система, и с такава лекота да остави на задем план най-големите университети в страната, значи е Наков, няма кой друг да е :D. Изглежда обаче, че не на всички хора им се харесва факта, че все още има хора които правят нещо, а не само да рушат, и явно това е в разрез с интересите им и започват да говорят/пишат какви ли не простотии, мислейки си, че те са центъра на вниманието и хората ще се вслъшат в тяхните глупости които пишат. 

Наков за министър-прецедател!!! :D

5
LenaB avatar LenaB 112 Точки

Не е нужно да се изпада в крайности с мненията.

Гаранции няма за нищо, но СофтУни е един добър шанс да покажем знания, умения и желание за работа в един бранш, който доста по-често (сравнено с останалите) набира персонал и доста по-често са склонни да назначават млади служители с малък опит. Т.е чисто математически шансът да си намериш добра работа е доста висок.

Оттам-нататък всичко зависи от личното старание, амбиция и умения.

Като всяка нова инициатива има трески за дялане, но не са значими и е видно, че са положени доста усилия. Като всеки бизнес целта му е да печели. Изобщо не възразявам някой да печели от инициатива, от която и аз бих спечелила. Аз също печеля от моите клиенти, но го правя по начин, който е изключително полезен и за тях.

5
alexxdim94 avatar alexxdim94 33 Точки

Сългасен съм на 101%. Не искам да го вярвам, но явно наистина е в манталитета на българина да руши и да мрази. Пресен пример: онзи ден излезе новина, че българска група ученици са спечелили конкурс на NASA и естествено, бяха оплюти в коментарите на няколко новинарски сайта. Това е адски жалко и наистина не намирам причина защо трябва да се дърпат успешните хора надолу. Отделен е въпросът, че обикновено в коментарите на такива сайтове (а и в някои форуми) се събират най-голямата измет на обществото, която няма друга работа, освен да тролва.

Отделно факта, че всеки прави всичко освен с някаква конкретна цел, а и за пари е абсолютно нормален. Никой не е светец, та да работи безвъзмездно.

1
Christian_Tonev avatar Christian_Tonev 4 Точки

Колега, имаме една неприятна национална черта, която през последните 25 години достигна своя връх на развитие. Тя е комбинация от две неща:
1. Винаги трябва да се направим на компетентни и да дадем мнение по всички въпроси!

2. Когато не знаем какво да кажем, си мислим, че да оплюем ще накара другите да ни мислят за страшно компетентни!

 

Това е националният ни <Fatal Error> и отговорът на твоя въпрос "защо" според мен!

7
LinAdmin avatar LinAdmin 78 Точки

VivalDam,

Съгласен на Int32.MaxValue % с теб.

Незнам от колко години живееш в Австрия, но аз преди две седмици навъртях 9 години в Спейн. Някак си свикнах с тях, даже вече не изпитвам дори необходимост да ги "храня" laughing

-1
alexxdim94 avatar alexxdim94 33 Точки

@ViValDam, зависи в коя държава си. Но там където съм бил аз (UK), потвърждавам, че са пълни задръстеняци. Или поне голяма част от населението. Обикновено по-готините хора, с които съм комуникирал бяха поляци, италианци, източноевропейци и много, много рядко местни. Всяка нация си има добри и лоши черти (както и всеки човек), пълно щастие няма. Но предпочитам хейтъри пред коне с капаци, нямащи мнение и неинтересуващи се от случващото се около тях. Хейтърите поне може да ги игнорираш в повечето случаи. laughing

1
Masovski avatar Masovski 211 Точки

Да, обаче има момент, в който някой чува нещо от някъде и го приема за собствено мнение. И живее с абсолютната вяра, че това е неговото мнение по въпроса и той е компетентен. А именно това е разликата между - да се направим на компетентни и да сме компетентни. Компетентен може да е човек, който е запознат в дълбочина с дадена материя. Аз не вярвам да има някой, дето да е запознат с всичко в дълбочина. 

По повод втората точка - пак проблема с всезнанието. В този ред на мисли - аз споделям мнението ти по въпроса. То не случайно има една приказка - ако нямаш какво да кажеш, по-добре не казвай нищо.

 

Редакция: 

Потвърждавам за Германия. И тук не са голям капацитет. Говоря за мнозинството.

1
beBoss avatar beBoss 507 Точки

Според мен тази тема е безсмислена. Хейт в интернет безброй, по адрес на кой ли не. Някой не го взели в академията, някой не му дали наградата "Джон Атанасов", трети знаел повече и затова хейтва. Четвърти го е яд, че не бил на интервю в Майкрософт и и Гугъл и прочие. Не виждам, за какво всеки тук трябва да ги чете тези глупости и да се занимава с тях, след като има далеч по интересни теми да се обсъждат, има задачи и подготовка за изпити да се правят. Който е тук едвали му пука, кой и какво мисли за Наков и нещата свързани с него. Който не му харесва да хваща пътя и толкоз. Всеки който има малко акъл или се е позаинтересувал, ще е видял, че модела на Наков работи и Телеришката академия преобрази образованието и начина на учене и прочие, а сега това с университета, е далеч по мащабно и амбициозно. Сега нещата са далеч по-сериозни и рано или късно, образованието ще мине по методиките на Наков и такъв тип отворено и качествено образование. Това е лично мое мнение, но ако Ви се четат глупости, вместо да оползотворявате времето си, давайте ;)

10
alexxdim94 avatar alexxdim94 33 Точки

Темата я пуснах, тъй като, както казах, не съм навътре в ИТ средите в България. Впрочем, разбрах какво е Телерик Академи, СофтУни и кой е Светлин Наков едва преди няколко месеца. Та исках да прочета мненията на други хора, които може би са по-запознати. 

Направи ми впечатление хейта против Наков, защото го срещнах на не едно място. Това не означава, че мисля, че хейта е основателен или нещо от сорта, просто го споменавам като обоснавание за това защо изобщо съм се занимавал да пускам подобна тема!

-1
AleksandurSeferinkin avatar AleksandurSeferinkin 333 Точки

Според мен тази тема е смислена. Напълно нормално е човек да прочете чужди мнения преди да направи някаква стъпка. Така той си изгражда един образ, който се рисува от обществото. Личното мнение е окончателно, но е хубаво да погледнеш и чуждото - обикновено заблуденият си "отваря очите" с чужда помощ. :)

Твоите мисли с други думи: няма смисъл да се поинтересуваш какви услуги предлага някаква организация, трябва директно да се възползваш от тях. Грешно мислене, нали?

Знаеш ли, че общественото мнение и интереси са скъпо платени?

Да наричаш чуждото мнение "глупости" е липса на уважение и егоцентризъм.

Да кажеш, че образованието, рано или късно, ще мине по методиките на Наков и такъв тип отворено и качествено образование е малко тъпо изказване. В 21 век всякакъв тип образование е отворено - има огромно количество информация в интернет за всичко, което те интересува. Това, за което говориш, го има отдавна. Проблемът е, че няма как да го намериш преди да го потърсиш. :)

"Качествено образование" е твърде абстрактно понятие, което няма как да го ползваш като аргумент. Всеки има свои очаквания, възможности и прочие. Трябва първо да дефинираш що е то "качествено образование" по такъв начин, че да бъде вярно за болшинството.

Тъй като не виждаш за какво всеки тук трябва да ги чете тези глупости и да се занимава с тях, не виждаш ли, че има хора, които се занимават да пишат глупости?

ПС: По никакъв начин не изказвам мнение за университета.

1
18/02/2016 20:44:53
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Хейтът, за който говорите има много клонове :)

 

Първо, в линкът, който сте дали, човекът който най-много храни (tol) в същата, или друга тема - не помня, каза че с Наков делят някаква баница. :) Така, че сами може да си правите сметка на какво ниво е хейтът - все пак всички тези "безкористни" начинания, академии и университети са бизнес. А в бизнеса има конкуренция.

 

От друга страна, хората които хейтят на ниво СофтУни, влагат мотиви отново в това, че бинзесът надделява над безкористната цел - университет се пуска непотготвен, примерно повечето от обявените курсове още нямат лектори, унито има само един университет партньор, половината системи са полуготови и т.н. а вече тече подготвителен курс, и съответно в началото на следващия ще трябва да се плащат семестри, а може услугата още да не е напълно готова.

 

Сега, че всъщност Телерик не били готови да направят тази стъпка, както някой се изрази ми звучи несериозно. Това е също толкова несериозно, колкото и останалата част от флейма ПРОТИВ Наков, така че нека не спекулираме и с това. За подобно начинание се иска инвестиция, която предполагам много частни и юридически лица могат да си я позволят, включително и Телерик, но не са го направили. Помислете си дали вие бихте го направили?

 

Но ние сме се доверили на тази кауза и вярваме, че ще просперира. Колкото и да е бизнес, тук са намесени хора, излезли с истинските си имена и заложили ги пред масата хора. Няма да си позволят издънка. Може не всичко да е на 101% както е обещано, но е един много голям скок в образователната система. Това не е като негативните мнения за разни фирми, които наистина биха експлоатирали работниците си на макс, докато напуснат, знаейки че и без това ще дойдат нови. На които шефовете им се никому неизвестни и стоящи в сянка. Очевидно е, че тук има голяма прозрачност и това е главен фактор за доверие.

 

P.S.: И в темата, която сте дали резултатът е фифти-фифти :) Така, че не е само хейт

 

7
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.